Kriptopénzt egy egész városnak?

2011-12-19

Szerző: Matt Rosoff

Peter Thiel számos nagy és őrült elgondolást támogat – így például új mikronemzetek alapítását az óceánban, valamint a mesterséges intelligencia megalkotását. Jelenleg azonban már annak is örülne, ha az amerikai technológiai vállalatok több képzett munkaerőt tudnának begyűjteni a tengerentúlról.

A Thiel Alapítvány nemrégiben – múlt szerdán – tartotta meg az éves ünnepi rendezvényét a San Francisco-i Modern Művészeti Múzeumban. Thiel itt mutatta be az általa támogatott projektek egy részét – így például a tengeri városok építését szorgalmazó Seasteading Intézetet, valamint a 20 Under 20 programot (amely arra ösztönzi a fiatalokat, hogy hagyják ott az egyetemeket/főiskolákat, és inkább alapítsanak saját vállalatokat).

Thiel értelemszerűen az általa fontosnak tartott dolgokat pártolja: azt szeretné például, ha a személyzetisek nagyobb figyelmet fordítanának az egyetemi/főiskolai végzettséggel még nem rendelkező diákokra. Meglátása szerint ugyanis a végzettségeket többnyire túlértékelik – nem is szólva arról, hogy mivel a felsőfokú tanulmányok idejekorán felesleges adósságokkal terhelik meg az egyébként akár zseniális hallgatókat is, ezért azok utóbb vonakodnak majd kockázatot vállalni (értsd: új vállalatokat alapítani). Szeretné továbbá, ha a technológiai közösség ajánlóleveleket írna a leendő tengerntúli dolgozóknak, hogy a legtehetségesebbjeik soron kívül kaphassanak O1-A-vízumot (amelyeket általában inkább profi színészek és sportolók számára tartogatnak mérnökök helyett).

Egészében véve azonban a rendezvény így is meglehetősen sci-fi hangulatúra sikeredett. Íme néhány a legkiemelkedőbb pillanatok közül:

* Pár perc erejéig volt szerencsém elbeszélgetni Michael Keenannel, a Seasteading elnökével a legfőbb álmukról, egy vízen lebegő sziget megépítéséről San Francisco közelében, amelyet olyan, a tengerentúlról bevándorló dolgozók által alapított vállalatokkal töltenének meg, akik nem kaphatnak teljes értékű vízumot. Kiindulópontnak egy forgalomból kivont óceánjáró felvásárlását tervezik, amivel San Francisco-tól 12 mérföldre horgonyoznának le. A mesterséges szigeten saját pénz használatát is tervezik; eleinte persze dollárral indulnának, de utóbb átállnának “valami Bitcoin-féleségre”. A gazdasági helyzetről csak annyit mondott, hogy ha romlana a helyzet, úgy kevesebb befektetőjük lenne ugyan, de az óceánjárók is olcsóbbak lennének. Elismerte azonban, hogy egyelőre elég messze vannak attól, hogy bármi olyan érdemi eredményt felmutathassanak, amiről már valóban beszámolhatna a sajtó. Becslése szerint erre a pontra talán 2013-ra jutnak el.

* A Singularity Institute egy fiatal képviselője egy kisebb csoportot a mesterséges intelligencia ígéretével kecsegtetett, amelyet az ember taníthatna be a kérései teljesítésére – nem pedig fordítva.

* Valaki más – aki saját magára nem meghívott vendégként, hanem csak “plusz egy főként” hivatkozott – a tiszta technológia ágazatában dolgozott; vele arról beszélgettünk egy ideig, hogy milyen nehéz egy olyan ipar vállalatait támogatni, amelyet ennyire eltorzít a kormány. Ő azonban parttalan optimizmusnak adott hangot, mondván: “Tedd fel a napszemüvegedet, mert igen fényes jövő előtt állunk!”

Nincs semmi baj a nagy álmokkal, és Thielnek abban is igaza van, hogy a világ megváltása helyett a technológiai iparnak érdemesebb inkább a kisebb ötletekre összpontosítania. A rendezvény helyszínének bejárata előtt állomásozó koldus azonban élénken emlékeztetett arra, hogy milyen nehéz helyzetben is vannak egyesek az itt és mostban. Nagyszerű a szebb jövő építésén dolgozni, de nem szabad megfeledkeznünk a jelenről sem.

Forrás: SFGate

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.