Finnországban árucikként kezelik a Bitcoint, mivel nem felel meg a pénz definíciójának

2014-01-21

A finn központi bank döntése alapján Finnországban árucikknek tekintik a Bitcoint, mivel definíciója sem a forgalomban lévő pénzek, sem az elektronikus fizetőeszközök meghatározásával nem összeegyeztethető.

„Tekintettel a hivatalos valuta törvényes meghatározására, megállapíthatjuk, hogy a Bitcoin nem minősül annak.”  Ugyancsak nem minősíthetjük fizetőeszköznek sem, mivel ebben az esetben a törvény előírja egy, a tranzakciókért felelős pénzkibocsájtó intézet meglétét” – mondta január 16-án egy telefonos interjúban a finn központi bank felügyeleti testületének vezetője, Paeivi Heikkinen. „A Bitcoin jelenlegi formájában inkább egy árucikknek tekinthető.”

Finnország az egyik legutóbbi olyan ország, ahol próbálják felvenni a harcot az állami és központi banki ellenőrzések alól kibújó virtuális fizetőeszközök megjelenésével szemben. Akárcsak az európai szabályozások, amelyek figyelmeztetnek az ilyen jellegű szoftverek valódi pénzként történő alkalmazásának kockázataira, a finn hatóságok is próbálnak létrehozni egyfajta védőhálót a fogyasztók és a vállalatok számára, akiknek egy esetleges veszteség esetén nincs semmilyen hivatalos kárpótlási lehetőségük.

A Skandináv országokból a norvég állam, a finnekhez hasonlóan, szintén úgy döntött, hogy nem minősíti fizetőeszköznek a Bitcoint, Dánia pénzügyi felügyelete azonban javaslatokat terjeszt a törvényhozás elé, hogyan tudnák megfelelően kezelni a kriptopénzt és versenytársait.

Globálisan a Bitcoin megítélése vegyes. A kínai központi bank tiltja a pénzügyi szolgáltatók Bitcoin tranzakciót. Az amerikai adóhatóság (IRS) mindeddig még nem adott ki útmutatást a kriptopénz kezelésével kapcsolatban, azt azonban közzétette, hogy dolgozik ezen, továbbá hogy 2007 óta figyelemmel kíséri a kriptopénzt és minden ahhoz kapcsolódó tranzakciót. Mindeközben a texasi szenátusi jelölt, Steve Stockman, Bitcoinban is elfogadja a kampánytámogatásokat.

Bitcoin ATM

Finnországban, a jelentős gazdasági kérdésekben Németország mellett helyet foglaló, egyben AAA besorolású euró tagországban, a Bitcoin közéleti megítélése úgyszintén vegyes. A Nordnet Ab brókercég által készített felmérés szerint egy finnt a tíz közül érdekel a Bitcoin befektetés. A felmérés szerint a férfiak között valamivel magasabb volt ez az arány, 17,2 %.

Európában az első Bitcoin automatát a helsinkii vonatállomáson, egy lemezbolt mellett helyezték üzembe a múlt hónap folyamán. A vásárláshoz a felhasználó megadja a virtuális pénztárcájának a kulcsát, illetve befizeti a megfelelő összeget euróban, és ezután a kriptopénzt digitálisan átutalják a virtuális pénztárcájába.

Ketféle végeredmény

„A Bitcoin minden bizonnyal egy több évre, több évtizedre szóló befektetés” – mondta a SecondMarket alapítója és ügyvezető igazgatója, Barry Silbert, a Bloomberg Televízióban sugárzott mai interjújában. Silbert elmondása szerint a Bitcoin Investment Trust nagyjából 65 millió dollárnyi befektetéssel rendelkezik. „A végeredmény kettős: elveszítheti minden pénzét, vagy egy fantasztikus bevételre tehet szert.”

Az angol adóhatóság a Bitcoin felhasználókkal folytatott többszöri tárgyalások után úgy gondolja, hogy a kriptopénzt az Egyesült Királyságban 20%-os általános adóval kellene súlytani. A hivatalos fizetőeszközök tranzakciói azonban általában adómentesek.

„A kriptopénz nem egy törvényes versenytárs – ha az lenne, akkor az általános forgalmi adó természetesen nem érintené”- válaszolta kérdésünkre elektronikus levélben a hatóság vezetője. De ez a kérdés ennél „összetettebb”, és pusztán az a tény, hogy a virtuális pénzek nem törvényes versenytársak még „nem jelenti ezek automatikus megadóztatását”.

„Kockázatok”

Bár a finn központi bank elutasította a Bitcoin törvényessé tételét, de a finnek fizethetnek a kriptopénzzel. Az adóhatóság ajánlása szerint a Bitcoin befektetésekből származó nyereséget megadóztatják, az esetleges veszteségek azonban nem leírhatóak. A finneknek a kibányászott Bitcoinra is adót kell fizetniük.

„A finn felhasználók eldönthetik, hogy melyik váltó árfolyamát akarják figyelembe venni az adózásnál”, tette hozzá Heikkinen. „Senki sem ellenőrzi, vagy szabályozza ezt, mint ahogy a gyorsan változó árfolyamot sem garantálja senki. Ez mindenkinek a saját kockázata.”

Novemberben egy Bitcoin érme értéke, történetében először, elérte az 1000 dollárt.  Ezt a növekedést egyébként a spekulánsok is megjósolták a kriptopénz széles körű elterjedésével. Azóta az árak némiképp visszaestek, jelenleg 820 dollárt ér egy érme a Bitstamp-on, a jelenlegi legaktívabb Bitcoin váltón. Egyébként egy évvel ezelőtt egy érme 15 dollárt ért.

Az Európai Központi Bank felügyelete decemberben egy figyelmeztetést adott ki a fogyasztók számára, amelyben felhívja figyelmüket az esetleges veszteségekre a virtuális fizetőeszközök használatakor. A Finn Pénzügyi Felügyeleti Hatóság úgy nyilatkozott, pillanatnyilag nem tudja sem a Bitcoin, sem más, hasonló szoftverek felhasználását szabályozni.

Szabályozások nélkül

„Amennyiben szükség lesz a kriptopénz és a hozzá kapcsolódó tevékenységek szabályozására, úgy ezt a törvényhozás meg fogja tenni” – nyilatkozta január 16-án a Finn Pénzügyi Felügyeleti Hatóság jogtanácsosa, Katri Jokinen. „A Bitcoinnal való kereskedés nem minősül törvényileg szabályozott fizetőeszköz szolgáltatásnak. Inkább, olyasmi, mintha egy terméket vásárolnánk.”

A Bitcoint 2008-ban ismerhette meg a világ, amikor egy Satoshi Nakamoto nevű programozó, vagy több programozóból álló, és ilyen néven futó csoport létrehozta. Összesen 21 millió Bitcoin érmét lehet kibányászni P2P hálózat alkalmazásával és bonyolult matematikai feladványok megoldásával. Bitcoincharts.com adatai alapján jelenleg mintegy 12,2 millió érme van forgalomban.

„Az értékingadozás teljesen szabályozatlan, és könnyen sebezhető a spekulációkkal és megtévesztésekkel,” – tette hozzá Heikkinen. „Amennyiben továbbfejlődik ez a jelenség, és egyéb mellékhatásai is lesznek, úgy a hatóságok megteszik majd a szükséges lépéseket a szabályozás ügyében.”

Szerző: Kati Pohjanpalo

Forrás: Bloomberg

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.