A Bitcoin dicsőítéséről

2012-04-09

Szerző: Jaromil

Története legkorábbi fejezetei óta a pénz minden formájának volt valami köze a hatalomhoz. Mindig kellett egy uralkodó szilárd hatalma és dicsősége ahhoz, hogy az alattvalói belé vetett bizalmára valamiféle jelképes értékegységet – pénzt – lehessen építeni. Mivel pedig napjainkban a pénzt már önmagukban is értékes fémek sem fedezik, ezért még fontosabbá vált annak a dicsőítése és a széles körben ismert jelképekkel való ábrázolása.

Nem képez kivételt az ilyesféle mechanizmusok hatálya alól a Bitcoin sem: mert bár egy valóban fantasztikus technikai áttörést hozott a tekintetben, hogy hogyan lehet összefűzni egymással az anyagi és a jelképes értékeket, attól még mindig rendkívül gondosan, alapos mérlegeléssel kell megválogatni a hozzá használt jelképeket annak érdekében, hogy azok valódi jelentéstartalmat közvetítsenek és valóban arra ösztönözzék az embereket, hogy a puszta piaci érték és – amennyiben több kriptopénz is lesz majd, úgy – a funkcionális innováció mögé nézzenek.

Ha vetünk egy pillantást a pénzek képi világának történetére, vezetői jelképek hosszú sorával találkozhatunk – vagyis az adott pénz verését felügyelő uralkodó vagy nemzetállam hatalmát kifejező, jelképező vagy megtestesítő arc- vagy egész alakos képekkel, esetleg hasonló asszociációkat keltő állatokkal. De persze előfordulnak még a vagyon és a gazdagság jelképei, vagy épp táj- vagy térképek is. Anélkül, hogy akár csak kísérletet is tennék a múltban használt jelképek részletes elemzésére, jelen írásban inkább a Bitcoin lehetséges jelképeinek jövőjével és a különböző asszociációs lehetőségekkel foglalkoznék – vagyis azzal, hogyan lehet egyszerre dicsőíteni ezt a pénzt és hirdetni is egyben a páratlan innovativitását.

Komolyra fordítva tehát a szót, egy egyszerű ‘B’ betűnél azért egy kicsit többre lenne szükségünk. Valami olyasmire, ami többet is elmond a Bitcoinról. Ha olyan jelképeket választunk hozzá, amelyek jól tükrözik a természetét, fontos tulajdonságait, a mögötte álló közösség közös értékeit, stb., akkor máris sokkal könnyebben azonosulhat vele mindenki, könnyebben is jegyezhetik meg és ismerhetik is fel.

Egyesek talán emlékeznek még rá, hogy a Bitcoin egyik korai jelképe egy alpaka volt; az itt látható vázlat egy régi fórumtémáról, a “bounty for mascot drawing“-ról származik, mely a maga módján szintén felvetette már ugyanazt a kérdést, amit én is most, valamint emléket is állított egyben az abszolút elsőként bitcoin ellenében forgalomba hozott kézműves termékeknek.

De merjünk elképzelni bátran ennél jóval erőteljesebb jelképeket is! Az ötletbörze beindítása érdekében egy több részesre tervezett sorozat jelen, első részét képező írásomban az üres trónust javasolnám.

Az üres trónus (ἑτοιμασίᾳ τοῦ θρόνου) jelképe nem csak az Ószövetség számos ősi szövegében lelhető fel, de még az Upanisádok írásaiban is. Az üres trónus nem egy uralkodó hiányára vagy épp küszöbön álló érkezésére utal, hanem egy teljesen önálló, szent jelkép, mely “…épp üresen a legerőteljesebb”, ahogy azt Charles Picard archeológus is megfogalmazta.

Dokumentálják e jelkép használatát Augustus-korabeli írások is, amely időben ez a jelkép ténylegesen fel is bukkant a vert pénzeken. Knósszosz szigetén, Rómában a Villa Medici-ben, de még a Santa Maria Maggiore templomban is akadnak belőle faragott példányok – és persze nem feledkezhetünk meg az egyik ritka Magic: The Gathering-kártyán való felbukkanásáról sem. :^)

Az üres trónus egyebek mellett már csak azért is kiváló grafikai alap, mert még számos további plusz jelképpel bővíthető. A régi ábrázolásokon is sok esetben helyeztek el a trónuson különböző tárgyakat, eszközöket és a bölcsesség változatos jelképeit, utalva arra, hogy mindehhez egyáltalán semmi szükség nincs egy konkrét uralkodóra vagy hatalmasságra.

Konkrétan a Bitcoin esetében pedig már csak azért is lenne különösen találó ez az ikon, mivel egyben kitűnően utal Satoshi Nakamoto személyének és eltűnésének izgalmas rejtélyére, valamint arra is, hogy a Bitcoinnak valóban nincs sem központi felügyelete, sem hierarchiája (ἱεραρχία), vagyis egyálalán semmiféle szent eredete, egyetlen uralkodója. A Bitcoin a részvételi gazdaság pénze, nem pedig egy király, egy jegybank vagy a különböző központosított közvetítőik kreatúrája.

Forrás: Bitcoin Media

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.