Villám-áttekintés a BTC-árfolyam jelenlegi helyzetéről

2011-10-04

Jó ideje erodálódik már apránként a BTC-USD árfolyam, és okkal számíthatunk rá, hogy ez egy darabig még nem is lesz másképp – bár persze lesznek azért időről-időre újabb fellángolások és rövid távú tetőzések is. Az általános trend okai azonban – egyebek mellett – a következők:

* Infláció – Jelenleg a bitcon egy inflációs fázison megy keresztül; a bányászok folyamatosan, az általános keresletet meghaladó ütemben termelik és adják is el a bitcoinokat. Csak az emlékezetes 30+$-os időszakban haladta meg az általános keresletet rendkívüli mértékben a rendelkezésre álló kínálatot, de az az időszak már régen elmúlt.

* Eladás – Egyes bitcoin-milliomosok folyamatosan adnak túl a felhalmozott készleteiken, mivel továbbra sem látnak semmi reményt a belátható időn belül bekövetkező újabb árfolyam-csúcsdöntésre. Ez azonban a Bitcoin-közösség egésze szempontjából mégis jó, mert ezeknek az embereknek a legtöbbje amúgy sem ment volna át kockázati tőkésbe és fektetette volna a Bitcoinnal kapcsolatos fejlesztésekbe a bitcoinjainak legalább egy részt, hanem csak és kizárólag USD-t akartak, azonnal. Minél hamarabb szabadul meg az ilyenektől a rendszer, annál jobb.

* USD-manipuláció – A FED/JPM-GS piac- és társadalom-manipulációi csak tovább mélyítik a világgazdasági káoszt; minél nagyobb a pánik, annál óvatosabbá válnak a tömegek, ez pedig – legalábbis még egy ideig – erősíti a dollár iránti keresletet a “gyengébb/rizikósabb” pénzekkel szemben.

* Shortolás – a Bitcoinica és más újabb kereskedelmi szolgáltatók már lehetőséget biztosítanak a bitcoin-shortolásra is, ami pedig szintén lefelé nyomja a bitcoin árfolyamát.

Mindez azonban valójában kifejezetten jót tesz a bitcoinnak. Egyrészt kell is az idő az infrastruktúra kiépítésére és megszilárdításra, másrészt konkrétan a shortolás elősegíti a bitcoin árfolyamának stabilizálódását is, ami pedig kulcsfontásságú ahhoz, hogy valóban megbízható fizetőeszközként tekinthessünk a rendszerre, és ennek megfelelően is használhassuk. Az árfolyam égbe szökése közel sem olyan fontos, mint ahogyan azt egyesek hiszik! Mi több, egyelőre valószínűleg jobb is, ha nem távolodik el nagyon az értéke a hagyományos pénzektől (ha másért nem, hát már csak azért is, mert így kevésbé tűnik “piramisjátéknak” a rendszer, és sokkal inkább tényleges, valós pénznek).

De persze aggodalomra semmi ok, a pénz mindig biztosít lehetőséget a bizonytalanságból és a meglepetésekből való profitálásra (és persze az ebből fakadó veszteségre is), a Bitcoin pedig továbbra is fog szolgálni mindkettővel bőven. Egyelőre azonban a legfontosabb mégiscsak az, hogy a bitcoin végre elérjen egy ésszerű egyensúlyt, és így stabil, működőképes kereskedelmi eszkötté váljon.

Forrás: Bitcoin Red Light

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.