Megtartották a millibitcoin napját

2013-06-04

Szerző: Shirley Siluk

Egyre több bitcoinos gondolja úgy, hogy túl vagyunk már azon a szakaszon, amikor még érdemes volt egész bitcoinokban számolni; szerintük ennek leginkább csak addig volt értelme, amíg a bitcoin árfolyama csak 10-20 USD körül mozgott. Manapság azonban, az immár 100$-t is bőven meghaladó árfolyam mellett már talán célszerűbb és felhasználóbarátabb lenne egy kisebb mértékegység használata, mondják.

És bár persze azért nem tartunk még ott sem, hogy egyből satoshikban (1/100.000.000 bitcoinokban) kezdjünk számolni, az mBTC (1/1.000 bitcoin) már talán ésszerűbb, kezelhetőbb választás lenne. Konkrét példát is említve: neked például mi tetszene jobban? Ha 0,01 BTC-ként, vagy épp ha 10 mBTC-ként lenne kiírva mondjuk egy kávé ára egy “Bitcoin Café”-ban?

Pszichológiailag sokak számára intuitívebb és kezelhetőbb 10 valamiben gondolkodni, mint 1/100 valamiben – és éppen ezért gondolják úgy egyre többen a bitcoin közösségében is, hogy valóban érdemes lenne átállítani a Bitcoin gazdaságát az mBTC-ben való számolásra. E mozgalom vezéralakja Jeff Coleman (úgy is, mint eMansipater).

Ezen eszmeiség jegyében hirdette meg aztán DanielTaylor, a reddit bitcoinos részlegének egyik felhasználója június 2-ára az “mBTC-napot“, amikor is javaslata szerint mindenki kipróbálhatta – teljesen önkéntes jelleggel, persze – egy napig, milyen érzés is mBTC-ban mérni, beszélni, gondolkodni – és persze ennek megfelelően az árakat is eszerint kiírni a különböző weboldalakon és alkalmazásokban. Hamar fel is kapták az ötletet, sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez. Aminok, egy másik reddites meglátása szerint az mBTC-re való átállás az egyik legfontosabb nem-technikai jellegű változtatásnak bizonyulhat a Bitcoin közössége számára.

Sokan támogatták az elképzelést a Bitcointalkról is, ahol egy szavazáson a szavazók több, mint fele (53,1%) támogatta az mBTC standard mértékegységként való használatát (június 2., reggeli adat). 19,9% válaszolt úgy, hogy inkább majd csak akkor, ha egy bitcoin már 1.000$-t ér majd, mivel akkor 1 mBTC pontosan megfeleltethető lenne 1 dollárnak. 7,4% nyilatkozott úgy, hogy ha 1.000$-ig nem is, de azért legalább úgy 250+$-ig mindenképp érdemes lenne várni, 7,1% pedig azt, hogy egyszerűen csak várjunk még néhány hónapot, és ha továbbra is stabil marad az árfolyam, vagy tovább erősödik, akkor lehet majd átállni mBTC-re.

További 11,4%-nyi szavazat oszlott meg a “Nem, talán majd sokkal később”, a “Nem, soha” és a “Nem tudom” opciók között, valamint további 1,2% a szavazáshoz csak később, utólag hozzáadott opciót, az XBT-re való átállást támogatta (1 XBT = 100 satoshi, vagyis 1/1.000.000 bitcoin).

Razick, az előbb említett Bitcointalkos szavazás kiírója hozzánk eljuttatott emailjében úgy fogalmazott, hogy az mBTC-re való átállás javaslata általában véve elég széleskörű támogatottságot élvez – bár ezzel együtt tény az is, hogy a szavazás során nem kértek részletesebb indoklást a szavazóktól. Mindent egybevetve azonban igen pozitívnak értékeli a tényt, hogy a többség egyértelműen a támogatja az mBTC-re vagy XBT-re (a uBTC ISO-kompatibilis megjelölése) való átállást a közeljövőben; a jelenlegi eredmények szerint a szavazók több, mint 60%-a támogatja az azonnali vagy az elkövetkező néhány hónap során megejtendő átállást.

Meglátása szerint azok, akik továbbra is megtartanák az egész BTC-t, mint közhasználatú mértékegységet, leginkább a félreértések és az árfolyam megzavarásának elkerülése végett maradnának a megszokott megközelítésnél. Sokan mondják azt is, hogy az ilyesféle váltásnak szervesen kellene kialakulnia azáltal, hogy a felhasználók fokozatosan, természetszerűleg és főként maguktól kezdenek el inkább mBTC-ben gondolkodni anélkül, hogy ezt bárkik is rájuk erőltetnék.

Másokkal egyetemben Razick is úgy véli, hogy az mBTC-re való átállás egyebek mellett a Bitcoin további terjedését is nagyban elősegíthetné. Véleménye szerint ugyanis a jelenlegi magas árfolyam már egyfajta lélektani gátat jelent a leendő új belépők számára, visszafogva így a Bitcoin terjedését. És ezzel együtt az sem kifejezetten kényelmes, ha 0,01435 BTC-s árakkal kell számolnia az embernek vásárláskor; hát nem lenne sokkal kezelhetőbb ehelyett egy 14,35 mBTC-s ár? És végül, de nem utolsósorban, a Bitcoin 21 milliós plafonja is gondot okoz a laikusok számára; mivel nem látják át azonnal a bitcoin végtelen feloszthatóságát, ezt a széleskörű használatot nagyban korlátozó akadályként fogják fel. Ha azonban átállnánk mBTC-re, máris azonnal nyilvánvaló lehetne mindenki számára, hogy ebből már legalább 21 milliárd egységnyi áll rendelkezésre, és lám, már meg is oldottuk a problémát.

Forrás: Coindesk

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.