Áttekintés a SolidCoinról

2011-09-05

Mi is az a SolidCoin?

A SolidCoin egy, a Bitcoin protokolljára épülő szoftver, melynek célja egy gyors és biztonságos, névtelen online pénzrendszer működtetése. Orvosolja a Bitcoin eredeti protokolljának számos hibáját, biztosítva így a hálózat zökkenőmentes működését és védettségét a rosszindulatú bányásztársulás-tulajdonosok machinációival szemben. Előnyei például a következők:

* Gyorsabb tranzakció-feldolgozás.
* Védelem a nagy társulások machinációitól.
* Napi kétszeri nehézség-újrabeállítás.
* 3-perces blokkok, blokkonként 32 solidcoin jutalom az azt legeneráló bányásznak.
* Megközelítőleg 2022-re kerül kibányászásra az összes (18,9 millió – 18.900.000) solidcoin.
* A BTC ismeretlen, folyamatosan változó tranzakciós díjaival szemben a SolidCoin rögzített tranzakciós díjjal dolgozik.
* Fejlesztett kezelőfelület.
* Módosított címformátum.
* JSON API-fejlesztések.

Forrás: What is SolidCoin?

A SolidCoin 5 legfőbb előnye

Mindenki óvatosan áll az új dolgokhoz, és nem véletlenül. A bizalom kialakulása időbe telik, ezért pedig különösen fontos tudni, hogy miért is érdemes foglalkozni egy adott újdonsággal. Ami a SolidCoint illeti, a következő érveket tudjuk felhozni mellette a Bitcoinnal szemben:

1.) Gyorsaság. A SolidCoin gyorsabban és megbízhatóbban intézi a tranzakciókat, mint a Bitcoin. Ha használtad már a Bitcoint, akkor tudhatod, hogy néha akár órákba is telhet, mire ténylegesen lekönyvel a rendszer egy adott tranzakciót. Órákba. 2011-ben…? Az üzleti felhasználók ennél sokkal gyorsabb ügyintézést várnak el. Nem akarják azt mondani az ügyfeleiknek, hogy “Ez várhatóan 1-12 órába fog telni”.

2.) Biztonság. A legtöbben nem tudják, hogy a bányászkapacitás esetleges visszaesése komolyan veszélyezteti a Bitcoin rendszerének stabilitását – amint azt az Ixcoin közelmúltbeli botlása remekül szemléltette: a felhasználóik alig tudták átutalni az ixcoinjaikat, vagy egyáltalán bármit is kezdeni velük. Ugyanez a veszély fenyegeti a Bitcoint is: ha túl sok bányász esik ki egyszerre (mert például inkább átállnak a SolidCoinra), úgy az egész hálózat összeomolhat, a bitcoinok pedig a tulajdonosaik nyakán maradnak.

Ezzel szemben a SolidCoin új, intelligens algoritmusa biztosítja a hálózat zökkenőmentes működését akkor is, ha váratlanul jelentősen visszaesik a bányászkapacitás – az üzleti felhasználók pedig pontosan ezt is várják el: abszolút megbízhatóságot és a pénzük mindenkori, garantált mozgathatóságát. A Bitcoin esetében már akár holnap is arra ébredhetsz, hogy nem tudsz mit kezdeni a bitcoinjaiddal, kockáztatva így a befektetését nagy részének elvesztését.

3.) Egyszerűség. A legtöbb Bitcoin-fejlesztővel ellentétben mi fejlesztettünk már olyan kereskedelmi weboldalakat is, amelyeknél a felhasználók bitcoinnal fizethetnek. Ennélfogva saját tapasztalatunkból tudjuk, hogy a Bitcoin fejlesztői környezetében olyan óriási lyukak tátonganak, amelyek igen valószínűvé teszik a MyBitcoin esetéhez hasonló problémák megismétlődését. És akkor ezt most vessük össze azzal, hogy milyen vélemény fog kialakulni a köztudatban a Bitcoinról, ha folyton csak arról hallanak, hogy egymást érik a problémák és a hackertámadások? Miközben egy online pénzrendszernek abszolút megbízhatónak kellene lennie.

Miért kellene az embernek 20 éves tapasztalattal rendelkező veterán programozónak lennie ahhoz, hogy problémamentesen és biztonságosan használhassa a Bitcoint? Ezzel szemben a SolidCoin API-ja egyre jobban hasonlít egy teljesen szokványos bankoló rendszerre, a még ezután sorra kerülő frissítések pedig még a jelenleginél is könnyebbé teszik majd a használatát, hogy bármely érdeklődő kereskedő is a lehető legkönnyebben elkezdhesse használni a rendszert, és elfogadhasson solidcoinos fizetést.

4.) Méltányosság. A SolidCoin hálózatának beindulását követő 48. órában több, mint 2.000 ember tett szert solidcoinokra, egy héttel később pedig 10.000 – ellentétben a Bitcoin indulásával, amely gondoskodott róla, hogy az akkor elérhető és hozzáférhető bitcoinok legnagyobb része egy maroknyi embernél összpontosuljon – akik azóta pénzzé is tették a vagyonukat és távoztak, stagnálásra ítélve a rendszert és megtagadva tőle a támogatást.

Ezzel szemben a SolidCoinosok azt akarják, hogy a rendszer valóban sikeressé válhasson, és sokan adakoztak is ennek érdekében. Mi tanultunk a Bitcoin hibáiból, és kialakítottunk abból egy jobb és méltányosabb rendszert, gyorsabb és intelligensebb hálózattal.

5.) Kilátások. A Bitcoin fejlesztőinek a jelek szerint fogalmuk sincs róla, hogy merre is akarják kormányozzák a Bitcoin szekerét. A rendszer már egy ideje stagnál, többen rángatják többfelé, sokszor egymással teljesen ellentétes irányokba. Nemrégiben az egyik főfejlesztő tett egy olyan kijelentést is, miszerint idővel akár a Bank of America is átveheti majd a Bitcoin hálózatának működtetését. A gazdasági válság egyik legkomiszabb bankjára bízzuk egy decentralizált netes pénzrendszer felügyeletét? Te támogatnád ezt az elképzelést?

Tudjuk, hogy az emberek egy könnyen kezelhető, a fennálló bankrendszerektől független, decentralizált netes pénzre vágynak. Tudjuk azt is, hogy ezt a lehető legolcsóbban akarják. Azt is, hogy a lehető leggyorsabb tranzakciókezelést akarják. Tudjuk, hogyan skálázhatjuk hatékonyan és biztonságosan a hálózatunkat akkor is, ha a SolidCoin rendszere túlnő már a Visa és a MasterCard hálózatán is. Ha mindezzel egyetértesz, akkor ebből következően tudhatod azt is, hogy a SolidCoin bizony igen fényes jövő elé néz. Mi nem félünk a nyilvánosságtól, minden tervünket és elképzelésünket közzétesszük, hogy mindenki megismerkedhessen velük.

Forrás: Top 5 Reasons to own SolidCoins

SolidCoin GYIK

Miért van szükség egy alternatív Bitcoinra?

A Bitcoin kitűnően bizonyította, hogy a P2P-kriptopénz, mint olyan, egy ragyogó és működőképes elképzelés, azonban a megvalósítás konkrét módja messze nem sikeredett a lehető legjobbra.

Ahogy az magának a Bitcoinnak és az abból kialakított többi hasonló rendszer időközbeni vesszőfutásából is kiderült, az eredeti protokoll számos problémával és sebezhetőséggel terhelt, így például a következőkkel:

* Lassú tranzakciókezelés
* Kellően nagy társulások célzott támadással meg is béníthatják az egész hálózatot
* Amíg el nem indítasz egy utalást, nem tudhatod előre, hogy mennyi lesz a tranzakciós díj
* Az első bitcoinosok arisztokráciája nem foglalkozik a hétköznapi bitcoinosokkal.

Mennyiben és miért változtattunk a nehézség kezelésén?

A Bitcoin esetében a nehézség két hét, avagy 2016 blokk alatt csökkenhet a negyedére vagy nőhet akár a négyszeresére; ez bizony hosszú idő, és igen könnyű is visszaélni vele!

A SolidCoinnál a nehézség legfeljebb 10%-kal nőhet 12 óránként (avagy 240 blokkonként), viszont akár a negyedére is csökkenhet szintén 12 óránként. Ez az aránytalanság véd a nagy bányásztársulások gáncsvetéseitől.

Ők ugyanis bármikor dönthetnek úgy, hogy a Bitcoin helyett inkább egy másik rendszer láncát kezdik bányászni; ezt tehetik anyagi megfontolásokból, de akár puszta rosszindulatból vagy más gyerekes okok miatt is. Addig bányásznak, amíg annyira fel nem tornásszák a nehézséget, hogy már ne legyen nyereséges a bányászát – majd abban a pillanatban át is állnak megint egy másik láncra, otthagyva az előzőt akkorára felfújt nehézséggel, aminek a korrigálása akár hónapokba is telhet. A Namecoin esetében például egy tízperces blokk elkészítése most megközelítőleg 90 percbe telik, a kéthetes újrabeállításból pedig lesz 4-5 hónap is.

240 blokkonkénti (ideális sebességen 12 óránkénti) újrabeállítással már az ilyen manőverek sem okozhatnak hosszabb fennakadást. Mivel pedig a nehézség sokkal lassabban nő, mint ahogyan csökkenni képes, ezért a hálózat is igen gyors lesz, mivel így a nyereséges időszakok is jóval hosszabbra nyúlnak. Mi több, az igen rövid, 12 órás újrabeállítási periódus miatt a társulásoknak nem is érdemes ugrálniuk, lévén több lenne a macera a 4-24 óránkénti váltogatással, mint amennyit nyerhetnek általa.

A SolidCoin leváltja majd a Bitcoint?

Nem, a két rendszer egymás mellett fog működni éppúgy, ahogy a hagyományos pénzek is. A BTC-SC váltás lehetőségéről továbbra is a váltók, az érték beállításáról pedig a piac gondoskodik.

A SolidCoinnak azonban minden esélye megvan rá, hogy lehagyja és másodlagossá tegye a Bitcoint, mivel számos ponton javította és fejlesztette tovább annak az eredeti protokollját.

Kik solidcoinosok?

Mindenki! A beindulást ösztönözni hivatott első 30.000 SC-n túl mindenkinek egyenlő esélye volt a solidcoin-bányászatra és használatra.

Miért csak 18,9 millió?

Ne feledjük, hogy minden egyes solidcoin százmillió (100.000.000) “egységből” áll, szemben a mindössze 100 egységből álló dollárral; bőven lesz belőle elég mindenkinek, az értéknövekedéssel együtt is.

Mi több, a Bitcoin 21 milliós maximumával szemben a solidcoinok még ritkábbak és így még értékesebbek is lesznek.

3-perces blokkok? Ez túl kevés idő!

Amint egy bányász legenerál egy blokkot a Bitcoin hálózatában, az mindössze néhány másodperc alatt(!) eljut a hálózat nagy részéhez. Mindössze néhány másodperc alatt! 3 perc tehát bőven elég – és tényállás, hogy a 10 perc túl sok!

A SolidCoin hálózata nem preferálja a lassú klienseket/csomópontokat; lehet használni helyettük váltókat és e-tárca-szolgáltatókat a solidcoinok tárolására.

A Visa és a MasterCard hálózata sem betárcsázós modemekkel működik, hanem száloptikával. A SolidCoin is a gyorsabb csomópontokra helyezi a hangsúlyt annak érdekében, hogy fokozhassa a hálózat teljesítményét és válaszképességét.

A háromperces blokkokra való átállás biztosítja, hogy a hálózat a Bitcoinnál sokkal gyorsabban dolgozza fel a tranzakciókat, és egy sor újfajta szolgáltatásnak is módot ad ennek az új adottságnak a kiaknázására (ilyen lehetne például az alacsony kockázatú kezelőrendszerre épülő, közel azonnali rendelésfeldolgozás).

Eltérő port-alapbeállítás

A SolidCoin a 7555-ös portot használja. Ezt nyisd meg a routereden/tűzfaladon, hogy minél egyszerűbben bányászhass. Bányászhatsz ugyan akkor is, ha zárva van ez a portod, csak ez esetben más, olyan felhasználókhoz kell csatlakoznod, akiknél nyitva van.

Új kulcsformátum

A tárcák nyilvános kulcsai a SolidCoinnál “s” betűvel kezdődnek a Bitcoin “1”-ese helyett. Tehát pl.:
Bitcoin tárca-kulcs: 175tWpb8K1S7NmH4Zx6rewF9WQrcZv245W
SolidCoin tárca-kulcs: s75tWpb8K1S7NmH4Zx6rewF9WQrcZv245W

Hol tárolja a tárcámat a SolidCoin?

A SolidCoin adatkönyvtárában – alapvetően ugyanarrafelé, ahol a Bitcoin is. Általában így néz ki az elérési út:
Windows XP: C:\Documents and Settings\YourUserName\Application data\SolidCoin
Windows Vista/7: C:\Users\YourUserName\Appdata\Roaming\SolidCoin
Linux: ~/.solidcoin/
Mac: ~/Library/Application Support/SolidCoin/

Hogyan bányászhatok solidcoint?

Csatlakozhatsz egy társuláshoz, vagy magadban is próbálkozhatsz például a GUIMinerrel vagy a DiabloMinerrel.

Ha magadban bányászol, akkor a következőképpen szerkeszd meg a solidcoin.conf fájlt:

rpcuser=user
rpcpassword=userpass
rpcport=7556
server=1

Vagy letöltheted egyszerűen ezt, és beteheted az előző kérdésben említett könyvtárba.
Miután elkészültél a config fájllal, indítsd el a SolidCoint, állítsd át a bányász IP-címét 127.0.0.1-re vagy “localhost”-ra, a portot 7556-ra, a felhasználónevet “user”-re, a jelszót pedig “userpass”-ra.

Használhatom a bitcoin.conf és a bitcoin.pid fájljaimat a SolidCoinnal?

Igen, csak nevezd át őket solidcoin.conf-ra és solidcoin.pid-re, majd helyezd őket a tárca-könyvtáradba (lásd fent). De a -conf= és a -pid= parancsokkal is megadhatod a bitcoin.conf és a bitcoin.pid fájljaid elérési útját.

Futtathatom egyszerre a BitCoint és a SolidCoint?

Igen, minden további nélkül.

Használhatom solidcoinként a bitcoinjaimat?

Nem. A bitcoin és a solidcoin éppúgy különállnak egymástól, ahogy a hagyományos pénzektől is, így csak egy váltón cserélheted be az egyiket a másikra.

Kompatibilisek a Bitcoin-címeim a SolidCoinnal?

Nem. A Bitcoin-címeiddel és kulcspárjaiddal a SolidCoin rendszere nem tud mit kezdeni (sem pedig a Bitcoiné a SolidCoinosokkal.

Forrás: SolidCoin FAQ

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.