Két év börtönbüntetést kapott Charlie Shrem

2014-12-22
Charlie_Shrem

Charlie Shrem

A New York-i Bitinstant tőzsde alapítóját egyben a Bitcoin Foundation egykori elnökét, Charlie Shrem-et még áprilisban tartóztatták le, engedély nélkül végzett pénzügyi szolgáltatás és pénzmosás vádjával.

Az amerikai szövetségi ügyészség NewYork-i Déli Kerületi Hivatalának a közleménye szerint Shrem 2011 decemberétől 2013 októberéig több mint 1 millió dollár értékben értékesített bitcoint Robert M. Faiella-nak, aki a hírhedt feketepiacon, a Silk Road-on működtetett illegális bitcoin váltót.

A SilkRoad online feketepiacon bitcoinnal lehetett fizetni a különböző illegális termékekért. Faiella (BTCKing néven) a Bitinstant váltón keresztül megvásárolt érméket értékesítette tovább a Silk Road felhasználóinak.

Shrem szeptemberi védőbeszédében elismerte, hogy vállalata, a BitInstant, tudatosan segített az általa „BTCKing” néven ismert felhasználónak bitcoin vételében és eladásában 2012 folyamán, összesen 11 hónapon keresztül.

Ezek után az ügyészség 950 000 dollár pénzbüntetéssel sújtotta Shrem-et, és az ítélettől függően akár hat évig terjedő szabadságvesztést is kilátásba helyezett.

A múlt heti tárgyaláson a bíróság végül 2 év szabadságvesztésre, és három évi pártfogói felügyeletre ítélte Shrem-et, engedély nélkül végzett pénzszolgáltatásban történő bűnrészesség miatt.

A „kedvező” ítéletben több tényező is szerepet játszhatott: Shrem viszonylag fiatal életkora (a kérdéses időszakban mindössze 22 éves volt); a tény, hogy cége csak a pénzmosás elleni szabályzat előírásait szegte meg; az időközben megfizetett pénzbüntetés; illetve, hogy Shrem teljes mértékben együttműködött a hatósággal.

(Egyébként Shrem története, letartóztatása, majd az azt követő házi őrizete a The Rise And Rise of Bitcoin című filmben is szóba kerül.)

A Silk Road-dal kapcsolatban a következő bírósági tárgyalás január 5-én várható, amikor is a weblap állítólagos alapítójának és üzemeltetőjének, Ross William Ulbricht-nak a perét tárgyalja majd az ügyészség.