BillPin: számlamegosztás immár bitcoinnal is

2013-07-14

Szerző: David Gilson

Kocsmákban, éttermekben és hasonló helyeken tartott baráti vagy épp üzleti összejövetelek gyakori és jól ismert dilemmája a számla, vagyis a fizetendő végösszeg megosztása; a februárban beindított BillPin célja pedig nemes egyszerűséggel az, hogy a lehető legsimábbá és áramvonalasabbá tegye ezt a folyamatot. Mostantól pedig erre már 40 újabb pénznemben biztosít lehetőséget a szolgáltatás – köztük bitcoinban és sörben is.

A szingapúri székhelyű szolgáltatást weben keresztül éppúgy el lehet érni, ahogyan Androidos illetve iOS-es alkalmazások útján is. Bejelentkezéskor az ember kiválaszthatja az alapértelmezett pénznemét; leggyakrabban ez persze a helyileg használt pénz lesz, de bármi más is választható a rendelkezésre álló opciók közül – így természetesen bitcoin is.

Ha a megosztásban érintett felhasználók különböző pénznemeket használnak, úgy az alkalmazás értelemszerűen lehetőséget biztosít azoknak a saját pénzünkre való átszámítására is; így mindig pontosan tudhatjuk, kinek mennyivel tartozunk és hogy ki mennyivel tartozik nekünk.

Jelezte továbbá blogposztjában a BillPin csapata azt is, hogy jelenleg is dolgoznak az alkalmazás gyorsításán, illetve hogy a közeljövőben várható lesz még “egy kis kavirc” is; ez utóbbival arra utaltak, hogy a már meglévő felhasználók alapértelmezett pénznemének megváltozása (amennyiben megváltoztatják az új lehetőségek fényében) a BillPin egész hálózatában megkavarhatja egy kissé az egyenlegeket. A BillPin fejlesztői (a Pincho csapata) ezért azt javasolják a felhasználóiknak, hogy “egyszerűen változtassák meg, amit meg akarnak változtatni, majd várjanak egy-két napot, amíg minden a helyére kerül és leülepedik.”

Az alkalmazás jellegéből adódóan mindenkinek, akikkel szeretnénk megosztani egy számlát, használniuk kell a szolgáltatást. Fontos részlet továbbá az is, hogy a BillPin NEM bonyolít le fizetéseket és tranzakciókat; ezt továbbra is magunknak kell intéznünk tetszés szerinti módokon. A BillPin célja mindössze a nyilvántartás, a (manuálisan felvezetendő) adatok kezelése és az azokkal kapcsolatos számítási műveletek gyors és egyszerű lebonyolítása. Felfoghatjuk ezt tehát egyfajta közösségi könyvelőeszközként is (viszont semmiképp se nézzük fizetéskezelő rendszernek).

Forrás: Coindesk

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.