BitAngels: 60+ befektető a bitcoinos vállalatokért

2013-05-29

Szerző: Rip Empson

Bár azt még senki nem tudja, mikor fog majd úgy igazán befutni a bitcoin – ha egyáltalán -, ennek ellenére mégis egyre több befektető és vállalkozó érzi már elég biztatónak és ígéretesnek a helyzetet ahhoz, hogy egyre jelentősebb összegeket is hajlandó legyen feltenni a kriptopénz jövőjére. A hógolyó beindult, és ahogy görög, úgy nő egyre nagyobbra.

A kockázati tőkések imádják ezt a fejlődő piacot; csak az elmúlt két hónap során például a Winklewoss-ok is jelezték, hogy rajonganak a Bitcoinért, a Liberty City Ventures saját “Digitális Pénz-Alapot” indított, a san mateoi székhelyű Boost.vc a következő befektetési körére szánt pénz felét frissen indult bitcoinos vállalatoknak szánja, Chris Dixon is felszállt a hajóra, és Fred Wilson is megtette végre az első befektetését egy bitcoinos vállalatba.

Most pedig újabb mérföldkőhöz értünk: a BitAngels létrehozta az első olyan, több várost is lefedő, frissen indult vállalkozásokat támogató hálózatot, amely kifejezetten kriptopénzes vállalkozásokra fog összpontosítani. A Bitcoin szellemének megfelelően ez a támogatók, befektetők és vállalkozók alkotta hálózat is teljesen decentralizált; mindössze néhány nap alatt barkácsolták össze a 2013-as Bitcoin-Konferenciát követően.

A BitAngels-t David A. Johnston, az Engine.co alapítója, Michael Terpin, a SocialRadius és a Marketwire alapítója, valamint Sam Onat Yilmaz támogató-befektető hozta létre azzal a céllal, hogy minél több olyan, az új technológia üzleti lehetőségei iránt érdeklődő befektetőt gyűjtsön össze, akik szívesen segítenék különböző bitcoinos vállalkozók indulását (hogy azok teljes munkaidőben dolgozhassanak a projektjeiken, teljes figyelmüket annak szentelve) a későbbi megtérülés reményében. E célból már jó 6,7 millió dollárt szedtek össze bitcoinban, amit aztán megközelítőleg 20.000 dolláros csomagokban fektetnek majd be.

Természetesen a BitAngels nem egy szokványos alap. A csatlakozott befektetők száma az elmúlt hét alatt közel megduplázódott; közös jellemzőjük, hogy nem csak egyszerűen rutinos, dörzsölt befektetők, hanem jelentős mennyiségű bitcoinnal is rendelkeznek. Némelyikük állítólag bányászott is, de a legtöbbjük egyszerűen csak volt elég szerencsés ahhoz, hogy még időben, olcsón bevásároljon jó sokat. Azoknak pedig, akik csak legyintenének az egészre, mondván, hogy most már mindegy, most már elszállt az egykori lehetőség, megsúgjuk, hogy ugyanezek a befektetők mind a mai napig is igen optimisták és továbbra is igen lelkesen vásárolnak bitcoint.

Mi több, a hálózat már hivatalosan terjeszkedett Austinba, San Francisco-ba és New Yorkba is, befektetői hálózatuk pedig immár Vinney Lingham-et, a Gyft vezérigazgatóját, Roger Ver-t, a Memory Dealers vezérigazgatóját, Jered Kennát, a Tradehill vezérigazgatóját, a Winklewoss-okat, Charlie Shrem-et a BitInstanttól, valamint Andrew Changet a Liberty City Ventures-től is a tagjai között tudhatja.

De hogy pontosan mit is kínál a BitAngel? Nos, ez nem olyan formális, mint más hasonló alapok. Johnston elmondása szerint a befektetőik egyszerűen afféle fogadóórákat tartanak a hálózatuk helyszínein, és igyekeznek annyi jótanáccsal és támogatással szolgálni a hozzájuk forduló érdeklődőknek, amennyivel csak lehet – bár persze ennek egy jelentős hányadát valószínűleg nem személyesen, hanem a neten vagy hagyományos telefonon keresztül végzik majd.

A BitAngel társalapítójának elmondása szerint bár ezt az informális jelleget hosszú távon is szándékukban áll megőrizni, ezzel együtt céljuk az is, hogy “a Y Combinator afféle elosztott változatává” váljanak. Más szóval, hogy anyagi és kapcsolati tőkével, a világ legjobbjai által tartott, heti rendszerességű képzésekkel, szervezési tanácsokkal, társalapítók verbuválásával és – egy háromhónapos felkészítő periódust követően – tényleges anyagi támogatással is segíthessék a lelkes vállalkozókat.

Minden adott tehát a sikerhez, már csak el is kell érni azt – persze mivel a BitAngels még csak alig két hete létezik egyáltalán, így természetesen türelmesnek kell lennünk. Az elosztott hálózat is megnehezíti egy kicsit a szervezést, de Johnston elmondása szerint az új helyszínekkel egyben arra is törekednek, hogy több olyan induló vállalkozást tereljenek össze, akik azonos területen, hasonló célok és ötletek mentén dolgoznak, hogy azok így a heti virtuális képzések között, egymástól is tanulhassanak, egymással is megoszthassák az ötleteiket és a tapasztalataikat.

A “virtuális képzésektől” eltekintve lényegében ugyanez az alapgondolat késztette Adam Drapert és a Boost.vc-t is arra, hogy belemerészkedjenek a bitcoin vízébe.

Vállalkozók és befektetők is egyre komolyabban veszik tehát a bitcoint – a BitAngels és az ahhoz hasonló vállalatok pedig ideális esetben nagyban megkönnyítik majd az új elképzelések megvalósításához szükséges induló tőke összegyűjtését – a tapasztalt és szakképzett mentorok szintén kincset érő útmutatásairól nem is beszélve. Csak idő kérdése volt, hogy ez is megvalósuljon.

Forrás: TechCrunch

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.