Offline BTC-tárolás

2011-11-17

Szerző: Tuxavant

A különböző jelszó- és táraclopó kémprogramok ellen a bitcoinjaid offline tárolása jelenti a legjobb védelmet. Offline-nak az olyan Bitcoin-címeket nevezzük, amelyekkel soha egyetlen kémprogram (pl. leütésnaplózó) sem találkozhatott. Most már rendkívül könnyen generálhat magának bárki ilyen címeket, és éppen olyan könnyen használhatja is őket. Javasoljuk, hogy az alábbiakban ismertetésre kerülő eljárás útján generálj magadnak rögtön több Bitcoin-címet is, és oszd el köztük a BTC-idet a fokozott védelmük érdekében.

Ha például 1.000 BTC-t kell biztonságba helyezned, akkor ne egy címre rakd el mindet, hanem tíz külön címre százat-százat. Így ha később szükséged lesz mondjuk 150 BTC költőpénzre, akkor elég lesz csak két tárcát importálnod. És ha az importálás során esetleg figyelne is épp egy kémprogram, egyszerre akkor is csak 100 bitcoinodat veszélyeztethetné, és nem mind az ezret.

Fontos: Ha csak egy kisebb összegű megtakarítást tárolsz el, úgy nem is nagyon lesz szükséged ennél több védelemre. Ha azonban valóban nagy mennyiségű bitcoint készülsz biztonságba helyezni, akkor intézkedés előtt érdemes külön ellenőrizned, hogy valóban teljesen kémprogram-mentes-e a géped. Még jobb, ha Live CD-ről bootolod be a gépet erre az alkalomra, vagy ha összeraksz magadnak egy teljesen új gépet direkt erre a célra, és egy pillanatra sem kapcsolod össze azt sem egyetlen másik géppel, sem pedig a nettel.

Offline címek létrehozása

Látogass el a http://bitaddress.org/-ra és húzd ki a gépedből a netkábelt – vagy egyszerűen kapcsold “offline” üzemmódba a böngésződet, hogy az semmiképp ne kommunikálhasson semmit sehova azalatt, amíg létrehozod és kinyomtatod a kulcsaidat.

Klikkelj a “Paper Wallet” fülre, majd a Generate gombra annyiszor, ahányszor csak gondolod – és amennyi címre van szükséged. Elvégre egy filléredbe sem kerülnek.

Ha már elegendő címet szedtél össze, nyomtasd ki őket. Ha csak tízre is van szükséged, akkor sem baj, ha rögtön húszat nyomtatsz. Később még jól jöhetnek.

Amíg megjelennek az egyes oldalak, másold ki a Bitcoin-címet, és illeszd be a Bitcoin-kliensedbe küldő címként (Sending Address). Nevezd el úgy, hogy abból később is egyértelműen tudhasd, hogy az az egyik saját offline címed.

Ha már elmentetted a kliensbe az offline címeidet, zárd be a böngésződet, és csak eztán csatlakozz újra a netre. Semmiképpben se aktiváld újra a böngésződ online üzemmódját addig, amíg nem indítottad újra (a böngészőt).

Most már készen állsz arra, hogy eloszd a bitcoinjaidat az új offline címeid között. Miután ezt megtetted, csak akkor férhetsz hozzá újra az ily módon eltárolt érmékhez, ha importálod a nyomtatott oldalról a megfelelő titkos kulcsot (“Private Key”).

A bitcoinjaid visszaszerzése

Szóval szeretnéd elkölteni a biztonságba helyezett bitcoinjaid egy részét… akkor hát szerezzük vissza egy részét! Mivel a hivatalos Bitcoin-kliens jelenlegi (0.4-es) verziója még nem engedélyezi a kulcsimportálást, ezért egy másik szolgáltatást kell igénybe venned ahhoz, hogy hozzáférhess a pénzedhez.

Ennek a legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb módja az, ha egyszerűen egy váltóba importálod a titkos kulcsokat, ahol azonnal kereskedhetsz a bitcoinjaiddal, vagy vissza is vonhatod őket onnan a költőtárcádba.

Ha még egyik váltónál sincs fiókod, akkor egy online tárcaszolgáltatóra lesz szükséged a titkos kulcsod importálásához és a pénzed visszaszerzéséhez. A StrongCoin mindössze 1% (vagy max. 1 BTC) ellenében biztosítja számodra ezt a szolgáltatást. Rövidesen azonban már a hivatalos kliensben is rendelkezésre áll majd ugyanez a funkció, teljesen ingyen.

Addig azonban regisztrálhatsz magadnak egy fiókot a StrongCoinnál, beléphetsz, az Account oldalad jobb szélén pedig ráklikkelhetsz az Import Key gombra. A Type to Importnál válaszd a Base58 encodedet, a Key to Importnál pedig add meg az importálni kívánt kulcsod kódját. Adj meg egy jelszót a két password-mezőbe (és jegyezd is meg jól, nehogy elveszítsd a bitcoinjaidat).

A következő képernyőn nevezd el ezt a címet (label) és adj meg egy emlékeztetőt (clue) a jelszóhoz, hogy később is könnyen eszedbe idézhesd. Amint elmentetted a kulcsot, az máris megjelenik a számláidat összegző oldalon (Your Accounts).

És voilá, a bitcoinjaid máris újra a rendelkezésedre állnak, és már küldheted is vissza őket a költőtárcádba.

Forrás: Bitcoinintro.com

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.