A Gemini lehet az USA első szabályozott bitcoin tőzsdéje

2015-01-25
Cameron és Tyler Winklevoss

Cameron es Tyler Winklevoss

A Winklevoss fivérek (Cameron és Tyler Winklevoss) nevét mindenki ismeri a bitcoin világában, és nagy valószínűséggel azon kívül is, hiszen a testvérpár anno arról vált híressé, hogy beperelték a Facebook alapítóját és fő tulajdonosát, Mark Zuckerberget. Vádjuk szerint valójában ők voltak a közösségi portál ötletének első kidolgozói; a per eredményeként 65 millió dollárt kaptak készpénzben, illetve Facebook részvényekben.

Az ikerpár nemcsak lelkes bitcoin hívő, de számos befektetés is a nevükhöz köthető. Tavaly például létrehozták a Winklevoss Bitcoin Trust névre keresztelt tőzsdén kereskedhető alapot (ETF), amelyet az amerikai értékpapírpiaci-felügyelet (SEC) már be is jegyzett, így a további hatósági jóváhagyásoktól függően, (COIN néven) hamarosan bekerülhet a Nasdaq tőzsdei jegyzékébe is. Az alapon kívül szintén a nevükhöz köthető a WinkDex elnevezésű bitcoin árindex is, amely szoros együttműködésben áll a tőzsdei kereskedésbe bevezetni szándékozott Bitcoin alapjukkal.

Ugyancsak köztudott, hogy jelentős bitcoin megtakarítással is rendelkeznek, illetve, hogy saját vállalkozásaik mellett egyéb startup vállalkozásokba is invesztáltak. Ezek közül talán az egyik legismertebb a Bitinstant bitcoin tőzsde. Mint ismeretes, a New York-i tőzsde egykori alapítóját, Charlie Shrem-et nemrég két év börtönbüntetésre ítélték.

A fivérek részben emiatt is döntöttek úgy, hogy a másnak szavazott bizalom helyett inkább saját kezükbe veszik az irányítást, és létrehoznak egy New York-i székhelyű, teljes mértékben szabályozott bitcoin tőzsdét, derül ki a New York Times cikkéből.

A Gemini névre keresztelt bitcoin tőzsde egyéni és intézményi kereskedők számára egyaránt nyitott lesz, működése pedig teljes mértékben törvényes és szabályozott. A testvérek tájékoztatása szerint csapatuk lassan egy éve dolgozik a tőzsde beindításán, a 14 főből álló csoportban pedig az ország legjobb biztonságtechnikai és pénzügyi szakemberei foglalnak helyet. (Az általános jogi és állami előírásokért például Michael Breu a felelős, aki korábban a Bridgewater Associates fedezeti alapnak volt az informatikai biztonsági vezetője; a Gemini vezető biztonságtechnikai megbízottja Cem Paya, aki korábban az Airbnb-nél látott el hasonló feladatot.)

A szakértői gárda munkája mellett a Gemini folyamatosan egyeztet a New York-i pénzügyi felügyeleti hatósággal is (NYDFS), és a tervek szerint, amint megkapja az összes szükséges hatósági jóváhagyást, azonnal megkezdi működését.

A fivérek közleményéből kiderül, hogy tőzsdéjük működésében alapvetően három szempont a meghatározó: a vonatkozó törvényi előírások betartása, a legmagasabb fokú biztonság, és a megfelelő banki háttér. Ez utolsó jelenti általában a legnagyobb nehézséget, de úgy tűnik, a Gemininek ezen is sikerült felülkerekednie. Jóllehet a tőzsdével partnerséget vállaló amerikai bankintézet nevét nem hozták nyilvánosságra, de annyi tudható, hogy a megállapodásnak köszönhetően, a Gemininél vezetett dollár folyószámlák jogosultak lesznek az amerikai betétbiztosítási szervezet (Federal Deposit Insurance Corporation) biztosítására is.