Bányásztatás hirdetés helyett…?

2011-10-28

Szerző: Frank C. Jones

Adam Crowe képe a Flickrről

Érdekes megoldással állt elő a Bitcoin Plus – lényegében egy bányásztató alkalmazással, amely egy adott weboldal látogatóinak a CPU-ját bányásztatja addig, amíg a szóban forgó weboldalon tartózkodnak (és nem, ez nem egy vírus, hanem egy tisztességes alkalmazás). És bár a CPU-s bányászat alapvetően igen lassú, kellően sok CPU bevonásával mégis versenyképes eredményt lehet produkálni; gondoljunk csak az olyan oldalakra, amelyek napi több száz vagy több ezer rendszeres látogatót vonzanak. Így tehát felmerül a kérdés, hogy kiválthatja-e ez a megoldás akár az AdSense-et is?

Ez az oldal például, a Jones PC Repair, nem büszkélkedhet túl nagy látogatottsággal, legalábbis a net igazi nagymenőihez képest. De a múlt hónapban azért így is volt megközelítőleg 2.500 látogatónk, akik átlagosan egy percet töltöttek el itt. Ez összesen 33 órányi feldolgozókapacitást jelent az elmúlt hónap alatt. A Bitcoin Plus átlagosan óránkénti egy kifizetésével számolva ez összesen 33x-i, egyenként 0,00003303 BTC-s kifizetést jelent, vagyis összesen 0,00108999 bitcoint havonta. Jelenleg, amikor e sorokat írom, 1 BTC átlagosan 3 USD-t ér, így átszámolva megközelítőleg 0,0032697$-ra számíthatok havonta.

Értelemszerűen ez a szám a látogatók számával és az oldalon eltöltött idejükkel arányosan növelhető, hasonlóan az AdSense-hez. A múlt hónapban a Jones PC Repair egészen döbbenetes, 15$-os összeget gereblyézett össze az AdSense-en keresztül – ami önmagában nem sok ugyan, de még így is több, mint 4.500x-osa annak, amit a Bitcoin Plus termelt volna ugyanennyi idő alatt. Ebből következően egyelőre legalábbis nem tartom túl valószínűnek azt, hogy a Bitcoin Plus egyhamar átvehetné az AdSense helyét.

Ugyanakkor azonban tény az is, hogy egyes oldalak gazdái úgy gondolják, hogy ha bármiféle hirdetést is felengednének az oldalukra, azzal máris azt a benyomást keltenék, hogy az ott közölt tartalmak nem teljesen objektívek. Az ilyen oldalak gazdái számára pedig a Bitcoin Plus már maga lenne a tökéletes módszer arra, hogy legalább egy kevéske bevételhez juthassanak pusztán csak a látogatottságukból. A szkript könnyen beilleszthető bármilyen weboldalba, és kompatibilis minden olyan modern böngészővel, ami friss Java-t használ.

Persze még így is számos kérdés vár válaszra – egyebek mellett például az alant felsoroltak is. És ha már a kérdéseknél tartunk, írjátok meg a kommentekben, hogy mit gondoltok a Bitcoin Plus-ról az AdSense-hez képest – és/vagy a saját meglátásaitokat az itt felsorolt, még válaszra váró kérdésekről.

* Milyen hatással lesz ez a keresőoptimalizálásra?
* Engedélyezik majd a látogatók a Bitcoin Plus futását?
* Engedélyezze-e az oldal gazdája a látogatóknak a Bitcoin Plus lekapcsolását?
* Mennyire erőforrás-igényes a Bitcoin Plus? Nem lassítja le túlságosan is az ember gépét?
* Generálhat egy weboldal annyi bevételt a Bitcoin Plus-szal, mint amennyit az AdSense-szel? A Jones PC Repair esetében egyértelműen nemleges a válasz, de más oldalaknál talán több a látogató és alacsonyabb közöttük azok aránya, akiknek van kedvük hirdetésekre kattintgatni…?
* A látogatóid inkább hirdetéseket nézegetnének, vagy beáldoznának egy kis számítókapacitást?

(Az eddig érkezett egyetlen komment az eredeti oldalról, a szerző válaszával együtt:) Jack: Hűha! Ez aztán a zseniális ötlet! Gondolj csak bele, mi lenne, ha a Wikipedia is elkezdené ezt használni! – Frank C. Jones: Pontosan. Nem számít, hogy a CPU-s bányászat lassú, ha milliónyi CPU dolgozik neked naponta. És ami még jobb, egyáltalán semmit nem kell tennie az embernek; sem adakozni, sem hirdetéseket nézegetni, csak böngészgetni kedvére, és hagyni, hogy a Java megdolgoztassa egy kicsit a processzort. Örülök, hogy tetszik az elképzelés.

Forrás: Jones PC Repair

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.