A böngészőkbe is beépülhet a Bitcoin

2013-04-26

Szerző: Christopher Mims (@mims)

Vicces dolog történt: sikeresen megtette az első lépést a Bitcoin a webes standarddá válás felé, átjutott az ehhez szükséges első ellenőrzési körön. Ez az első alkalom, hogy egy fizetőrendszer kapjon ilyen jellegű legitimációt.

A világháló azért működhet, mert a weboldal- és a böngésző-fejlesztők megállapodtak egy közös szabványrendszerben – úgymond nyelvezetben, amivel dolgozhatnak. Ez a HTML5, a böngészők nyelve – és lényegét tekintve ez is épp olyan, mint bármelyik másik nyelv. Ha például én azt mondanám, hogy “szék”, és te ennek hallatán arra gondolnál, hogy “nadrág”, akkor legalábbis bajban lennénk. És ugyanez a helyzet a szókészletet kezelő nyelvtannal is.

A HTML5 egyik fontos elemkategóriáját az úgynevezett “vázlatok” (“schemes”) alkotják, melyek révén az egyes weboldalak vagy alkalmazások egy adott webcímen található tartalom “kezelőiként” jelölhetik meg magukat. Egy ilyen vázlat például a “mailto:”, amelyet ha egy link elé biggyesztünk egy weboldalon, úgy arra fogja utasítani a böngészőt, hogy automatikusan nyisson meg egy új levelet a beállított email-alkalmazásoddal erre a címre címezve, hogy már írhass is oda.

No és itt válnak csak igazán érdekessé a dolgok: egy bitcoin-specifikus “vázlat” bevezetésével ugyanígy létrehozhatunk egy olyan linket is bármely weboldalon, amelyre kattintva pénzt – vagy legalábbis bitcoint – küldhetünk azonnal a megadott címre, pillanatok alatt elintézve így bármilyen vásárlást vagy egyéb utalási tranzakciót. Nem kellene más a fizetési gombhoz a weboldalon, csak egy “bitcoin:” link, amire kattintva máris megnyílna az alapértelmezett, akár valamely külső alkalmazás, adott weboldal vagy akár maga a böngésző által kezelt bitcoin-tárcád. Akárhogy is, ez nem csak hogy abszolút univerzálissá, de minden eddiginél egyszerűbbé, könnyebbé, gyorsabbá és hatékonyabbá is tenné a bitcoinos fizetést.

No de ne szaladjunk ennyire előre: jelen pillanatban még csak az ide vezető út első lépését tettük meg: egyelőre mindössze annyi történt, hogy jóváhagyták a “bitcoin:” vázlatot. Ez egyszerűen annyit jelent, hogy legalábbis egy webszabvány-felügyelő testület már rábólintott és zöld jelzést adott a jövőbeli használatához – de legalábbis egyelőre nem tette kötelezővé. Azt azonban mindenképp jól mutatja már ez is, hogy a HTML5 szabvány kezelői nagyon is komolyan veszik a bitcoint – és ezzel együtt azt is, hogy a “bitcoin:” egy nap a W3C által kezelt univerzális szabvány részévé válhat, amely már lényegében egyet jelent annak a garanciájával, hogy a világ minden böngészője fel fogja ismerni és tudja is használni majd.

Részleteit tekintve eléggé komplikált az egész, így nyugodtan ásd bele magad a Hacker News vagy a Reddit vonatkozó cikkeibe, ha még jobban össze akarsz zavarodni. A lényeg azonban ennyi: a Bitcoin egy újabb nagy és fontos lépést tett afelé, hogy a digitális (és államfüggetlen) pénzek ill. a névtelen tranzakciók világának univerzális, nyílt forráskódú, elosztott kötőanyagává válhasson. És ha egy napon valóban a HTML5, 6, 7 vagy valamelyik szabvány részévé válik és eljut a világ minden webes eszközére, nos, akkor majd elmondhatod magadról, hogy itt olvastál róla először.

Forrás: Quartz

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.