Hangulatjelentés a bitcoin-piacról

2011-12-07

Szerző: S3052

Mit is jelez a kereskedői hangulat?

A pénzügyi világban a befektetők avagy a kereskedők hangulatának elemzésével mérjük fel a piaci résztvevők optimizmusát vagy pesszimizmusát.

A hangulatjelzőket soha nem szabad elszigetelten, csak önmagukban nézni, hanem mindig a technikai elemzés teljes eszköztárának alkalmazásával kell értelmezni őket. Ezzel együtt azonban a hangulatjelzők a grafikonrajongóknak is kiváló lehetőséget nyújtanak a torta habbal való megkoronázására, mivel kiváló előrejelzéseket készíthetnek a segítségükkel a pénzügyi piacok várható jövőjéről.

A hangulatjelzők használatának két alapszabálya a következő:

1.) A fordulópontoknál nagyon szélsőséges lehet a kereskedői hangulat; a szélsőséges optimizmus a piac tetőzésére utalhat, míg a szélsőséges pesszimizmus padlófogásra.

2.) Ha a hangulat negatívból pozitívba fordul, az erőteljes emelkedést jelenthet, és ugyanennek a fordítottja is igaz. A hangulat azonban nem mindig kezelhető trendellenes indikátorként, mivel a pesszimista és az optimista hangulat is egyaránt kitarthat igen hosszú időn át.

Palackozott Bitcoin-hangulat: A “Bitcoin Bull Bear Index ©” (BBBI)

A Bitcoinbullbear.com az oldal látogatóinak szavaztatásával méri fel a hangulatot. A kérdés és a lehetséges válaszok a következőek:

Milyen változásra számítász a BTC/USD árfolyamban az elkövetkező 4 hét folyamán?

1.) Emelkedésre
2.) Visszaesésre
3.) Változatlanságra
4.) Nem tudom

Ennek az informális szavazásnak az eredményeiből először kiszámítjuk a BBBI-indexet, majd összevetjük a bitcoin árának tényleges alakulásával. Végül összeállítunk egy, az itt láthatóhoz hasonló grafikont, amely a mai (2011.12.06.) legfrissebb BBBI-t (vörös vonal) és a Bitcoin árfolyamát (kék vonal) mutatja. (Klikk a nagyobb változathoz.)

A BBBI előrejelzési értéke igen meggyőző.

A BBBI 2011. áprilisában haladta meg először az 50-et, és ekkor is vette kezdetét a 0,58$-ostól a júniusi 31,9$-osig tartó árfolyam-emelkedés (ami százalékban kifejezve nem kevesebb, mint +5.402%-os emelkedést jelent). Ez is jól mutatja, hogy ha különösen optimistává válik a hangulat, akkor általában további jelentős emelkedés várható, lásd 2.) szabály.

Negatív mélypontot 2011. augusztus 7-én ért el az index, -40-es értékkel, amikor 7,72$-nál járt az árfolyam. Dacára azonban annak, hogy azóta ehhez képest még további -5,7$-os árfolyam-visszaesés is volt (-74%), -40 alá mégsem ment már ezután az indikátor, ami pedig ismét jól szemlélteti a 2.)-es szabályt: az erőteljesen negatívra fordult hangulat még mélyebbre küldte az árfolyamot.

Lássunk most két példát az 1.) szabályra is:

A masszív emelkedést követően a bitcoin által felcsigázott érdeklődés akkora eufóriához vezetett, hogy 2011. június 5-én a BBBI 81-nél tetőzött. Előfizetői részlegünkben ekkor figyelmeztettünk arra, hogy nagyon közel vagyunk a tetőzéshez – három nappal később pedig, június 8-án valóban tetőzött is az árfolyam 31,9$-on. A hangulat ekkor már csak “hab volt a tortán”, és figyelmeztettük az előfizetőinket, hogy óriási eladáshullám várható – és nem is tévedtünk. Az eladáshullám pedig több, mint 90%-os visszaesést eredményezett.

Az árfolyam erőteljes gyengülésének utolsó, 2011. októberi és novemberi szakaszaiban az indikátoraink azt mutatták, hogy a pesszimizmus oldódni kezdett: a BBBI-indikátor eltávolodott az árfolyamtól, ami az akkori mélypont esetében azt valószínűsítette, hogy a közeljövőben nem várható 2$ alá eső árfolyam. Az elemzéshez felhasznált többi indikátorral együtt pedig arra a következtetésre jutottunk, hogy újabb jelentősebb árfolyam-emelkedés várható.

Előrejelzés

A múlt hét óta legalábbis egy kis időre magam is erőteljesen optimistává váltam, amikor az árfolyam valóban kitört és meghaladta előbb a 2,8, majd egy kis időre még a 3$-os szintet is. Azóta a hangulat is erős fordulatot vett: a múlt héten a BBBI-érték egészen 57-re rúgott, ez pedig jó eséllyel egy újabb hosszan tartó árfolyam-emelkedés kezdetét jelezheti (lásd 2.) szabály); 2012 folyamán akár a 32$-os szintet is meghaladhatjuk és új csúcsokat érhetünk el.

Jelenleg a bitcoin árfolyama épp konszolidálódik a legutóbbi nagy erősödést (+57% 10 nap alatt) követően, ami teljesen megszokott. Mindaddig valószínűsíthető a további emelkedés, amíg nem üt be valami újabb “bitcoin-mennykő”. A 2,4$-os szint alá merülés sötét fellegeket idézne a láthatárra, a 2$ alá zuhanás nyomán pedig az 1$ alatti mélységek sem lennének kizárhatóak.

Forrás: Hawai’i News Daily

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.