Miért esik az árfolyam?

2013-07-05

Szerző: Emily Spaven

Mutatkozott ugyan némi újbóli erősödés, miután az MtGox ismét beindította a pénzfelvételt, de így is messze vagyunk még a májusi 135$-tól is – hogy az április eleji 260$-os csúcsról már ne is beszéljünk.

No de mi áll az elmúlt hat hét nagyarányú árfolyam-esése hátterében? A Bitcoin ökoszisztémájának veteránjai több különböző tényezőt is megneveznek; vélhetőleg ezek együttesen eredményezik a jelenlegi ereszkedést.

Alistair Cotton, a Currencies Direct illetékese először is arra mutat rá, hogy mivel a bitcoin egyre inkább mainstreammé válik, ezért a szabályozó hatóságok is egyre komolyabban kezdenek foglalkozni vele. A legtöbben messzemenően egyetértenek abban, hogy a szabályozók egyre jelentősebb beavatkozása a Bitcoin világába – főleg az USÁban – egyre inkább idegesíti a befektetőket és ezáltal aktívan hozzájárul az árfolyam eséséhez.

Ezzel együtt Cotton is egyetért a szabályozás szükségességével annak érdekében, hogy a Bitcoin hosszú távon is fennmaradhasson – ezt a nézetét azonban messze nem mindenki osztja. Mint mondta:

“A bitcoinba fektetők leginkább attól tartanak, hogy a szabályozók megpróbálják majd betiltani vagy erősen korlátozni a bitcoin használatát. Mivel pedig annak az értéke elsősorban épp az elfogadottságának és felhasználhatóságának mértékétől függ, így abszolút érthető, hogy az árfolyam nagyon is érzékenyen reagál minden olyan hírre és fejleményre, ahol egy mondatban szerepel a bitcoin és a szabályozás.

A média

Jérémie Dubois-Lacoste bitcoin-befektető és -vállalkozó meglátása szerint részben a média is okolható az árfolyam eséséért – éppúgy, ahogy már a gyors felfutását is a média idézte elő azzal, hogy nagy hírverést csapott a februári-márciusi 30$-os csúcs körül, és emberek tömegeit sarkallta bitcoin-felvásárlásra. Olyan embereket, akik egyáltalán nem foglalkoztak a bitcoin hátterével és alapvetéseivel, csak a mainstream média híradásain felbuzdulva, a rövidtávú nyerészkedés reményében vetették bele magukat a bitcoin világába.

“Az ilyen emberek” – mondta Dubois-Lacoste, – “amilyen gyorsan fellelkesültek, olyan hamar ki is ábrándulnak; főleg, hogy már eleve sem maga a bitcoin, mint olyan, annak a jellege, természete vagy eszmeisége táplálta a lelkesedésüket. Mivel pedig az elmúlt két hónap során egyre kevesebbet beszélt a bitcoinról a mainstream média, ezért ők is elkezdték újra eladni a csak nemrégiben összevásárolt készleteiket.”

Mások említést tesznek még a kifejezetten negatív hangvételű bitcoinos cikkekről is, amelyek a kriptopénz sötétebb oldalára helyezik a hangsúlyt, így például a feketepiaci és a pornográfia világán belüli használatára. Sokan részben azért is váltak meg a készleteiktől és álltak fel a bitcoin asztalától, mert nem akarták, hogy bármi ilyesmivel hozzák összefüggésbe őket.

Az eurozóna

Sok szó esett arról is még az év eleje felé, hogy a ciprusi válság is szerepet játszhatott az árfolyam hirtelen fellendülésében, mivel az állami pénzükből kiábrándult emberek állítólag tömegesen kezdtek menedéket keresni a bitcoinban.

Bár az eurozóna válsága még messze nem ért véget, a hagyományos pénzekbe vetett bizalom valamennyire így is helyreállni látszik, és ez is magyarázhatja a bitcoin iránti érdeklődés visszaesését. Dubois-Lacoste meglátása szerint azonban az európai gazdaság újabb mélyrepülésbe kerülhet a nem túl távoli jövőben:

A gazdaság állapota egyre csak romlik. Ha Portugália is hasonló sorsra jut, mint Ciprus, úgy annak a bitcoinra nézve is rendkívüli következményei lehetnek, tekintve, hogy Portugália lakossága már jóval komolyabb tömeget jelent Ciprusénál. És akkor Spanyolországról még nem is beszéltünk.

Az euró bizonytalan jövője tehát nagy lehetőségeket tartogat még a bitcoin számára.

MtGox

Egy olyan újkeletű pénz sorsa, mint a Bitcoiné, legnagyobbrészt a beléje vetett bizalmon múlik. Ha az emberek nem bíznak benne, akkor használni sem fogják, és így az rövid úton el is fog értéktelenedni. Markus Menno Jong bitcoin-kereskedő és netes vállalkozó meglátása szerint az MtGox közelmúltbeli nehézségei is nagyban hozzájárulhattak a bitcoinba vetett közbizalom általános megrendüléséhez.

“Már önmagában az” – mondta, – “hogy az MtGox egy időre felfüggesztette az USD-felvételeket, komoly sokkot okozott sokaknak – és akkor ehhez vegyük még hozzá a szabályozók egyre fokozódó érdeklődése nyomán az MtGox és más hasonló bitcoin-váltók jövőjét övező általános, egyre erősödő bizonytalanságot is… és máris láthatjuk, mekkora szerepet játszhat ez a két tényező is az árfolyam esésében.”

Mi több, nem csak hogy felfüggesztette az USD-felvételeket az elmúlt két hétben, de még hosszabb időre elérhetetlenné is vált az MtGox egy rendszerhiba miatt. Vegyük még hozzá ehhez azt a tényt is, hogy időközben már a FinCENnél is regisztrálták magukat pénzügyi szolgáltatóként, és máris láthatjuk azt is, hogyan lett a Bitcoin világának legnagyobb szereplője a Bitcoinba vetett közbizalom legrettegettebb gyilkosává.

A dominó-hatás

Vlagyimir Marcsenkó, a BTC Global vezető technikusának meglátása szerint bár természetesen az MtGox felelőssége is vitathatatlan az árfolyam visszaesésében, a legnagyobb gondot mind közül mégis egy teljesen másik tényező okozza, jelesül a félelem dominó-hatása. Mint mondta:

A pesszimista piaci hangulatot nagy valószínűséggel nem csak a bepánikolt spekulánsok erősítik, hanem még egyes gyengébb szívű “ős-bitcoinosok” is, akik a 250$-os csúcs által kiváltott eufória lecsengését követően már nem bírták tovább nézni, mint párolog el napról napra egyre jobban a bitcoin-vagyonuk.

Egyetértésének adott hangot e meglátást illetően Michael Pasons, a BitcoinByte.com illetékese is. Mint mondta, az opportunista befektetők rettegnek a további árfolyam-esésektől, így természetesen igyekeznek újra hagyományos pénzzé tenni a bitcoinjaikat, mielőtt a további árfolyam-gyengülés nyomán teljesen elpárologna a nyereségük. Ha pedig egyre többen adják el a bitcoinjaikat és egyre kevesebben vásárolnak, akkor ez természetszerűleg és elkerülhetetlenül vonja maga után árfolyam-esést is egyben. Mondhatni, ez egy afféle önbeteljesítő jóslat.

Reménysugár

Bár a bitcoin árfolyama messze nem olyan impozáns már, mint egykor, a bitcoinosok száma mégis jelentősen gyarapodott az elmúlt időszakban, és a legtöbben továbbra is kellően biztosak benne, hogy a rendszer nem csak hogy át fogja vészelni ezt a vihart is, de ezáltal is csak még erősebbé, stabilabbá és megbízhatóbbá válik, még tovább fejlődik – éppúgy, ahogy tette azt már a korábbi viharok során is. Bár a történelmi tények vitathatatlanok, az még így is a jövő zenéje, hogy mennyire bizonyul majd ténylegesen megalapozottnak ez az optimizmus.

Mindenesetre Marcsenkó is úgy véli, hogy a bitcoint még most is nagyon durván alulértékelik, és hogy nagyon komoly lehetőségek rejlenek még benne. Az illetékesek nagyon gyorsan fejlesztik a rendszert, és az ökoszisztéma is folyamatosan gyarapodik. Mi több, még egy olyan prognózist is megkockáztatott, miszerint az árfolyam már akár az idén, de legkésőbb jövőre mindenképp négyszámjegyűvé válhat, az elkövetkező évek során pedig exponenciális növekedést produkálhat. Hosszú távra tervező nagybefektetők keresve sem találhatnának a mostaninál jobb időpontot a beszállásra.

Forrás: Coindesk.com

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.