Légzsilipelt tárca egyszerűen

2011-09-18

Szerző: TYPELiFE

Hogyan védheti meg az ember a wallet.dat-ját a tolvajoktól?

A leghatékonyabb védelmet egyértelműen egy légzsilipelt tárca biztosítja. Elvégre ha aktívan használod a tárcádat, és ha netalán valahol még ténylegesen szóvá is teszed, hogy te egyébként használsz bitcoint, úgy máris a tolvajok célkeresztjébe kerülhetsz.

Ezért érdemes tehát létrehoznod egy offline tárcát, és áthelyezned abba a védeni kívánt bitcoinjaidat egy aktív tárcából – a BlockExplorerrel pedig ellenőrizheted, hogy valóban rendben megérkezett-e az összeg a rendeltetési helyére. Ha ez megtörtént, úgy a légzsilipelt tárcát működőképesnek és biztonságosnak tekintheted, a titkos kulcsát pedig jó elrejtheted egy tetszés szerinti, biztonságos helyre.

Bonyolultnak hangzik? Nyugalom, mostantól már nem lesz az – köszönhetően a Bit Address-nek. Ez egy igen egyszerű eszköz, melynek segítségével egyenesen a böngésződből generálhatsz egy titkos kulcsot és egy ahhoz tartozó nyilvános címet. A titkos kulcsot aztán kinyomtathatod, és fizikailag is elrejtheted – akár egy páncélszekrénybe, akár a kertben álló juharfa gyökerei alá, ahogy tetszik.

De ez egy weboldal, és az előbb még offline tárcákról beszéltél!

Úgy van. A Bit Address JavaScripttel hozza létre neked az új tárcát – ami pedig annyit tesz, hogy minden a saját gépeden történik. Betöltöd a böngésződbe a Bit Address weboldalát, lecsatlakozol a netről, és EZTÁN klikkelsz a “New Address” gombra. És lám, máris van egy valóban teljesen légzsilipelt tárcád.

Mert a ténylegesen titkosított tárca távol tartja a tolvajokat.

(Ami az eredeti cikkből kimaradt: az ily módon létrehozott új titkos kulcs csak a Bitcoin kliens egy patchelt változatával vehető igénybe (importálható), ezért a használata egyelőre csak profiknak, kellő óvatossággal ajánlott. Nem kizárt azonban, hogy a későbbiekben ezt a funkciót is beépítik majd a “hivatalos” kliensbe – bár nem is biztos – a ford.)

Forrás: Bitcoin News Network

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.