Bitcoin felülmúlhatja a PayPal tranzakcióinak volumenét

2014-05-26

mock-bitcoins-are-displayed-table-illustration-picture

Úgy tűnik, a kedvelt digitális fizetőeszköz, a bitcoin, hamarosan felülmúlhatja az e-kereskedelmi óriás eBay, online fizetési feldolgozó szolgáltatójának, a PayPal-nak amerikai dollárban végrehajtott tranzakcióinak mennyiségét.

A kaliforniai székhelyű befektetési alap, a Laureate Trust közleménye szerint, a bitcoin gyorsan tör előre, az internet globális és azonnali fizetőeszközeként. Napi szinten közel 300 millió dollár (178 millió angol font, 220 millió euró) értékben használják vásárlásokhoz és online fizetésekhez egyaránt.

„Amikor van egy eszköz, amivel napi szinten több mint 300 millió dollár értékben kereskednek, akkor azt muszáj elismerni”, nyilatkozta a Laureate Trust vezérigazgatója, Peter Tasca.

„A digitális fizetőeszköz működik, a bitcoinnak nagyobb volumenű tranzakciói vannak, mint a Western Union-nak, és megelőlegezzük, hogy még ebben az évben lekörözi a PayPal-t is.”

A Statistic Brain adatai szerint a PayPal napi tranzakcióinak a teljes összege 315,3 millió dollárra becsülhető.

A SmartMetric vezérigazgatójának is hasonló a véleménye, Chaya Hendrick úgy véli, hogy „a bitcoin utalások összértéke egy-két éven belül meghaladhatja az olyan intézményesített vállalatok, mint a Discover, az American Express, a MasterCard, vagy a Visa dollár-tranzakcióinak összegét”.

A bitcoin 2008-ban indult útjára, és azóta lehet vele az interneten keresztül kereskedni, fizetni. A kriptopénz mindenféle pénzügyi intézet és bank közbenjárása nélkül utalható, ekképp jelentősen csökkenek járulékos költségei, ellentétben az említett intézmények kínálataival, ahol a hasonló szolgáltatásoknak számottevő költségei vannak.

A bitcoint elfogadó kiskereskedések száma arányosan növekszik a kriptopénz népszerűségével és értékével. Ismeretes, hogy tavaly novemberében egészen 1250 dollárra felszökött a kriptopénz érménkénti ára, majd az olyan kellemetlenségek után, mint a japán bitcointőzsde, az Mt.Gox, összeomlása, és a kínai nemzeti bank bitcoin tranzakciók tiltása után az árfolyam visszaesett a 300 dolláros átlagárra.

Cikkünk írásakor 520,52 dollárt kérnek egy érméért, a CoinDesk adatai alapján.

A Laureate véleménye szerint, ahogy a bitcoin tranzakciók egyre népszerűbbek lesznek, úgy az árfolyam 50%-os emelkedésével lehet számolni a közeljövőben.

A vállalat nagyjából 5 milliárd dollár befektetéssel rendelkezik, raktári készletekben, kötvényekben és opciós ügyleti megbízásokban, több mint 100 szabályozott kereskedői piacon. A befektetői alap tavaly februárban „spekulatív” vásárlást hajtott végre, amikor is az említett nehézségek után a bitcoin árfolyama 70%-ot esett pár hónap leforgása alatt.

Az eBay egy korábbi, az USA tőzsdefelügyeleti bizottsága (US Securities and Exchanges Commission, SEC) felé benyújtott beadványában a PayPal potenciális versenytársának nevezte a bitcoint. Míg a PayPal 2-3 %-os kezelési költséget számít fel a tranzakciók után, addig a bitcoin utalások jelentéktelen költségekkel járnak.

Az eBay vezérigazgatója, John Donahoe, nemrégiben arról nyilatkozott, hogy vállalata aktívan mérlegeli a bitcoin és a PayPal integrációját. Pillanatnyilag az e-kereskedelmi óriás még nem fogad el semmilyen digitális fizetőeszközt fizetési opciói között.

Szerző: Jerin Mathew
Forrás: International Business Times