A CoinLab a Bitcoin világáról

2013-07-02

Szerző: Liat Clark

Peter Vessenes, Coinlab ; Nate Lanxon fotója

A Bitcoin feltartóztathatatlan erejéről és lendületéről beszélt Peter Vessenes, a CoinLab bitcoin-váltó alapítója és vezérigazgatója a Wired Money canary wharfi rendezvényén. Mint mondta, a protokollok kifejezetten “ragadósak”, így nem valószínű, hogy bármikor is a belátható jövőben számolnunk kellene a Bitcoin egyik napról a másikra való eltűnésével. Épp ellenkezőleg: mivel ez egy rendkívül egyszerű és könnyen kezelhető technológia, ezért sokkal inkább számíthatunk számtalan új brand szárba szökkenésére ennek a tápláló talajából.

Látványosan szemléltette ezzel együtt egyben azt a tényt is, hogy a hagyományos pénzügyi szektor még nem készült fel erre a technológiára: előadása során felvázolt egy agytárcát (lényegében egy megjegyezhető bitcoin-kulcsot jelent), benne egy 75 angol font értékű bitcoinnal, amelyet bárki megszerezhetett volna magának az általa megadott adatok révén, de senki nem élt a lehetőséggel. Vagy nem mertek lépni, vagy – ami valószínűbb – egyszerűen nem tudtak még mit kezdeni ezzel egyáltalán. Vessenes azonban meggyőződéssel vallja, hogy ez a helyzet hamarosan meg fog változni, köszönhetően annak, hogy ez a technológia közvetítők egész sorát – bankoktól kereskedelmi vállalatokig – iktathatja ki végleg a pénzügyi tranzakciók világából.

“Van egy vállalat az Egyesült Királyságban” – mondta, – “amely lényegét tekintve úgy működik, mint egy kiskereskedelmi bank, csak épp bitcoinnal. Az elmúlt másfél év során ez a vállalat – amely egyébként mindössze egyetlen alkalmazottal és a megfelelő szerverparkkal működik – 330.000 kiskereskedelmi ügyfelet gyűjtött össze. Ez is jól mutatja, milyen könnyen skálázható ez az új környezet.”

Ez a skálázhatóság azonban, mint azt Vessenes szintén jelezte, és még a nagyfokú anonimitás lehetősége is (“mindig, amikor lehúzom valahol a hitelkártyámat, óhatatlanul eszembe jut, hogy mennyi információt adok ki ezzel magamról – és ezzel messze nem vagyok egyedül”) csak a hab a tortán. Innentől ugyanis, hogy már itt van köztünk és aktívan használjuk, már a Bitcoin is éppen olyan megállíthatatlan lesz, mint a protokollok általában.

Mint mondta, a protokollok már csak ilyenek; hajlamosak megragadni még akkor is, ha egyébként nem is a legjobbak. Az email protokollja például egyenesen szörnyű, de mégis rendületlenül használjuk mindmáig a kidolgozása – a ’60-as évek – óta. Ha van egy protokoll, amit az ember már használ, akkor szeretné, ha minél többekkel együtt használhatná azt. Az pedig, hogy a bitcoin esetében még pénz is kerül a képletbe, még meg is duplázza ezt a “ragacsosságot” – elvégre ez esetben már majdhogynem meg is fizetnek a protokoll használatáért.

Nem vitás persze az sem, hogy a bitcoinnak is megvannak a maga bajai, így például a megjósolhatatlan árfolyam-ingadozásai – bár ez is nézőpont kérdése: egyesek épp ezt szeretik benne, mivel még mindig sokat kereshetnek rajta. Rámutatott továbbá Vessenes arra is, hogy a szabadság egyik fontos tényezője egyebek mellett a tranzakciók véglegessége is: ami egyszer már le lett bonyolítva, az végleg és visszafordíthatatlanul úgy is marad – függetlenül mindattól a pénzügyi vesszőfutam-pályától, amelybe a kormányok és az illetékes intézmények kényszerítenek minket.

Ezen a ponton szólt közbe David Rowan, a Wired szerkesztője, és jegyezte meg, hogy ha már kellően aggasztani kezdik majd a kormányokat a web sötét sarkaiban lebonyolított, szabályozatlan kriptopénz-tranzakciók (tehát ha már elég sok lesz ezekből), akkor nyilván közbe is léphetnek majd és akár egy az egyben le is állíthatják az egészet.

Amire Vessenes azt felelte, hogy a CoinLab teljes mellszélességgel pártolja a szabályozást és bátorítja is a kormányokat arra, hogy minél előbb vegyék fel a kapcsolatot a bitcoinfoundation.org-gal annak érdekében, hogy többet is megtudhassanak a rendszerről, és így együtt tehessük meg a megfelelő lépéseket a katasztrófák megelőzése érdekében most, amíg még formálódóban van a fogyasztói szektor. Hitet tett továbbá amellett is, hogy most, hogy szélesre tárva állnak a kapuk, ki kell használnunk a piacon tapasztalható óriási fogyasztói keresletben rejlő lehetőségeket.

Megjegyezte végül még azt is, hogy mindeddig senki nem tudott kiötölni egyetlen valóban működőképes eljárást sem a P2P-hálózatok lekapcsolására. Mint mondta, ehhez egyszerűen nem áll rendelkezésünkre a szükséges technológia. Ezt hellyel-közzel értegetik a kormányok is; ha pedig elkezdenék tönkretenni mindazt, ami jó (a bitcoinos üzleteket), akkor csak a föld alá kényszerítenék az egészet. El lehet persze képzelni egy olyan világot, ahol a kormányok szabják meg az árfolyamot; leállíthatnák a jó váltókat, de a titokban működőkkel már bizony meggyűlne a bajuk. Mivel az egész rendszer ilyen gyors és könnyen kezelhető, ezért erre az egyetlen helyes válasz az, ha egy valóban jó és hasznos, hatékony ökoszisztémát építünk fel rá. Attól, hogy egy ország vezetése esetleg nem akar foglalkozni ezzel, az állampolgáraik még nagyon is fognak élni vele.

A Wired Money többi előadóját és az előadások beszámolóit itt követheted figyelemmel.

Forrás: Wired

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.