Bitcoin lobbi a Kongresszusban

2014-05-25

USkongress

Abban semmi meglepő sincs, hogy nagy vállalatoknak, mint a VISA vagy a MasterCard jelentős lobbi csoportjai vannak Washingtonban, hogy kellőképpen harcolhassanak érdekeikért.
Az talán már meglepőbb, hogy egy San Diego-i székhelyű befektetői csoport (Falcon Global Capital), amely kizárólagosan és csak a bitcoinra koncentrál, hasonló érdekképviseleti csoport megvalósításán munkálkodik.

A vállalatot igazgató Brett Stapper, május 22-én küldte meg a kötelező regisztrációs kérelmezést a kongresszusnak, illetve egyéb állami szervezeteknek, derül ki a lobbi csoportok regisztrációs nyilvántartási jegyzékéből, az úgynevezett LD-1 formulából.

A kérelem szerint az új lobbi-csoport olyan feladatkört is ellátna, mint a „bitcoin és más kriptografikus fizetőeszközök közérthetőbbé tétele és oktatása.”
Felmerülhet bennünk a kérdés, hogyan is lobbizna a Falcon Global Capital a kriptopénz kereskedelemi aspektusaiért? Minderre válaszként a következőket olvashatjuk a vállalat weblapján:

„A Falcon Global Capital LLC biztosítja az akkreditált befektetőknek, hogy mindenféle aggodalom és nehézség nélkül vásárolhassanak nagyobb összegben bitcoint, 25 000 dollártól egészen 10 000 000 dollárig. A kriptopénz megvásárlása és biztonságos tárolása közismerten nehézkes és kihívásokkal tűzdelt. Vállalatunk erre kíván megoldást nyújtani. A Falcon Global Capital LLC az arany befektetési alapokhoz hasonlóan könnyűvé teszi a bitcoin beruházásokat úgy, hogy befektetői helyett, de természetesen az ő nevükben intézi a kívánt mennyiségű bitcoin megvásárlását és tárolását. Vállalatunk az iparág egyik vezető és legbiztonságosabb digitális pénztárca szoftverjével dolgozik, ráadásul teljes körű biztosítással is rendelkezik a digitális lopások ellen, így nagymértékben megkönnyíti a bitcoin ipar egyik legnagyobb kihívását.”

Nem ördögtől való az ötlet, hiszen ahogy a különböző multinacionális cégek is rendelkeznek saját érdekképviseleti csoportokkal a Kongresszus székházában, úgy a Falcon is elláthatja mindezt a bitcoinnal kapcsolatban, különösen annak a reményében, hogy mindebből a bitcoin közösség is profitálhat.

Mindent egybevéve megállapíthatjuk, hogy a bitcoin népszerűsége egyre csak növekszik, ennélfogva afelől sem lehet kétségünk, hogy lesznek olyan próbálkozások, amelyek a növekedésének próbálnak majd gátat szabni.

Nem kétséges, amire a Kongresszusnak jelenleg a leginkább szüksége van, az bitcoinnal kapcsolatos felvilágosítás, és oktatás, hogy jobban megérthessék a kriptopénz lényegét.

Nem is olyan régen, a virginiai szenátor Joe Manchin, azért emelte fel a hangját, hogy a szövetségi szabályhozók betiltsák a bitcoint, mivel véleménye szerint a kriptopénz törvényellenes cselekedetekhez köthető.
Manchin kollégája, Jared Polis kolorádói képviselő erre úgy reagált, hogy ilyen alapon az amerikai dollárt is be kellene tiltani, hiszen sokan azt is hasonló céllal használják.

Joe Manchin arról tájékoztatott, hogy februári levele óta bizonyos szempontból változott a bitcoinnal kapcsolatos álláspontja.

Szerző: Eric Calouro
Forrás: NewsBTC