A piramisjáték változó definíciója

2011-12-16

Szerző: GoWest

Az eredeti definíció a következő: “olyan hálózat, amelybe az újonnan belépett emberek belépési díját a felette elhelyezkedő személyek kapják meg.” Tehát egy olyan átverés, amely nem valamilyen legitim tevékenységből származó haszon után fizet a “befektetőknek”, hanem az utánuk belépők pénzét áramoltatja hozzájuk.

Pusztán kíváncsiságból lefuttattam egy Google-keresést azzal a kifejezéssel, hogy “is a Ponzi scheme” (= “egy piramisjáték”), és egyebek mellett ilyen eredményeket kaptam:

1.) A “társadalombiztosítás” egy piramisjáték.
2.) A “Facebook” egy piramisjáték.
3.) A “városszétfolyás” egy piramisjáték.
4.) Az “egészségügyi ellátás” egy piramisjáték.
5.) A “Full Tilt Poker” egy piramisjáték.
6.) Az “amerikai álom” egy piramisjáték.
7.) az “USA” egy piramisjáték.
8.) Az “arany” egy piramisjáték.
9.) Az “ingatlan” egy piramisjáték.
10.) A “görög kötvény” egy piramisjáték.

Röviden tehát a piramisjáték definíciója mára igencsak kibővült; az új jelentéstartalmát pedig valahogy így foglalhatnánk össze: “piramisjáték minden, aminek az értékét kizárólag az adja, hogy emberek nagy tömegei fogadják el és vesznek részt benne” – ez pedig úgy nagyjából mindent magában foglal, kivéve mondjuk az élelmet, a vizet, a levegőt, a napfényt és mások társaságát (kivéve az anyósokét).

Definíció szerint minden pénzrendszer csak akkor válik értékessé és használhatóvá, ha emberek nagy tömegei fogadják el és vesznek részt benne, azaz használják – és mégis szükségünk van pénzrendszerekre a gazdaság működtetéséhez. Mivel pedig a Bitcoin sem több egy még hatékonyabb és méltányosabb pénzrendszernél, ezért ezen új, kibővített definíció alapján valóban tekinthetjük ugyan piramisjátéknak a Bitcoint is, de ennek a lazább meghatározásnak már semmiféle negatív, illegális vagy elítélendő töltete nincs.

Forrás: BitcoinTrader

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.