Él még a Bitcoin?

2012-02-04

Szerző: NerdGuy

A 2011-es év valóságos hullámvasút volt a Bitcoin számára; kapott hideget-meleget, áldották és átkozták privátban és a nyilvánosság előtt is. Sokan hajlamosak azonban elfelejteni azt az apró részletet, miszerint a Bitcoin nem egy vállalat vagy más profitorientált entitás, hanem egyfajta “pénz”, ami nem csak hogy mindmáig létezik, de egészen addig létezni is fog, amíg akár csak egyetlen adható-vehető érme is marad. Ennek szellemében következik itt most egy kis áttekintés a Bitcoin jelen helyzetéről és annak előzményeiről.

A Bitcoin mibenléte

A legtöbbeket elég hamar elirányítják a WeUseCoins.com-ra, ahol egyebek mellett megnézhetnek egy rövid bevezető videót is. Lényegét tekintve azonban a Bitcoin egyszerűen a PayPal közösségi, a hagyományos “pénzek” komplikációit teljes egészében nélkülöző változata. Az egyszerűség, hatékonyság és biztonságosság adja az egész rendszer lényegét. A kezdet kezdetén, még a váltók beindulása előtt a közösség leginkább úgy használta a bitcoinokat, mint a “sört”: ha valaki segített valakinek valamiben, akkor kapott érte valamennyi bitcoint. Ez könnyű volt, egyszerű és garantáltan átverésmentes. Lassanként aztán igény támadt a bitcoin-adásvételre is, amit eleinte egyszerűen egymás közti megbeszélések útján, a PayPal közvetítésével bonyolítottak le, kb. az “adsz 10$-t és kapsz érte 1.000 bitcoint” alapelv különböző variációi mentén. Aztán megjelentek az első váltó-weboldalak is, amelyek már árfolyamot is számoltak, folyamatosan korrigálva azt a legfrissebb adásvételek értékének tükrében, és egyes online üzletek is kezdtek elfogadni bitcoinos fizetéseket.

Hullámvasút

2011 első felében a széles nyilvánosság is felfigyelt a bitcoinra, így gyorsan és jelentősen megugrott a rendszer felhasználóbázisa. Az “aranyláz” – illetve “bitcoinláz” – és a spekulációs befektetési lehetőségek csábítása nyomán a bitcoin árfolyama meredek emelkedésbe kezdett; január elsején már 0,30$-t ért egy BTC, majd 5 hónappal később már majdnem elérte a 10$-t is, összesen közel 3300%-os értéknövekedést produkálva így a kezdetek óta. Június első felében egészen 30$-ig is felment az árfolyam, mielőtt megfordult a széljárás, és kezdetét vette egy hosszú, lassú recesszió, ami legalábbis a saját véleményem szerint mind a mai napig is tart.

Na és? Amúgy sem tudom használni semmire a Bitcoint!

Jó kérdés. A Bitcoinnak négy területen kell kifogástalanul teljesítenie ahhoz, hogy valóban befuthasson és elterjedhessen. Legyen…

1.) …hasznos,
2.) …stabil,
3.) …likvid,
4.) …és biztonságos

Hasznos

Bármely újdonság csak akkor válhat igazán sikeressé, ha elég sokan használják. Jelenleg a Bitcoin ezen a területen van a legjobban lemaradva. Egy pénz esetében a használhatóság általában a vásárlóerőt jelenti. Pillanatnyilag a Bitcoint nem az “értéke” fogja vissza, hanem sokkal inkább az el( nem )terjedtségének a mértéke. Mivel a rendszer egyetlen entitáshoz, piachoz vagy országhoz sem kötődik, így a közössége is igen sokféleképpen és sokmindenre használja, ami egyfelől jó, másfelől viszont így nincs legalább egy kiemelt terület sem, amelyiken különösen pezsegne a bitcoin-aktivitás. Sokan azért sem hajlandóak belevágni a bitcoin-elfogadásba és/vagy használatba, mert úgy vélik, hogy azzal még mindig több a kockázat, mint a kézzelfogható és biztos előny. És való igaz, hogy kockázatok terén van még miből lefaragnia a rendszernek.

Stabil

Ahhoz, hogy egy pénz hosszú távon is megőrizhesse az értékét, el kell nyernie a felhasználói bizalmát. Jelenleg azonban a bitcoin vásárlóerejét az eseték nagy részében közvetlenül az amerikai dollárhoz viszonyítva mérik, így a bitcoint már most elfogadó boltok árai is folyamatosan váltakoznak, követve az árfolyam ingadozásait. Ami pedig azért baj, mert ez azt mutatja, hogy a bitcoinnak még nincs igazi, saját értéke, és legalábbis egyelőre nem több csupán egy tranzakciós eszköznél. A bitcoin csak akkor vívhatja ki magának az őt megillető helyet a többi pénz között, ha az emberek már meg tudnak bízni benne annyira, hogy elhiggyék, hogy hosszú távon is meg fogja őrizni az értékét. Ennek híján azonban továbbra is csak olyanok lesznek majd hajlandóak használni a rendszert, akiket nem riaszt – vagy egyenesen csábít – annak a spekulációs jellege.

Megjegyzendő azonban, hogy a tranzakciós eszköz státusza önmagában véve egyáltalán nem egy rossz dolog akkor, ha konkrét előnyöket kínál más pénzváltó piacokhoz képest. Ez egy olyan kivételes felhasználási mód, amelyhez nem szükséges a hosszútávú értékstabilitás. És bár jelenleg is van még hova fejlődnie ezen a téren is, a Bitcoinnak határozottan megvannak az adottságai ahhoz, hogy a hagyományos csereeszközök fölé kerekedhessen.

Likvid

Az árstabilitás egyik fontos előfeltétele, hogy a piac elég likvid legyen a nagy összegű adásvételek jelentős mértékű árfolyamingadozások nélküli lebonyolításához. Ezt pedig úgy lehet elérni, ha sok kis és nagy entitás (vásárló és eladó egyaránt) erősíti már a piacot. További ismérve a megfelelő likviditásnak az is, ha önmagában a piac egyetlen szereplője sem tud már drámai árfolyamingadozásokat előidézni a tranzakcióival, legyenek azok bármilyen nagy értékűek is. Ez már valóban egy olyan piac lenne, amelyen az árak ténylegesen magának a Bitcoinnak és annak a felhasználásának, az azzal kapcsolatos hírek, spekulációk, munkaerőpiaci események és más fontos, valós események fejleményeit követnék, nem pedig egy-két különösen nagy tételben üzletelő piaci szereplők lépéseit.

Biztonságos

A legfontosabb azonban vitathatatlanul az, hogy kivétel nélkül minden bitcoin-felhasználó abban a biztos tudatban járhasson mindig a dolga után, hogy a bitcoinjai és azoknak az értéke is a lehető legnagyobb biztonságban van. Minden más csak ezután következik, és részben ez is az oka a jelenlegi nagy árfolyamingadozásoknak. Gyakorlatilag minden elképzelhető tragédia megesett már a múltban; voltak aggályok magát a protokollt illetően (bár azokat eddig mind megcáfolták), hackeltek meg nagy és fontos bitcoinos közösségeket és szolgáltatásokat, loptak el és töröltek is le bitcoinokat. Maga a Bitcoin rendszere és protokollja ugyan mindeddig sérthetetlen maradt, és biztonsági szakértők is parttalan elismeréssel nyilatkoztak róla, azonban ugyanezt már nem mondhatjuk el az egyes – szó szerint – jöttment bitcoinos üzletekről és szolgáltatókról. Olyan események zajlottak le a Bitcoin világában, amelyek a hagyományos pénzpiacok és pénzintézetek esetében komoly jogi következményeket és akár súlyos börtönéveket is vonhattak volna maguk után.
A Bitcoin korai inkarnációjának egyik legfőbb megkülönböztető jegye éppen a felügyelet, a korlátozások és a szigorú szabály(ozás)ok hiánya; sehol és semmilyen formában nincs hivatalosan lefektetve semmi arra vonatkozólag, hogy mit lehet megtenni és mit nem. Ugyanígy nincsenek könyvelésre és könyvvizsgálatra vonatkozó előírások sem, amelyek révén esetleg fel lehetne fedezni, ha valaki valami rosszban sántikál. És bár a jelenlegi pénzügyi világ fősodrában működő rendszerek esetében mindezen elvárások alapvetőnek számítanak, a Bitcoin világában az ilyesmi sokak szerint a résztvevők vélelmezett névtelenségét és “szabadságát” sértené. Mások szerint azonban tovább kell lépni ezen a körülményeskedésen és érdemi lépéseket tenni a felhasználók érméinek és jogainak “védelme” érdekében. Amit persze sokkal könnyebb mondani, mint megtenni – mivel azonban ez a problémakör kétségkívül a Bitcoin előtt álló legjelentősebb kihívások egyike, ezért semmiképpen sem lehet figyelmen kívül hagyni.

Konklúzió

Ami tehát az eredeti kérdést illeti, arra a válasz egy egyértelmű igen: a Bitcoin nagyon is él még. Amíg lehet kereskedni az érmékkel, addig a Bitcoin mindig magában fogja hordozni az újabb felfutások és krachok lehetőségét éppúgy, ahogyan az egyre újabb innovációkét, spekulációét és (az én esetemben) a halogatásét is. Amíg azonban a Bitcoin létezik, addg már majdhogynem saját, külön életet él, és véleményem szerint sokunkat részben éppen ez is vonz ehhez a még jelenleg is csak gyerekcipőben járó technológiához. Minden fent említett hiányosság és még megoldásra váró probléma dacára az egyetlen tényező, amire a rendszernek igazán szüksége van, az az idő a fejlődéshez és a további csiszolódáshoz. Még mindig az elején járunk ennek az egésznek, így most még a spekuláció is igen veszélyes.

Érdeklődéssel várok minden gondolatot, véleményt, meglátást, kritikát és kérdést, és kívánok jó bitcoinozást mindenkinek! 🙂

Forrás: Blogging makes me a Nerd

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.