Belgium nyitott marad a bitcoinra (nem hivatalosan)

2014-01-09

Szerző: Joon Ian Wong (@joonian)

Nem tervezi a Belga Nemzeti Bank a bitcoin további szabályozását a Belga Bitcoin-Szövetség jelentése szerint. Az ország központi bankja hétfőn találkozott a Szövetséggel a digitális pénz megtárgyalása ügyében; a találkozót “informálisként” jellemezték.

Sajtóközleményében a Szövetség úgy fogalmazott, hogy “Jelenleg nem terveznek olyan új szabályozásokat, amelyek nyomán a belga központi bank fokozottabb mértékben avatkozna be a bitcoin-használatba. Természetesen a jövőben még változhat ez a helyzet.”

Thomas Spaas, aki a Szövetséget képviselte a találkozón, azt mondta, hogy bár a megbeszélés valóban informális volt és nem a központi bank hivatalos álláspontját tükrözte, mégis arra számít, hogy Belgium és Franciaországhoz, Hollandiához és Németországhoz hasonló álláspontra fog helyezkedni a kérdésben. Ezekben az országokban ugyanis a jelenlegi szabályozási kereteken kívül esőnek tekintik a bitcoint.

Valószínűsítette továbbá Spaas azt is, hogy nagy valószínűséggel a belga központi bank is figyelmeztetni fogja majd a befektetőket a bitcoinban rejlő kockázatokra. Ezzel együtt azonban a bitcoinos üzleteket, szervezeteket és vállalkozásokat a jelek szerint tárt karokkal várják, és szívesen válaszolnak bárki hozzájuk fordulónak az ezirányú – szabályozással kapcsolatos – kérdéseire, kételyeire vagy aggodalmaira.

A Szövetség összességében pozitívan értékelte a találkozót:

Mindent egybevetve, a Belga Bitcoin-Szövetség üdvözli a Belga Nemzeti Bank jelenlegi nyitott és pozitív hozzáállását. A Szövetség több hasonló találkozót is tervez a jövőben bármely, a bitcoin jövőbeli belgiumi szabályozásában érintett állami hivatalok képviselőivel.

Spaas elmondása szerint a találkozón – rajta kívül – a központi bank két tisztviselője vett részt: a jogi osztály egy képviselője, valamint a fizetési szolgáltatások egy szakértője, akik mindketten “kellően tájékozottnak” bizonyultak a bitcoint illetően.

A holland Bitplaats bitcoin-váltó két héttel ezelőtt beindított egy belgiumi portált is az ottani felhasználók hatékonyabb kiszolgálása érdekében.

Bár a 11 milliós népességű Belgium még Németországot is megelőzi az egy főre eső GDP tekintetében, még mindig nem sikerült teljesen megszabadulnia a 2008-as globális gazdasági válság nyomán kialakult politikai és gazdasági problémáitól. A legnagyobb bankjai jelenleg is százmillió eurós nagyságrendben törlesztik az államnak a válság idején kapott mentőkölcsönöket.

Spaas meglátása szerint a belga hatóságoknak jelenleg kisebb gondjuk is nagyobb a bitcoinnál, így legalábbis így egy ideig még nem is fognak komolyabban foglalkozni vele. Ha azonban kiindulhatunk abból, amit a Belga Nemzeti Bank képviselőitől eddig hallottunk, úgy okkal feltételezhetjük, hogy valószínűleg jó kilátásai lesznek Belgiumban a digitális pénznek.

Forrás: CoinDesk

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.