A Winklevoss fivérek a Nasdaq tőzsdére vinnék Bitcoin alapjukat

2014-05-10

dbpix-winklevoss-articleInline

A Winklevoss testvérek, dacára a törvényhozói határozatlanságnak és gyanakvásnak, egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy beindítsák első, nyilvános kereskedésű Bitcoin alapjukat.
Cameron és Tyler Winklevoss (akik leginkább a Facebook társalapítójával, Mark Zuckerberg-el folytatott pereskedéseikről ismertek) döntésüket, hogy a Bitcoin kereskedői alapjukat, a Winklevoss Bitcoin Trust-ot bevezetik a Nasdaq tőzsdei jegyzékébe, csütörtökön tették közhírré, egy szabályozással kapcsolatos beadványukban.

Bejelentésük egy nappal az után látott napvilágot, hogy az USA tőzsdefelügyeleti bizottsága (SEC) kiadott egy újabb Bitcoinnal kapcsolatos figyelmeztetést a befektetők számára, mondván, hogy „aggályaik” vannak a kriptopénzzel kapcsolatban. A szövetségi ügynökök gyakorlatilag az egyik legkiválóbb japán Bitcoin tőzsde, az Mt.Gox összeomlása óta agyalnak azon, hogyan is tudnák hatásosan szabályozni a kriptopénzt.

„Egy új termék, technológia, vagy innováció – mint például a Bitcoin – magában foglalja a csalásnak és a magas kockázatú befektetéseknek minden lehetséges rizikóját”, írta a SEC egy a weblapján közzétett figyelmeztetésében.

Az, hogy a tőzsdefelügyeleti bizottság engedélyezte az S-1 beadvány ilyen szintű előrehaladását, jele annak, hogy mindez akár meg is történhet,” mondta a Wedbush értékpapírok egyik elemzője, Gil Luria reagálva a SEC közleményére. Mr Luria egyébként a Bitcoint is áthatóan tanulmányozta.

A Winklevoss fivérek, akik talán az egyik legnagyobb nyilvánosságnak örvendő Bitcoin befektetők, tavaly nyáron döntöttek úgy, hogy létrehozzák saját kriptopénz alapjukat, a Winklevoss Bitcoin trust-ot. Céljuk, hogy minden egyes befektetőnek (méretektől függetlenül) lehetőséget adjanak arra, hogy egyszerűen részt vehessen a kriptopénz kereskedésében, ami az elmúlt pár év folyamán igencsak nagy lendületet kapott.

Bitcoin alapjuk mellett egyéb más Bitcoin vállalkozásokba is invesztáltak, például a BitInstant váltóba, illetve jelentős mennyiségű érmét is a magukénak tudhatnak, valamivel több, mint 64 millió dollár értékben. Idén februárban hozták létre saját Bitcoin árindexüket, a Winkdex-et, ami együttműködésben áll a saját, tőzsdei kereskedésbe bevezetni szándékozott Bitcoin alapjukkal.

A Winkdex adatai alapján egy Bitcoin érme 443 amerikai dollárt ért csütörtök délután. A Coindesk árindexe ennél valamivel kevesebbet, 437 dollárt jegyzett az érménkénti árra.
A Winklevoss alap öt részvénye érne egy Bitcoint. A ”Math-Based Asset Services” lenne felelős az alap Bitcoin befektetéseinek tárolását. A vállalat jelenleg még nem határozta meg működésének költségeit.

Amikor 2009 táján először bukkant fel a Bitcoin, akkor egy érme alig ért többet pár centnél. Ekkor a nyílt forráskódú rendszerrel még csak pár megszállott és lelkes hobbi-kriptopénzes foglalkozott. A digitális fizetőeszköz egyre szélesebb körű elterjedése, (a felhasználók, a kereskedők, és vállalati nagytőkések között egyaránt) nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a tavalyi év folyamán már több mint 1000 dolláron jegyezték a kriptopénz érménkénti árát.

Azonban egészen napjainkig viszonylag kevesen foglalkoztak a lehetséges árváltozás spekulációjával. A kriptopénzt a felhasználók megvásárolhatják, vagy eladhatják, vagy akár ki is bányászhatják, bonyolult matematikai képletek megoldásával, úgy, hogy eközben nincs semmilyen központi szabályozó szervezet, vagy bank, amely mindebbe beleszólna. Amikor valaki érméket vásárol, akkor azokhoz úgynevezett virtuális kulcsok segítségével férhet hozzá, illetve az érmék tárolását is meg kell oldania.

A Winklevoss testvérek célja, hogy ennél egy egyszerűbb befektetési eljárást ajánljanak a befektetők számára. Gondoljunk például az SPDR-re, a széles körben használt arany ETF-re, tehát a Winklevoss fivérek szándékai szerint a befektetők úgy is invesztálhatnának a Bitcoinba, hogy nem kellene a vásárlással és tárolással foglalkozniuk.
„Célunk ezzel az egésszel, hogy a bitcoin kereskedését annyira egyszerűvé tegyük, mint amilyen például az arany EFT-ek kereskedése.” Cameron Winklevoss ekképp nyilatkozott egy interjúban: „Próbáljuk könnyebbé tenni a Bitcoin vásárlását és a biztonságos tárolását.”

Mr. Luria azonban úgy látja, hogy a Bitcoin árának továbbra is jelentős a fluktuációja, ami rizikót jelent a befektetők számára. A Bitcoin az egyetlen olyan eszköz, amivel a nap 24 órájában lehet kereskedni, azonban ára sokkal ingadozóbb, mint más befektetéseké.
„Például jelentősen eshetnek az árak, miután a piac bezárt, azonban nem tehetünk majd semmit, lévén, hogy a piac zárva lesz,” mondta Mr. Luria.

Szerző: Rachel Abrams
Forrás: DealBook