Bitcoint az iskolákba – avagy nem lehet elég korán kezdeni

2013-09-07

Szerző: Adam Hofman

Igen érdekes és újszerű vállalkozás indult be nemrégiben Bitcoin Academy néven, melynek célja, hogy kellőképpen tájékoztassa és kitanítsa a legújabb generációkat a bitcoin és a kriptográfia rejtelmeiről – online és osztálytermekben egyaránt, minden korcsoportnak a saját felkészültségi szintjén.

Morgan Rockwell, a Bitcoin Academy alapítója elmondta, hogy szorgosan építik a hálózatukat online és fizikai osztálytermekből egyaránt, a világ minden nagyobb városában. Tervezik üzleti klubok és alapítványok, találkozók és konferenciák, szemináriumok és összejövetelek szervezését, amelyek mind-mind arra az egy célra összpontosítanak, hogy minél jobban megismertethessék a világot a kriptopénz és a bitcoin – a szabadság és a pénzügyi matematika ezen új eszközének – rejtelmeivel.

Mi több, itt valójában két üzletről van szó – a Bitcoin Academy mellett ugyanis ott van még a Bitcoin Bootcamp is. Saját elmondása szerint akkor kezdtek körvonalazódni Rockwellben ezek az elképzelések, amikor azon kezdett gondolkodni, hogyan ismertethetné meg a bitcoint a lehető leghatásosabban a fizikai világgal. Első lépésként elkezdett hardver és szoftver terén egyaránt nyílt forráskódú, bitcoin-elfogadásra képes, más, meglévő gépekkel és eszközökkel kombinálható készülékeket tervezni. Egyre inkább kezdte azonban azt érezni, hogy hiányzik egy szem a láncból: a gyerekeket is meg kell tanítani a bitcoin-használat rejtelmeire és előnyeire – újra meg kell szerettetni velük a matematikát és a természettudományokat. Érzése szerint a bitcoin minden támogatójának kiemelt prioritásként kellene kezelnie ezt a célt.

Ennek érdekében természetesen össze kell fogni az iskolákkal is. Első körben kidolgoznak egy tanmenetet kriptopénzekkel és bitcoinnal foglalkozó órákhoz és szakkörökhöz, aztán megkezdik az együttműködést azokkal az iskolákkal, amelyek hajlandóak felvenni ezt a tanmenetükbe. Az első ilyen órákat jelen állás szerint az oregoni Portland iskoláiban tarthatják majd meg, a helyi illetékesekkel együttműködve. A Bitcoin Academy a hagyományos, 12 osztályos állami iskolákkal foglalkozik majd, a Bitcoin Bootcamp pedig a magániskolákkal. Az itt megszerzett gyakorlati tapasztalatok nyomán aztán az ország más iskoláiban is megszervezik majd a bitcoin-oktatást és úgy fejlesztik és bővítik tovább a tanmenetet, ahogy gyarapodik az azt elfogadó és támogató iskolák száma.

Bár lényegében még csak most vágtak neki az egésznek, az már most elég egyértelmű, hogy a kriptopénzek és a bitcoin iskolai oktatási hatalmas áttörést jelentene a Bitcoin egész közössége számára. Ehhez azonban szükség lesz természetesen tanárokra, önkéntesekre, iskolák és egyének támogatására. Néhánnyal már rendelkezik a Bitcoin Academy, és folyamatosan érkeznek hozzájuk az újabb jelentkezések is. Rockwell bízik benne, hogy a Bitcoin Academy és a Bitcoin Bootcamp franchise-a idővel az egész országot behálózhatja. Ehhez persze szükség lesz még pénzre – vagy, ami még jobb, bitcoinra – is.

Tervük valóra váltásához természetesen elfogadnak adományokat is; ezeket eleinte a már említett teljes tanmenet kidolgozására ill. a szükséges “iskolai felszerelés” (bányászhardver, laborok, hálózatok, számítógépek, stb.) biztosíítására fordítják majd annak érdekében, hogy a nebulók első kézből szerezhessenek tapasztalatokat a számítógépek, az üzlet és a pénz folyamatosan fejlődő világában – és igyekeznek még az év vége előtt teljesen előkészíteni mindent az induláshoz, hogy aztán bármely tanuló élhessen ezzel az új – iskolai környezetben kialakított – tanulási lehetőséggel.

Ahogy Rockwell fogalmazott, a Bitcoin Academy ugródeszkát kínál a diákjainak ahhoz, hogy valóra válthassák azt a jövőt, amit elképzelnek maguknak. Adakozni a Bitcoin Academy-nek a saját weboldalukon, a GoFundMe-n és a Bitcoin Starteren is lehet.

Érdekesség: Rockwell alapította a Bitcoin Kinetics-et, ill. ő alkotta meg az első bitcoinos mosógépet is.

Forrás: Bitcoin Magazine

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.