Coinbase: New York-ban, Kaliforniában mégsincs működési engedély

2015-01-28
Coinbase Bitcoin Exchange

Coinbase, Lunar

Éppen két napja, hogy a Coinbase bejelentette: beindította az USA első szabályozott bitcoin tőzsdéjét, a Lunar-t, amely az Egyesült Államok huszonnégy tagállamában rendelkezik működési engedéllyel. (A hírre az árfolyam is pozitívan reagált, közel 20%-os emelkedést mértek a bejelentés napján.)

Ezek után nagy meglepetést okozott, a New York Times mai cikke, amely szerint a Coinbase tőzsdéjének, állításával ellentétben, se New York, se Kalifornia pénzügyi felügyeleti hatósága nem adta meg a működési engedélyt.

A New York-i hatóság szóvivője, Matthew Anderson, úgy nyilatkozott, hogy az engedélyeztetésekkel kapcsolatban több vállalattal, közöttük a Coinbase-el is, folytatnak tárgyalásokat, mindez azonban semmi olyasmit nem jelent, hogy működési engedélyt adtak volna bármelyik virtuális pénzzel operáló cégnek.

A kaliforniai hatóság hasonló álláspontról tájékoztatott, illetve felhívta a kaliforniai felhasználók figyelmét, hogy a tőzsde semmilyen hivatalos állami engedéllyel nem rendelkezik.

A Coinbase társalapítója, Fred Ehrsam úgy nyilatkozott, hogy cége az USA 14 tagállamában rendelkezik hivatalos engedéllyel, nyolc államban pedig úgynevezett útmutatóval. Kalifornia és New York bizonyos szempontból speciális eset, mert mindkét állam saját, önálló bitcoin szabályozás kidolgozásán dolgozik. A Coinbase mindkét állam felügyeleti szerveivel kapcsolatban áll, és a továbbiakban is folytatja velük a tárgyalásokat a megfelelő engedélyek, és szabályozás kidolgozásának az érdekében.

Hogy a Coinbase elhamarkodott bejelentése mennyit ártott a bitcoinnak, a kriptopénz hitelességének, és a folyamatban lévő szabályozásnak, még kérdéses. Annyi azonban bizonyos, hogy az árfolyam egyből reagált az eseményekre, és nem pozitív irányban.