Armory: a saját, személyes Bitcoin-bankod

2012-03-14

Szerző: Alan Reiner (etotheipi)

Kilenc hónap megfeszített, szinte folyamatos fejlesztést követően megszületett az Armory első hivatalos kiadása – ami pedig nem más, mint a bitcoin-kliensek svájci bicskája: mindent tud és még többet, és természetesen nyílt forráskódú. Elsőként teszi lehetővé az offline tárcák (értsd: “csak megfigyelt”, vagyis offline tárolt, tehát illetéktelenek számára továbbra is hozzáférhetetlen, de online megfigyelt tárcák) használatát és folyamatos megfigyelését közvetlenül a kliensből.

Ezzel a lehetőséggel még nemrégiben is csak programozók élhettek, akik tudtak írni maguknak saját bitcoin-szkripteket erre a célra – az Armory azonban most mindenkinek elhozza ezt a lehetőséget… valamint még számos továbbit is:

* Több tárca: bár eddig is eloszthattad a bitcoinjaidat több különböző tárcába, ez eddig meglehetősen macerás művelet volt; az Armoryval egy helyről kezelheted mindet, könnyen és egyszerűen.
* Determinisztikus tárcák: Csak egyetlen egy biztonsági másolatra lesz szükséged, és soha többre.
* Nyomtatható biztonsági másolatok: Nem kell többé adatvesztés miatt aggódnod.
* Tárcakódolás: AES-256-os kódolás és GPU-álló jelszó-erősítés.
* Felhasználói üzemmódok: “Standard”, “Haladó” és “Fejlesztő”.
* Import és lehúzás: VanityGen-címek importálása, Casascius Physical Bitcoinok beváltása (lehúzása).

Míg mások pehelysúlyú klienseket és okostelefonos alkalmazásokat fejlesztenek, addig az Armory a PC-s tárcakezelés határait feszegeti és tolja egyre kijjebb – olyannyira, hogy már most is tekinthető lényegében egy saját, személyes banki páncélszekrénynek. Minden részletükben magunk kezelhetjük általa a bitcoinjainkat ahelyett, hogy másokra bíznánk azokat, tovább erősítve így a biztonságunkat (elvégre az eddigi bitcoin-vesztések elsöprő többsége valamilyen külső szolgáltató hanyagságával, inkompetenciájával, csődjével, kirablásával, stb. állt összefüggésben). Az Armory minderre egy olyan intuitív felhasználói felülettel kínál megoldást, amit az egyszerű felhasználó is könnyen kezelhet. A Bitcoint kezdettől fogva arra tervezték, hogy kiiktassa az egyenletből a harmadik feleket, az Armory pedig igen hathatós segítséget nyújt ezen elmélet gyakorlatba való átültetéséhez.

Nem feledkeztek meg azonban az üzleti felhasználókról sem – elvégre a bitcoin sikerének kulcsát épp az üzleti világ jelenti. A bitcoin-használat azonban számos kockázatot és nagy felelősséget is jelent a munkáltató számára, különös tekintettel a tárcák biztonságos kezelésére. Az Armory “csak megfigyelt” tárcái a fent már említett elsődleges funkciójuk mellett tökéletesen alkalmasak arra is, hogy az alkalmazottak ezekbe gyűjtsék a vállalatnak címzett befizetéseket, teljes védelmet biztosítva így a munkáltatónak a(z akár egyes alkalmazottak, akár egyes vásárlók vagy mások) általi lopás veszélyeitől. A munkáltató akár az összes ilyen tárcát tárolhatja a saját irodájában vagy otthonában, külön biztonsági őrökre sem kell költenie, és bármikor begyűjtheti a tárcákból a beérkezett befizetéseket.

Megjegyzendő azonban, hogy az Armory jelenleg “alfa” fejlesztési stádiumában jár, ami magyarul annyit tesz, hogy még csak egy korai prototípus, tehát mindenki saját felelősségére használja. Az összes lehetősége teljes és tökéletes kiaknazásához igen erős gép kell (legalább 4GB RAM, és a hagyományos Bitcoin-klienst is futtatni kell mellette). És bár az igazán elszánt felhasználóknak ez nyilván nem okoz gondot, a fejlesztők természetesen keményen dolgoznak azon is, hogy ésszerűbb szintekre szorítsák le a kliens rendszerigényeit.

A következő (béta) verzióhoz kitűzött egyik legfontosabb cél tehát ez (a memóriaigény mérséklése és a natív hálózatkezelés integrálása, hogy önálló alkalmazásként lehessen használni, az eredeti Bitcoin-kliens nélkül), azonban napirenden vannak a következő pluszok is:

* Címtárak
* Opciók és beállítások
* URI-kezelés
* JSON-RPC interfész

Dolgoznak már továbbá a többaláírásos tranzakciókon is, amelyek lehetővé teszik majd például:

* A kéttényezős hitelesítést (tehát pl. PC-ről és mobilról) harmadik felek bevonása nélkül, vagy épp…
* …vevő-eladó-interfészt bizalommentes online cserékhez döntőbíráskodó harmadik féllel vagy anélkül, tetszés szerint.

Mindennek az alapjai már megvannak a program kódjában, így már leginkább csak azon dolgoznak, hogy ezeket az interfészről is közvetlenül elérhetővé tegyék.

Az Armory-projektet a közösség finanszírozza; ha tetszik és érdekel, te magad is hozzájárulhatsz anyagilag és szellemileg is.

Forrás: Bitcoin Media

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.