Blogos bitcoin-elfogadás kód nélkül

2012-01-10

Szerző: Gary Rowe

Mivel egyre gyakrabban teszik fel nekem azt a kérdést, hogy hogyan fogadhatnak el bloggerek és más online tartalomtermelők bitcoint a weboldalukon, ezért gyorsan összeraktam egy informatív cikket ebben a témában, hogy könnyebben segíthessek az érdeklődőknek.

Miért is fogadjunk el bitcoint?

Az első kérdés persze az, hogy egyáltalán miért kellene egy bloggernek foglalkoznia a bitcoinnal? Nos, a legtöbb blogger legalábbis nem venné rossz néven, ha valamilyen formában meghálálnák az erőfeszítéseit – ezt pedig a legtöbben úgy oldják meg, hogy az írásaik témáihoz kapcsolódó hirdetéseket engednek a blogjukra. Az ebből származó bevétel azonban elég csekély is lehet, főleg akkor, ha a blog egy olyan területtel foglalkozik, amelyre vonatkozóan amúgy sincs túl sok hirdetés. Mi több, ez valamilyen szinten el is távolítja egymástól a szerzőt és a közönségét, és ez senkinek sem jó. Ha nekem tetszik valakinek a munkássága, akkor közvetlenül és személy szerint neki szeretnék adakozni, nem pedig valamiféle fizetésfeldolgozónak vagy reklámügynökségnek. A bitcoin pedig maga a tökéletes, gyors és hatékony megoldás erre a problémára.

Lássunk neki!

A legegyszerűbb megoldást egy “Bitcoin swatch” (további infót erről a MultiBit FAQ-jában találsz) használata jelenti; ez lényegében Bitcoin URI-val és egy ajánlott adományösszeggel ellátott képlink – mint amilyet itt a blogomon is láthatsz a jobb oldalon. Mindössze ennyi HTML kellett hozzá:

<div>
<a href="bitcoin:1KzTSfqjF2iKCduwz59nv2uqh1W2JsTxZH?amount=0.5&label=Agile Stack">
<img src="http://gary-rowe.com/agilestack/wp-content/uploads/2011/10/AgileStack-0.5BTC.jpg" ></a>
<p>1KzTSfqjF2iKCduwz59nv2uqh1W2JsTxZH</p>
</div>

A Bitcoin swatch-képet a MultiBit “Bitcoinok fogadása” képernyőjéről húztam ki az asztalra, majd a standard WordPress képimport-folyamattal töltöttem fel. A MultiBit egy szabad és ingyenes, nyílt forráskódú Bitcoin-kliens.

Észreveheted, hogy a “href” attribútum a szokásos “http”-től eltérő protokollt használ. Akinek ven telepítve a gépére egy Bitcoin-kliens, az nagy valószínűséggel tudja is kezelni ezt a protokollt. Ez esetben a linkre való kattintás azonnal felhozza a megfelelő alkalmazást (vagy böngésző-bővítményt), általában már rögtön a “Bitcoinok küldése” képernyőnél megnyitva, a megadott adatokkal is kompletten kitöltve. A MultiBit-kliens a 0.3-as verziótól fölfelé nyújtja ezt a szolgáltatást.

Nem számít, melyik böngészőt használod, mivel a protokollt az operációs rendszer kezeli. Amennyiben ez a lehetőség fejlesztők figyelmét is felkeltette, és szeretnének hasonló funkcionalitást beépíteni a saját rendszereikbe, úgy ők ebből a Stack Exchange válaszból tájékozódhatnak alaposabban.

A Bitcoin swatch QR-komponense értelemszerűen az okostelefonos bitcoin-felhasználók dolgát könnyíti meg, de húzásos (drag and drop-)fizetésre is lehetőséget ad. Végül, de nem utolsósorban, mint láthatod, kint hagytam a nyers Bitcoin-címet is azoknak a felhasználóknak, akiknek a kliense az előbbi opciókkal nem tud élni, hogy a hagyományos kimásol-beilleszt eljárással is használhassák.

Adományszámláló (opcionális)

Végül, ha termékeladás helyett adományokat fogadsz, úgy érdemes lehet kihelyezned egy, az eddig beérkezett adományokat számoló címkét is, hogy mindenki láthassa, hogy épp hogy állsz. A Block Explorer rengeteg hasznos adatot szolgáltat a Bitcoin-címekről, és a megfelelő szöveget-képpé webes szolgáltatás segítségével mindenféle szerveroldali feldolgozási szükséglet nélkül is szép eredményt ad.

A következő számláló például (amelyet Jim Burton ajánlott fel és Bitcoin Trader blogja ihletett) az egy megadott címre eddig utalt összeget mutatja meg. A kód így néz ki:

<img src=”http://ansrv.com/png?s=http://blockexplorer.com/q/getreceivedbyaddress/1KzTSfqjF2iKCduwz59nv2uqh1W2JsTxZH&amp;c=000000&amp;b=FFFFFF&amp;size=5″ />

Az eredmény pedig így:

BTCs donated so far

És ha küldesz valamennyi bitcoint a címemre, úgy élőben láthatod az érték változását is. 😉

A nyilvános címeid cserélgetésével tetszés szerint nullázhatod is az összeget, és a címkében jelezheted az időtartamot.

Ismert hibák

Úgy tűnik, hogy ha a WordPress.com-on hostolod a blogodat, akkor az nem feltétlenül engedélyezi a “bitcoin:”-protokoll használatát, és önkényesen “http:”-re változtatja, vagy az egyben elutasítja az egész linket. Ha ezzel a problémával szembesülsz, akkor vedd fel a kapcsolatot a WordPress.com stábjával – ők talán segíthetnek. Ha saját WordPress-verziót használsz, vagy épp a Blogger.com-ot, akkor nem lesznek ilyen gondjaid.

Zárszó

Ha tehát a blogod valóban értékes tartalmat kínál mások számára, akkor ily módon lehetőséget adhatsz rá a közönségednek, hogy kisebb (akár egy dollárnál is csekélyebb) összegek adományozásával valóban kifejezésre is juttathassák irányodban az elismerésüket – könnyen, gyorsan, egyszerűen, díjak, stressz, regisztráció és közvetítők nélkül. Minden csak közted és a közönséged között zajlik.

Személyes hálám és köszönetem mindazoknak, akik adakoztak a blogomhoz.

Forrás: Agile Stack

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.