Belgiumban ÁFA mentes a bitcoin kereskedelme

2014-09-23
Belgium

Belgium

A belga adóhivatal (Service Public Fédéral Finance) arról tájékoztatta a belga bitcoin kereskedő platformot (belgacoin) a tegnapi nap folyamán, hogy a kriptopénz kereskedésével kapcsolatos belföldi tranzakciókat nem terheli az általános forgalmi adó.

Az adóhivatal elektronikus levélben tájékoztatta a kereskedői platformot, amely még korábban, a hónap elején fordult felvilágosításért a belga hatóságokhoz.

Az adóhivatal leveléből kiderül, hogy Belgium jelenleg hatályos törvényei szerint a bitcoin virtuális pénznek minősül, azaz se nem törvényes fizetőeszköznek, se nem törvényes fizetési módnak. Ebből következően nem terheli az országban érvényes általános forgalmi adó 21%-os adókulcsa.

Fontos megjegyezni, hogy a belga adóhivatal tájékoztatása a bitcoin kereskedésre vonatkozik, és nem a kereskedők-fogyasztók közötti ügyletekre.

Az adóhivatal ugyanakkor arra is kitér a levelében, hogy a virtuális fizetőeszközökkel kapcsolatos szabályozások különösen fontos témának számítanak az európai bizottságban, így elképzelhető egy jövőbeni, közös, európai szintű szabályozás kidolgozása. Ebben az esetben, Belgiumban is az új szabályozás fog életbe lépni. Az esetleges módosítás nem lesz visszamenőleges hatályú, azaz a jelenleg adómentességet élvező tevékenységekre nem lesz visszamenőleges hatása.

Jelenleg még nincsen egységes uniós álláspont

A Belga állásponttal harmonizál az Egyesült Királyság bitcoin politikája, mivel a nyugat-európai szigetországban szintén ÁFA mentes tevékenységnek minősül a kriptopénz kereskedelme.

A bitcoin kereskedelemmel foglalkozó cégek jelenleg Magyarországon sem fizetnek ÁFÁ-t, jóllehet, Magyarországon pillanatnyilag még nincs egyértelmű adóhatósági útmutató, a bitcoinnal kapcsolatos tevékenységek ÁFA fizetési kötelezettségeit illetően.

Bitcoinnal kapcsolatos hivatalos adóhatósági útmutatóról tehát jelenleg még viszonylag kevés országban beszélhetünk, azonban vannak olyan államok is (pl.: Lengyelország, Észtország), ahol egyes bitcoinnal kapcsolatos üzleti tevékenységeket ÁFA fizetési kötelezettség terhel.

Összességében elmondható, a bitcoin kérdése megosztja az Európai Unió tagországait. Abban ugyan egyetértés van, hogy elkerülhetetlen a virtuális pénzekkel kapcsolatos közös, európai szintű szabályozás kidolgozása, ám ennek a tényleges megvalósítására az elemzők még legalább két évet jósolnak.