Bezárt az Exchange Bitcoins

2011-10-18

Az egyik első USA-beli székhelyű váltó, az Exchange Bitcoins (ExchB) búcsúzott el végleg a közönségtől – nem baleset vagy technikai hiba miatt, hanem mert, ahogy ők fogalmaztak, “az ExchB üzemeltetésének és továbbfejlesztésének idő- és pénzbeli költségei meghaladják a rendelkezésünkre álló erőforrás-kereteket”. Természetesen arról is biztosítottak mindenkit, hogy az utolsó fillérig vissza lehet vonni tőlük a náluk tárolt pénzt, tehát senkinek nem lesz egy fillér vesztesége sem.

És bár van még ezen kívül rengeteg másik váltó, az ExchB több tekintetben is különleges volt – így például amiatt, hogy ez volt az egyetlen olyan váltó az USÁban, ahova készpénzben is fizethetett be az ember tetszés szerinti összegeket számos különböző bankon keresztül. És bár hogyan-hogy nem, az MtGox is épp most vezette be a készpénzes befizetés lehetőségét a Chase bankon keresztül, ez némileg bonyolultabb, mivel az első befizetés előtt itt átt kell esni egy ellenőrzési folyamaton is.

További különlegessége volt az ExchB-nak az ACH-tranzakció (közvetlen betét) útján történő USD-visszavonás lehetősége, ami az elérhető egyik leggyorsabb módszert jelentette az amerikai bitcoin-kereskedők számára a BTC-ik dollárra váltására és a bankszámlájukon való elhelyezésére. Hasonló lehetőséget más váltók csak a Dwolla pénzügyi közvetítőn keresztül kínálnak.

És bár az ExchB forgalma folyamatosan emelkedett, az árfolyam visszaesése jelentősen csorbította a befektetési és a spekulációs kedvet. Az egyes váltók közti árfolyam-különbségeken nyereszkedők azonban még így is azt tapasztalhatták, hogy az ExchB-nál rendre drágábban tudják értékesíteni a bitcoinjaikat, mint más váltókon; ez nagy valószínűséggel az ExchB által biztosított készpénzes befizetési lehetőségnek és az emiatt a többi váltóénál jelentősebb forgalomnak volt köszönhető.

Az ExchB indulása óta eltelt hónapok során számos külső kihívást küzdöttek le sikerrel, így például a Dwolla fizetésvisszatérítési manipulációit. Figyelemreméltó az is, hogy még ezt a végjátékot is milyen alaposan és precízen szervezték meg; egyedül talán azt tekinthetjük némi kellemetlenségnek, hogy mindössze október 24-éig adtak időt a felhasználóiknak a pénzük visszavonására; így ugyanis kellemetlen helyzetbe kerülhet bárki, aki valamilyen oknál hosszabb ideig nem jut gép- vagy netközelbe.

Az USÁban működik még egyebek mellett a CampBX és a HelloBitcoin, világszerte pedig még több, mint egy tucat további BTC/USD váltó is.

Forrás: Bitcoin Money

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.