Bitcoin és Hemlis: ha nem akarod, hogy lehallgassanak

2013-07-11

Szerző: Emily Spaven

Magánszféra, magántitok, magánügyek – egyre kevésbé értelmezhető fogalmak ezek modern társadalmunkban, a már lényegében mindent behálózó lehallgató- és megfigyelőrendszerek korában. Egyelőre azonban a meccs még nincs teljesen lejátszva; Peter Sunde – a PirateBay egyik alapítója -, Leif Högberg és Linus Olsson jelenleg is egy olyan okostelefonos alkalmazás kifejlesztésén dolgoznak, amely teljes titkosságot garantál a felhasználóinak, biztosítva, hogy csak és kizárólag a feladó és a címzett férhessen hozzá az üzeneteikhez – rajtuk kívül pedig abszolúte senki más.

A készülő alkalmazás a Heml.is nevet viseli (ami svédül annyit tesz, hogy “titkos”), tökéletesítéséhez és piacra dobásához pedig jelenleg is gyűjtik a támogatást – bitcoinban is. A Heml.is weboldalán is jelzik, hogy a magáncélú kommunikáció ma már csak névlegesen “magán-“, mivel jelen formájában lényegében minden esetben teljes egészében nyílt csatornákon keresztül zajlik, amelyeket kormányok és vállalatok egyaránt lehallgathatnak kedvük szerint, bármikor.

Rámutatnak, hogy bár a Facebookot, a Twittert, az Apple-t és a Google-t is kötelezték a felhasználóik adatainak és kommunikációjának kiszolgáltatására, ezzel együtt egyben azt is megtiltották nekik, hogy bárki előtt is felfedjék ezt a tényállást. Ezzzel a teljes kiszolgáltatottsággal szemben kínálnak tehát a Heml.is alkotói egy új alternatívát, amelybe valóban senki nem tud belelesni vagy belehallgatni, még ők maguk, a rendszer alkotói sem. Mint mondták, az alkalmazás kifejlesztéséhez az Edward Snowden által az USA és az Egyesült Királyság széleskörű, tömeges lehallgatási ügyeiről kiszivárogtatott tényadatok adták meg a végső lökést. Elvégre a kiszivárogtatott adatokból egyértelműen kiderült, hogy az amerikai székhelyű vállalatoknak egyszerűen nincs se esélyük, se lehetőségük a felhasználóik adatainak védelmére a lehallgatókkal szemben.

A Heml.is egyaránt elérhető lesz az App Store-ból és a Google Play-ből is elérhető lesz, a rajta keresztül lefolytatott kommunikáció titkosságát pedig végpontok közötti kódolással biztosítja. A támogatásgyűjtés jelenleg is zajlik; bitcoin mellett a némileg hagyományosabb megoldások hívei PayPallel is hozzájárulhatnak a folyamathoz – ide értve az alkalmazás tényleges kifejlesztésén túl még az üzemeltetéséhez szükséges infrastruktúra kiépítését és működtetését is. Ami pedig a bitcoinos támogatási lehetőséget illeti, Peter Sunde elmondása szerint részben azért is döntöttek emellett, mert ez azon kevés fizetési módok egyike, amelyet valóban és teljes mértékben megbízhatónak tartanak, ezért igyekeznek is annyira támogatni, amennyire csak lehet.

Természetesen megvan a válaszuk Sunde-éknek arra is, amit kétségkívül éppúgy fel fognak majd hozni a Heml.is-szel, ahogyan a bitcoinnal szemben is – hogy ti. a titkosságának leginkább a bűnözők örülhetnek majd, akik így könnyen elrejthetik a tevékenységüket a hatóságok elől: “Ennyi erővel illegálissá nyilváníthatnák a sugdolózóst is – de mégsem teszik. Jogunk van a magánszféránkhoz, a valóban négyszemközti beszélgetésekhez. Ez egy emberi dolog, szükségünk van erre a lehetőségre is, hogy élhessünk vele, ha szükségét érezzük.

Az adománygyűjtés két nappal ez előtt indult; az eredeti célt 100.000$-ban határozták meg. Ezt azóta már bőven meghaladták, de továbbra is lehet támogatni a projektet és tovább növelni az összeget. Sunde elmondása szerint ha minden jól megy, úgy a jövőben a Heml.is lehetőséget biztosíthat majd privát és biztonságos bitcoin-átutalásra is.

Forrás: CoinDesk

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.