Legális vagy sem – betiltják-e a Bitcoin-t?

2011-08-15

Szerző: Vitalik Buterin

Bernard von NotHaus-t nemrégiben azzal ítélték el, hogy létre hozta a Liberty Dollárt, egy alternatív valutát melyet számos értékes fém fedez, és az FBI most azon van, hogy elkobozza azt a 7 millió dollár értékű fémet mely a valutát fedezi. Az US törvényeinek két paragrafusa értelmében vádolták meg:

• 18 USC 485: Bárki aki 5 cent értéknél nagyobb címletű érmét, arany- vagy ezüstrudat előállít, hamisít, vagy lemásol, amelyet az Egyesült Államok bármelyik pénzverdéjében hitelesítettek, ennek a törvénycikknek az értelmében pénzbüntetésre vagy bebörtönzésre számíthat.

•18 USC 486: Bárki, kivéve akit erre törvény feljogosít, előállít, átad, vagy megkísérel előállítani vagy átadni bármilyen arany, ezüst, fém vagy annak ötvözetéből készült érmét, ami hasonlít az Egyesült Államok, vagy más országok érméire, pénzbüntetésre vagy bebörtönzésre számíthat. 

Ezektől eltekintve, az általános összeesküvés vádját is ráaggatták. Az első vád, ami a pénzhamisításról szól eléggé komolytalan – ránézésre a Liberty dollár bankjegyek és az US kormánya által gyártottak nem is hasonlítanak. Természetesen, a figyelmetlen ember összetévesztheti az ezüst liberty érmét a negyeddollárossal, de ha egy figyelmetlen pénztárost akarsz átverni, az ugyanúgy menni fog egy orosz kopekkel is. Az FBI azt állította, hogy a Liberty Dollár egyik célja az volt, hogy bele tudják keverni a standard valutába. Próbálva beleolvasni valami értelmet ebbe az állításba, annak a benyomását kapjuk, hogy ők ezt úgy látják mint valami gonosz összeesküvést ami arról szól, hogy különböző US dollár-szerű érmét juttatnak a piacra, ezzel elértéktelenítve az US dollárt azzal, hogy elfelejtetik mindenkivel, hogy is néz ki az eredeti US valuta. Azonban a második vád már súlyosabb, és úgy tűnik, hogy bármilyen arany vagy ezüst érme bele értendő, mindegy milyen eltérő kinézetű is az US dollártól. A David Rostcheck által folytatott kutatás értelmében ez a paragrafus eredetileg 1864-ben íródott azzal a céllal, hogy megakadályozza a pénzhamisítást, és alkotmányosan megindokolta az a paragrafus amely engedélyezi a kormánynak, hogy „előírás szerint járjon el a pénzhamisítás büntetésében”. E törvény széleskörű értelmezését, miszerint minden alternatív fém valuta tiltott, Rostcheck szerint megcáfolja a Las Vegas-i kaszinó zseton ami fémből készül, és mint versenyképes valuta működik Las Vegasban – termékeket és szolgáltatásokat vehetsz rajta a kaszinókon kívül is. Az ő értelmezésének bizonyítékaként ott a tény, hogy az Egyesült Államok Törvénykönyvének 25. fejezetének, melyben benne vagy a 18 USC 485-486, a címe „Hamisítás és Meghamisítás”. Hogy mi történik ezzel az üggyel a fellebbezésen az még a jövő zenéje.

Szerencsére így ahogy vannak, egyik vád sem érvényes a Bitcoin-ra, mivel ez nem egy létező, kézzel fogható fém. Azonban, amíg a 18 USC 486 célja eredetileg az volt, hogy gátat vessen a pénzhamisításnak, a kormány most kész arra használni, hogy kierőszakolja a törvényes fizetőeszközön való monopólium jogát. A perlő igazságügyi miniszter úgy beszélt a Liberty Dollár érmék gyártásáról, mint „a belföldi terrorizmus egy páratlan formájáról”, mondván, hogy „amennyire a kormány ellenes tevékenységek ezen formája nem von maga után erőszakot, olyannyira ravasz is és nyilvánvaló, illetve jelenlegi veszélyt jelent ezen ország gazdasági stabilitására.” Ez azt mutatja, hogy az Egyesült Államok kormányának nagy része fenyegetésként tekint az alternatív valutákra, és ha a figyelmük a Bitcoin felé fordulna, készek lennének felhasználni bármilyen törvény adta lehetőséget, hogy véget vessenek neki. És amíg a 18 USC 485-486 nem számít ilyen törvény adta lehetőségnek, mindegy mennyire csűri csavarja egy ügyvéd, más törvények még lehetnek.

Egy fajta támadást amit el tudok képzelni a szövetségi kormánytól az az, hogy a pénzmosás és narkotikumok elleni törvényeket használja fel a Bitcoin ellen. Ahogy egy korábbi Bitcoin Weekly cikk is írja, „A Bitcoin már felhasználásra került gazdaság ellenes célokra, legalább egy személy által, aki a The Silk Road anonim piactér üzemeltetője… a piactérnek számos kategóriája van drogokra és egy fegyverekre is.” A Bitcoin anonim természete nagyban megkönnyíti, hogy illegális termékek vásárlására fordítsák. Az adócsalás is egy gyakorlati alkalmazás, és egy szeminárium a nemrégiben rendezett Agora IO konferencián, nyíltan támogatta az adó és engedélyezési követelmények figyelmen kívül hagyását, mint azt is, hogy erre a Bitcoin-t használjuk fel. A Bitcoin közösségnek igen erős a libertarianista és kripto-anarchista (a pontos kifejezés az agorista) rajongó tábora akik úgy látják, hogy a törvény megszegése egy teljesen törvényes dolog, ami csupán egy kicsit kockázatos, csak úgy mint este egyedül sétálni egy magas bűnözési rátával rendelkező környéken – a pénzbüntetés egyenlő azzal ha kirabolnak, a börtön pedig az elrablással. Ha a kockázat eléggé alacsony, akkor csak tessék, szegd meg a törvényt. A kormány túlélése a törvényesség felfogásán alapul, ezért egy ilyen ideológia ellen foggal körömmel harcolni fog, és ha a Bitcoin túl szorosan kötődik az agorizmushoz akkor üldözni fogják.

Az igaz, hogy a Bitcoin kriptográfiailag biztonságos, és a kormánynak esélye sincs felkutatni vagy megakadályozni egy technikailag hozzáértő személyt attól, hogy használja. Pragmatikusan azonban szükségszerű megérteni, hogy az emberek nagy része most valóban úgy látja a kormányt mint legitim intézményt, és ha a Bitcoin-t betiltanák, nem is használnák, csupán attól a vágytól vezérelve, hogy tisztességes állampolgárok legyenek. A Bitcoin gazdaság a felhasználó tábor 90%-át elvesztené és a Bitcoin értéke lezuhanna. Éppen ezért, a Bitcoin számára szükségszerű, hogy életképes valutává váljon ami felhasználható törvényes üzleti tranzakciókhoz. A Bitcoin titkosságon kívüli előnyeit ki kell emelni. Ahogy ezt megelőzően is magyaráztam, a Bitcoin felhasználható mikrotranzakciókhoz, és a teljesen internet alapú Bitcoin alkalmazás egy feltörő piac, olyan oldalak által listázva mint a bitcoinjobs.com és ez által ismeretséget is nyerve. Szükséges, hogy már létező kereskedések kezdjék használni a Bitcoin-t, amire már volt rálátásunk mikor egy Google mérnök kiadott egy alternatív Bitcoin klienst, mert a Bitcoin gazdaságnak növekednie kell. Még ha agorista is vagy és a végső célod, hogy helyettesítsd az Egyesült Államok kormányát, ez a forradalom még közel sem olyan erős, hogy elhagyja a lopakodó fázist.

Forrás: Bitcoin Weekly

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.