Egy meglátás a Bitcoinról

2011-12-05

A hírhedt 2011. nyári MtGox-hacket követő médiabeszámolókból hallottam először a Bitcoinról. Ott is a szokásos módon jellemezték a rendszert – a világ első P2P, digitális pénzeként. Ez a kifejezés pedig abban a pillanatban beleégett a tudatomba, látszólag már azelőtt, hogy tudatosan is megfejthettem volna a pontos értelmét. Máris pillangók voltak a hasamban, a világ pedig – számomra, legalábbis – már meg is változott.

Én most 36 éves vagyok, a korai ’90-es években gyökerező számítástechnikai háttérrel. Izgatott szemtanúja és aktív részese voltam a net kibontakozásának és felemelkedésének, annak a kereskedelmi, nyilvános és magánjellegű vonatkozásaiban egyaránt. Legfontosabb azonban, hogy szemtanúja lehettem annak is, ahogy újra és újra aláásták a nagyvállalati érdekeket a szabadszoftver-mozgalmak legális (lásd pl. Linux vagy MySQL) és illegális (szoftverkalózkodás és fájlmegosztás) szárnyai egyaránt. Persze voltak átfedések is: több kis szoftverfejlesztő vált idővel iparvezetővé a kalózkodás kultúrája nyomán, amely egy egész nemzedéknek adott lehetőséget e szoftverplatformok kiismerésére és a használatuk elsajátítására – akik így nem rekedtek a drága, zárt rendszereken kívül. Hiszem, hogy a Bitcoin is egy hasonló forradalmat indíthat el a pénzügyek terén, demokratizálva a magrendszerekhez való hozzáférést és az azokhoz tartozó eszközöket, hogy dollármilliárdos vállalatoktól hétköznapi emberekig bárki dolgozhasson rajtuk és alakíthassa-fejleszthesse azokat a saját céljainak megfelelően.

Újra és újra megütköztem a vállalatok és a kormányok szemellenzős hozzáállásán – vagyis azon, hogy nem képesek vagy nem is hajlandóak felismerni a szabályozhatatlan beszabályozására irányuló törekvéseik teljes hiábavalóságát. Klasszikus példája ennek a zeneipar, amelynek a piaca több jelentős változáson és fordulaton is keresztülment az idők során, de nekik egyikhez sem akaródzott alkalmazkodni, és amikor már elkerülhetetlenül rákényszerültek, akkor is csak tessék-lássék módon csináltak valamit. Vegyük akkor még hozzá ehhez az ilyen szolgáltatások kiiktatására irányuló szabályozói erőfeszítések sorát és azok hiábavalóságát, valamint annak a fel nem ismerését, hogy ezek a technológiák korlátlan rugalmassággal bírnak, és a megfelelő kiigazítások után bármilyen korlátozást ki tudnak kerülni, amit csak megpróbálnak rájuk erőltetni.

A Bitcoin zsenialitása pedig még egy olyan problémát is megoldott, amiről jómagam előzőleg mindig azt hittem, hogy valóban megoldhatatlan – vagyis a bizalmas hatóságok eltávolítását a pénzügyi tranzakciók világából. És bár egyelőre azt még nem állíthatom teljes bizonyossággal, hogy a Bitcoin a maga jelenlegi formájában hosszútávon is fennmaradhat-e majd, de abban teljesen biztos vagyok, hogy az eszménye mindenképp megmarad, és előbb vagy utóbb, ilyen vagy olyan újabb alakban, formában vagy megtestesülésben, de végül elkerülhetetlenül meg fogja változtatni a világot. Jó okom van azonban azt hinni, hogy maga a Bitcoin is befuthat, köszönhetően a korábbi P2P-szolgáltatásokból leszűrt, és már a Bitcoin protokolljába is beépített tanulságoknak. Ezért sem gondolom azt, hogy a Bitcoin végül csak egy valamikori jövőbeni “pénzügyi BitTorrent” “pénzügyi Napster”-féle előfutárának bizonyulna majd.

Gazdasági képzettség híján nem vállalkozhatok a Bitcoin kritikus gazdasági elemzésére, ám azt így is kijelenthetem, hogy minél többet tudok meg róla, annál fájdalmasabban nyilvánvalóvá válik egy bizonyos igazság – jelesül az, hogy alapjaikban vallottak kudarcot a globális gazdasági érdekeinket eleddig menedzselő vállalatok és kormányhivatalok. Az emberiség teljes történelmében most először nyílik lehetőségünk nekünk, egyszerű embereknek – egyéneknek -, hogy a megfelelő eszközök segítségével valóban a saját kezünkbe vehessük a vagyonunk felügyeletét, és közvetlen, cselekvő részeseivé válhassunk az azt kezelő rendszer működésének. Meglátásom szerint ez is egy ugyanolyan alapvető és visszafordíthatatlan változást indít el a pénzügyi világban, mint amilyet a fájlmegosztás is elindított a zeneiparban. Mi több, egyre inkább úgy tűnik, mintha egyre többen sorakoznának fel a status quo ellenében; mintha a kártyaváruk épp most dőlne össze, és új digitális gazdaságok sora készülődne a jelenlegi, megtört és összeomlott gazdasági rendszer elfoglalására és teljesen új alapokon való újjáépítésére.

Mindez a világháló első napjaira emlékeztet, amikor tényleg és szó szerint minden lehetségesnek látszott – és valóban az is volt. A Bitcoin úttörőinek és az ellenzőinek a hozzáállása olyan kísértetiesen hasonlít a háló első napjaiban szembenálló táborok hozzáállására, hogy az számomra már maga a nosztalgia. Mi több, időközben túlestünk már néhány kemény leckén is: lufikon, hackeken, átveréseken és lopásokon, de így is rendületlenül törünk előre. És bár gyanítom, hogy biztosra semmit nem vehetünk ugyan, de a magam részéről mégis mernék fogadni rá, hogy a Bitcoin bizony igen nagy sikert fog aratni.

Forrás: Bitcoin Trader

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.