Az euró helyére tör a jüan a bitcoin-váltókon

2013-07-26

Szerző: Jonathan Stacke

Az idei év kezdete óta folyamatosan tör fel és válik egyre fajsúlyosabbá Kína a digitális pénzek világában is. Miután még a kínai állami tévé is műsorára tűzött egy dokumentumfilmet a Bitcoinról, ennek nyomán drámaian fellendült a kínai bitcoin-használat is – bár akkor még nem lehetett tudni, hogy ez vajon csak múló érdeklődésnek bizonyul-e majd, vagy tartós trendnek. Akárhogy is, az mindenképp vitathatatlan tény, hogy míg az idei év elején az összes bitcoin-kereskedelem mindössze alig több, mint egy százalékát tették ki a kínai jüanos váltások, addig most már jó 10%-ra nőtt ez az érték. Ami pedig már ahhoz is elég volt, hogy a folyó hó legalább felében még a második legkeresettebb valuta címet is elvitathassa az eurótól a bitcoin ökoszisztémájában.

Bitcoin váltási volumen - 10 napos mozgó átlag

Ez persze nem utolsósorban annak is köszönhető, hogy az áprilisi lufi kipukkanását követően szinte minden más valuta forgalma és keresettsége visszaesett. És bár összességében nézve még így is mintegy 50%-kal nőtt a teljes bitcoin-kereskedelmi volumen az év kezdete óta, konkrétan a kínai jüan ehhez képest nem kevesebb, mint 1.200%-os növekedést produkált. Ez a trend alakult ugyan már egy ideje, de csak most, júliusban kristályosodott ki igazán – ekkor produkált igazán drámai fellendülést a jüan.

Így tehát a jüan valóban a legjobb úton jár afelé, hogy immár ne csak időszakosan, hanem permanensen is átvegye a második legkeresettebb valuta helyét az eurótól a bitcoin-váltókon. Először április 21-én hagyta le az öreg kontinens valutáját napi forgalom terén, azóta pedig összesen 33 további diadalmas napot könyvelhetett el – amiből 11 az elmúlt 13 napra esett. Míg az év elején még kevesebb, mint egynyolcadát tette csak ki a havi jüan-forgalom a havi euró-forgalomnak, addig jelen állás szerint már a legjobb úton jár afelé, hogy most először, júliusban, már havi szinten is maga mögé utasítsa a riválisát.

Napi váltási volumen-különbözet: CNY vs EUR

EUR vs CNY bitcoin-váltási volumen

Globális bitcoin-váltási részesedés

Csomópontok eloszlása világszerte; Forrás: bitnodes.io

Több különböző tényező is fontos szerepet játszhatott a CNY-kereskedés közelmúltbeli felfutásában. Először is, a hálózat csomópontjainak jelentős hányada továbbra is Kínában összpontosul – ami egyrészt közvetlen következménye a kliensprogram kínai letöltéseinek májusban regisztrált fellendülésének, másrészt pedig azt is jelzi egyben, hogy a növekvő érdeklődés a jelek szerint tartósnak is bizonyul. Annál is inkább, hogy egymást érik az egyre fogyasztóbarátabb alkalmazások – így például a kínai mobiltárcák – is, egyre szélesebb közönséghez juttatva így el a bitcoint és egyre több pénzt is terelve így a rendszerbe. Nem lebecsülendő továbbá az EU és az USA együttes lélekszámát is 30%-kal meghaladó kínai népesség sem. Ekkora számoknál ugyanis a bitcoin-elterjedés és -használat már mindössze néhány százalékos növekedése is komoly és érzékelhető hatásokkal jár az egész ökoszisztémára nézve.

Mindent egybevetve tehát egyelőre minden jel arra mutat, hogy a kínai bitcoin-fellendülés tartósnak bizonyulhat és a rendszer igen fontos szereplőjévé válhat a közeljövőben az ázsiai ország, így mindenképp érdemes lesz továbbra is figyelemmel kísérni a helyzet alakulását.

Forrás: The Genesis Block

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.