A Coinbase beindította az USA első szabályozott bitcoin tőzsdéjét

2015-01-26
coinbase_loonar (1)

Coinbase Lunar

Alig egy héttel a 75 millió dolláros tőkeemelés híre után, újabb bejelentéssel jelentkezett a Coinbase: Lunar névre keresztelt bitcoin tőzsdéje a mai naptól megkezdte működését, mindezzel pedig útjára indult az USA első szabályozott bitcoin tőzsdéje.

A Coinbase vezérigazgatója, Brian Armstrong a Wall Street Journal-nak adott interjút, amiből megtudhatjuk, hogy vállalata közel öt hónapig folytatott tárgyalásokat az illetékes hatósági és szabályozó szervekkel; a tárgyalások eredményeképpen kapta meg a Lunar a működéséhez szükséges engedélyeket az USA huszonnégy tagállamában (többek között New York-ban, és Kaliforniában is.) A valós idejű bitcoin tőzsde egyéni és intézményi befektetők számára egyaránt nyitott, működésének első két hónapjában (2015. március 30-ig) minden ügyfelének jutalékmentes kereskedést biztosít, míg a harmadik hónaptól 0,25% közvetítői jutalékot számol fel minden ügylet után.

Armstrong elmondása szerint a jogalkotókkal továbbra is folynak a tárgyalások, reményeik szerint az elkövetkező hat hónapban az USA összes tagállamában megkapja majd működési engedélyét a Lunar. (Hosszabb távon a tengerentúli terjeszkedés is tervbe van véve.)

Érdekes egybeesés, hogy a Lunar pár nappal azután kezdte meg működését, hogy a Winklevoss fivérek bejelentették, hamarosan beindítják New York-i székhelyű, szabályozott bitcoin tőzsdéjüket, a Gemini-t. Armstrong elmondása szerint a Coinbase-t nem befolyásolta a testvérpár bejelentése, egyszerűen arról van szó, hogy a Lunar mostanra készült el.