Így (is) juthatsz pénzhez blogolásból bitcoinnal

2011-12-31

Szerző: GoWest

Ma egy lépéssel továbbvisszük Louis CK sikerét, és saját kezünkbe vesszük a fizetésfeldolgozást is. És hogy milyen sikert is ért el Louis CK, és mit vett a saját kezébe? Nos, röviden és tömören, bebizonyította, hogy DRM-mentes tartalommal, minimális díjszabással is jelentős bevételhez lehet jutni úgy is, ha semmiféle kiadó és nagyvállalat segítségét sem veszi igénybe az ember a tartalom előállításához, hanem mindent maga intéz. Bővebben:

Így keresett Louis CK egymillió dollárt 12 nap alatt egy 5 dolláros videóval

Louis CK humorista sikeresen bebizonyította, hogy az emberek igenis hajlandóak megfizetni egy méltányos árat egy olyan előadó alkotásaiért, akit valóban szeretnek – még akkor is, ha egyébként ugyanazt az alkotást minden további nélkül beszerezhetnék ingyenesen is.

December 15-én Louis CK úgy döntött, hogy lesöpör az asztalról mindent, ami hagyományosan együttjár egy videó forgalomba hozatalával, DRM-től a hirdetésekig. Ehelyett egyszerűen közzétette a legújabb műsorának felvételét a honlapján, és mindössze 5 dollárt kért érte.

Ily módon 200.000 dollárt szedett össze négy nap alatt csak ezzel az egy videóval, és további nyolc nap múltán már az egymillió dollár is összejött.

A 200.000 dolláros határ átlépést követően Louis a következőképpen magyarázta a döntését: “Arra voltam kíváncsi, hogy ha tényleg nagyon olcsón (5$) teszek közzé egy vadonatúj, különleges tartalmat, és gondoskodok róla, hogy mindenki a lehető legkönnyebben megvehesse, letölthesse és bárhol, bármikor, mindenféle korlátozásoktól mentesen élvezhesse, akkor vajon majd mindenki csak egyszerűen ellopja? Fizetnének érte egyáltalán? És mennyi pénzt lehet így keresni?”

Az eredmény pedig magáért beszél: az emberek láthatóan tiszteletben tartják ezt a megközelítést – amint az kiderült már a Radiohead és mások hasonló jellegű múltbéli kísérleteiből is.

Louis (aki ezen akcióját különböző közösségi csatornákon, így például a Twitteren és a Redditen is meghirdette) egyebek mellett arra is ígéretet tett, hogy a befolyt összeg nagy részét különböző jótékonysági- és segélyszervezeteknek adományozza, magának csak 220.000 dollárt tart meg.

És bár még kérdéses, hogy ez a mostani siker mennyire reprodukálható – akár bárki más, akár maga Louis által is -, az már így is egyértelműen bebizonyosodott a kísérletéből, hogy az emberek igenis hajlandóak fizetni az őket érdeklő tartalmakért, amennyiben nyíltan kommunikálnak velük, nem vegzálják őket DRM-mel, és alacsonyan tartják az árakat.

Forrás: smh.com.au

A Bitcoin és a StrongCoin ötletes kódja segítségével igen könnyen pénzzé tehetünk bármilyen digitális árut vagy szolgáltatást, amit csak szeretnénk. Én jelen esetben egy jelszóval fogom szemléltetni az eljárást, melynek birtokában extra, rejtett tartalomhoz férhetsz hozzá ezen az oldalon.

Egy jelképes összegű fizetést követően (minden beérkező bitcoint a Bitcoin Faucetnek továbbítok) magad is megtudhatod tehát, hogy hogyan juthatsz pénzhez a saját tartalmaidból. (Eddig már  fizetés érkezett!)

Fizetéshez klikk erre a linkre. Ez egy felugró ablakot fog előhozni, így ha ezeket tiltod, úgy előbb engedélyezned kell a megjelenésüket, hogy működhessen a dolog. Amint beérkezett a fizetésed, klikkelj a “Show encrypted text” linkre itt lent, és add meg a jelszót, amit a fizetés után kapott fájlban olvashatsz.

(Bár innen már a rejtett szöveg fordítása következik, az eljárást GoWest/Bitcoin Trader oldalán a gyakorlatban is kipróbálhatod (lásd a forrás linkjét a fordítás végén) így ha hasznosnak találtad az olvasottakat, magad is támogathatod a közösséget. – a ford.)

Köszönetem! A fizetéesedet továbbítom a Bitcoin Faucethez, hogy minél több új felhasználónak adhassanak ingyen bitcoinokat.

Természetesen ez a rendszer sem teljesen bolondbiztos, mivel minden felhasználó ugyanazt a jelszófájlt kapja meg, de azt így is jól szemlélteti, hogy hogyan hozható össze egymással a blogolás és a mikrofizetések.

A fizetéskezelés folyamatát a StrongCoin azonnali fizetéseket kezelő API-ja és PHP-szkriptje felügyeli és vezényli le. A kód letöltéséhez és telepítéséhez szükséges útmutatást itt találhatod meg.

Én a magam változatához annyiban módosítottam az index.php-t, hogy csak egy linket mutasson az általam árusított fájlhoz (a password.txt-hez), valamint egy kivételével minden más alapbeállítás szerinti elemet eltávolítottam a strongcoin-payments.php elrendezéséből.

Ne felejts el létrehozni egy “files” könyvtárat a szervereden; ebbe kell ugyanis elhelyezned az árusítani kívánt fájl(oka)t.

Ha ezzel megvagy, úgy már csak az index.php-ra mutató linket kell megadnod a vásárlóidnak a fizetéshez.

Ha úgy szeretnél eljárni, ahogyan én is tettem, úgy ezen az oldalon hozhatsz létre kódolt szöveget. Csak adj meg egy jelszót a “Key” mezőbe, majd írd be a kódolni kívánt szöveget a “Plain Text” mezőbe, végül pedig klikkelj az “Encrypt”-re, majd másold ki és illeszd be a “HTML Code”-ot a blogodba.

A dekódoló kódot a blogod head tag-jei közé helyezd el, amelyekhez – a Blogger esetében – a sablonkonfigurációs oldal “Edit HTML” pontjában férhetsz hozzá.

És ezzel készen is vagy! Persze számos egyéb mikrofizetési eljárás is lehetséges még bitcoinnal, de legalábbis a magam részéről ezt találtam a legegyszerűbbnek. WordPress-szel még könnyebb a dolgod, mivel az – a Bloggerrel ellentétben – eleve beépített lehetőséget biztosít az egyes blogbejegyzések jelszavas védelmére.

Jó szórakozást, és ha bármi kérdésed van, nyugodtan fordulj hozzám mailben.

Forrás: Bitcoin Trader

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.