Összefoglaló a Bitcoin-konferenciáról

2011-08-23

Szerző: Adrianne Jeffries

Lezajlott New Yorkban az első Bitcoin Konferencia és Világkiállítás – és már megvannak a jövőbeli hasonló rendezvények helyszínei és időpontjai is. Lesznek konferenciák Thaiföldön és Amszterdamban, 2013-ban pedig egy óceánjáró fedélzetén kerül megrendezésre az esemény. A mostani összejövetel egyelőre mentes volt a nagyobb és hangzatosabb bejelntésektől, inkább csak a kapcsolatépítés és bányásztechnikai műhelymunka jegyében zajlott. Legérdekesebbnek még talán az itt (is) bemutatkozott új vállalatok mondhatóak.

A konferencia összesen mintegy 75 embert tömörített (egy-két ritka kivételtől eltekintve csupa fiút/férfit). Képviseltette magát a rendezvényen a legnagyobb váltó, a japán illetőségű MtGox, a második legnagyobb váltó, a TradeHill, valamint a georgai székhelyű CampBX, és még számos más Bitcoin-üzlet és vállalat. A résztvevők kb. harmada bányász, negyede pedig régi motoros, aki már tavaly november vagy azelőtt óta használja aktívan a rendszert. És persze lelkes találgatások folytak arról is, hogy vajon ott van-e, és ha igen, akkor vajon kicsoda a rejtélyes Satoshi Nakamoto is.

Gavin Andersen, a Bitcoin-projekt technikai vezetője egyebek mellett egyrészt arról beszélt, hogy újabb önkéntesek kellenek a projekthez, másrészt pedig arról, hogy egy fizetett állásra – minőségbiztosítási menedzsernek – is keresik a megfelelő jelöltet. Hangot adott abbeli reményének is, hogy öt év múlva a Bitcoin már kifejezetten “unalmas” téma lesz abban az értelemben, hogy nem lesznek körülötte botrányok, szenzációk és drámák, nem lesz állandóan a média reflektorfényében, hanem egyszerűen csak hatékony, életerős és eleven alternatív gazdaságként működik majd az elkötelezett támogatói hátterével. Még a banki felügyelet lehetőségét sem zárta ki.

Következőként Jeff Garzik, a rendszer egyik fő fejlesztője vette át a szót, és “A Bitcoin helyzete” címmel tartott előadást, hangsúlyozva, hogy a Bitcoin gazdasága még mindig nagyon fiatal (megközelítőkeg 81 millió dolláros), és még mindig el is bukhat akár – annak ellenére is, hogy az alapjai egyébként erősek. Kiemelte a közönségkapcsolati tényező fontosságát is, utalva rá, hogy a Bitcoinnal kapcsolatos fejlemények a rendszer összetettsége miatt jelenleg túlságosan is gyakran érnek el csak torzítva vagy megcsonkítva a szélesebb nyilvánossághoz. Jelezte továbbá, hogy igen valószínűnek tartja ugyan egy kifejezetten a Bitcoinnal kapcsolatos törvény elfogadását, de csak remélni meri, hogy az nem a teljes tiltásól szól majd.

A Svájcból érkezett Stefan Thomas a node.js Bitcoin-alkalmazásfejlesztési lehetőségeiről beszélt.

Meglehetősen eseménydús volt a konferenciát felvezető hét is; Az MtGox felvásárolta a Bitomat.pl-t, a harmadik legnagyobb váltót, melynek üzemeltetője a közelmúltban mintegy 17.000 bitcoint (a jelenlegi 11,29$-os árfolyammal számolva megközelítőleg 191.000 dollárt) törölt le puszta figyelmelenégből. “A Bitcoin gazdaságába vetett bizalom helyreállítása érdekében” azonban az MtGox magára vállalta a Bitomat.pl felhasználóinak kártalanítását. A második legnagyobb váltó pedig, a Tradehill, bejelentette, hogy felvásárolja Bitcoin.com domainnevet, ahol egy könnyen kezelhető tárcaszolgáltatást terveznek létrehozni, valamint bitcoint elfogadni szándékozó kereskedők számára kínálnak majd számítógépes és mobiltelefonos eszközöket és alkalmazásokat.

Kevésbé kellemes fejlemény, hogy a MyBitcoin közelmúltbeli balesete (ami saját állításuk szerint hackertámadás volt, mások szerint azonban közönséges sikkasztás) óta sokan még annak ellenére sem kapták vissza a pénzüket, hogy a MyBitcoin.com 49%-os kártérítést ígért mindenkinek (jelen cikk szerzője azonnal megkapta a maga részét).

Az esemény fénypontja azonban frissen indult Bitcoin-vállalatok bemutatkozása volt, melyek csak úgy tülekednek, hogy mihamarabb betölthessék a Bitcoin gazdaságának réseit. A new yorki székhelyű, még a héten beinduló BitInstant például azonnali hitelt biztosít a bitcoinos tranzakciók felgyorsításához, míg a Western Unionnal való integrálódást tervező Bitspend.eu kereskedőknek kínál fizetésfeldolgozó szolgáltatást.

Rendkívüli népszerűségnek örvendett az esemény hivatalos “ÉN VAGYOK SATOSHI” feliratú pólója is.

Forrás: BetaBeat

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.