Napjainkban a Bitcoin olyan mint 20 évvel ezelőtt az Internet

2014-04-08

bitcoin_pcworld

Ha egy megfelelő hasonlattal szeretnénk élni, akkor azt mondhatnánk, hogy napjainkban a bitcoin olyan, mint amilyen az internet volt 20 évvel ezelőtt. Azaz hihetetlen lehetőségek rejlenek benne, de még sokat kell fejlődnie. Nagyjából ezekkel a mondatokkal nyitotta meg hétfőn az Inside Bitcoins konferenciát a digitális valuta szakértő, Jeremy Allaire.

Ez az első digitális hálózat nemcsak azt teszi lehetővé, hogy vele pénzt tárolhassunk vagy utalhassunk (ráadásul teljesen decentralizált módon), de annak az esélyét is magában rejti, hogy globális rendszerré váljon, levetővé téve a biztonságos tranzakciók végrehajtását, email-en, vagy más digitális eljárásokon keresztül, teljesen költségmentesen, és bármiféle központi bank hozzájárulása nélkül, mondta a Circle vezérigazgatója, egyben a konferencia megnyitója, Jeremy Allaire.

„A korai technológiák bizonyos szempontból kidolgozatlanok voltak, de mégis ezek alkották a majdani világkereskedelem alapjait,” mondta Allaire az internet 1994 körüli fejlesztéseiről. „Jelenleg mi is egy ilyen fejlődési fázisban vagyunk. És az átalakuláshoz idő kell.”

Nagyjából még 10 év szükséges ahhoz, hogy a bitcoin a jelenlegi technológiai „üzemmódból” a főáramba kerüljön.

 

Egy technológiai kísérlet? Vagy virtuális valuta?

Allaire szerint a bitcoin jelenlegi használatáról megállapítható, hogy csak az igazán „megszállottak” foglalkoznak vele. Ekképp a legtöbb felhasználó a technológiai újításokért különösen lelkesedő geekek közül, vagy a befektetési célokkal operáló kereskedőkből, nagytőkésekből kerül ki.

„Jelenleg még nem létezik olyan bitcoin alkalmazás, amely széles körben elterjeszthetné a technológiát” mondta Allaire a New York-i konferenciát megnyitó beszédében.

A Circle vezérigazgatója számos olyan dolgot is felsorolt a kriptopénzzel kapcsolatban, amelyek véleménye szerint nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy használata valójában általánosan elterjedtté váljon. Például, véleménye szerint még fejleszteni kell a technológiát. Allaire szerint a bitcoin magja tökéletes, de számos járulékos eleme igényel még fejlesztést. Akárcsak a web-szerver technológiája 1994-ben, pillanatnyilag a bitcoin technológiája is még csak az „1.0 előtti verziónál” tart.

Napjainkban a bitcoin hálózata 9 tranzakció/másodperc sebességgel működik. Ezt az arányt is jelentős mértékben kell még fejleszteni.

„Az alap architektúra skálázhatóságának felül kell múlnia a jelenlegi legnagyobb platformok kapacitásait,” mondta Allaire.

 

Új piaci lehetőségek feltérképezése

A bitcoin rejtette lehetőségek is bővítésre várnak még. „Működése bizonyos szempontból még korlátozott” mondta Allaire. Amint bővül a bitcoin felhasználásának a lehetősége, úgy fognak megjelenni új vállalkozások is, amelyek működési körüket az új típusú szolgáltatások köré építik majd.

A bitcoin tőzsdéknél szükség lesz egy identifikációs eljárásra is, egyrészt a kereskedők védelme érdekében, másrészt a törvényi előírások betarthatósága végett. Ezt az eljárást úgynevezett a „szerződő fél kiegészítő adatai” („counterparty identification”) követelménynek nevezi Allaire, megjegyezve, hogy mindezt természetesen olyan módon kellene elvégezni, amely semmilyen mértékben nem kompromittálná a felhasználó tranzakcióinak titkosságát és anonimitását.

„Megvan annak az arany középútja, hogyan lehet a kézpénz titkosságát egy olyan ellenőrzési útvonallal ötvözni, amely egy esetleges törvényes nyomozás végrehajtását segítheti” mondta Allaire.

Szükséges továbbá a bankok, kormányok és egyéb független szervek közreműködése is.

A bankok és az egyéb digitális fizetési feldolgozó szolgáltatók (mint amilyen például a PayPal) közreműködésére azért van szükség, hogy az ügyfelek könnyen hozzáférhessenek bitcoinjaikhoz, legyen szó bankszámláról vagy ATM gépekről. Jóllehet az első bitcoin felhasználók még ódzkodtak a banki szerepvállalás gondolatától, de Allaire úgy véli, a bitcoin valóban széles körű elterjedéséhez mindez nélkülözhetetlen.

Mivel napjaink pénzügyi tranzakcióinak 85%-a kézpénzben zajlik, így sarkalatos tény az átváltás lehetőségének minél szélesebb kínálata, például helyi, lokális valutákra.

„A felhasználók elvárása lesz, hogy pénzük konvertálható legyen,” mondta. „Nem olyan nehéz elképzelni, hogy minden fizetési feldolgozó elfogadja majd a bitcoint.”

„Óriási a lehetőség” a vállalatok számára is, amelyek szeretnének mindebből szerepet vállalni. Gondoljunk például az e-kereskedelem kezdetén felbukkanó biztonság-technológiai szolgáltatásokat kínáló cégek (Versign és az RSA) példájára. A bitcoin piaca nyújtotta szolgáltatások számos céget segíthetnek a világelsők közé.

Allaire becslései szerint napjainkban mintegy kétezerre tehető a bitcoin köré épülő új vállalkozások száma.

Szerző: Joab Jackson

Forrás: PCWorld