Coinbase: 75 millió dolláros tőkeemelés, beszállt a New York-i tőzsde is

2015-01-22
coinbase

Coinbase

Minden bizonnyal a hét egyik legfontosabb híre, a Coinbase 75 millió dolláros tőkeemelése. Az összeg minden idők eddigi legnagyobb tőkeinjekciójának számít a Bitcoin iparágában, így nem meglepő, hogy a hírről a legtöbb vezető médium is beszámolt (The New York Times, CNBC, Financial Times, Fortune, The Wall Street Journal).

Bár 75 millió dollár vitathatatlanul nagy összeg, mégis, ami a jelen beruházás kapcsán igazán érdekes, az a beruházók személye. A befektetők között szerepel a New York-i Értéktőzsde (NYSE), az USAA amerikai katonai pénzügyi szolgáltató csoport, és a BBVA spanyol giga-bankintézet, amely nem mellesleg Mexikóban is jelentős piaci jelenléttel bír.

A prominens pénzügyi intézeteken kívül a befektetők között van még Japán legnagyobb mobil távközlési szolgáltatója, a DoCoMo, és az egykori Citigroup vezérigazgató Vikram S. Pandit, illetve a korábbi Thompson Reuters vezérigazgató Thomas H. Glocer is. (Utóbbi két személy egyéni befektetéssel járult hozzá a rekord összegű tőkeinjekcióhoz.)

A most befolyt támogatással a Coinbase alaptőkéje 106 millió dollárra emelkedett, így jelenleg a San Franciscó-i székhelyű vállalat számít a leginkább tőkeerős cégnek a kriptopénz iparágában.

A bitcoin szolgáltatásokra specializálódott Coinbase 2,1 millió regisztrált egyéni felhasználóval rendelkezik, továbbá a közel 38 000 üzleti ügyfele között olyan neves cégek is megtalálhatóak, mint például a Dell, az Overstock, vagy az Expedia, és szolgáltatásai jelenleg már 19 országban elérhetőek.

A tájékoztatás szerint a most befolyt összegből munkatársai számának a növelését; mobil alkalmazásainak a fejlesztését; további nemzetközi terjeszkedésének (az év végéig a világ 30 országában kívánja elérhetővé tenni szolgáltatásait), illetve a különböző jogi, és engedélyeztetési eljárásainak a költségét kívánja finanszírozni a Coinbase.