Bitcoin-vásárlás könnyen, gyorsan

2011-11-05

Szerző: Liz Rodriguez-Florido

Fénykép: Henry Ehrenberg

Minden eddiginél könnyebb és gyorsabb bitcoin-vásárlási lehetőséget ígér a Yale egyetem egy hallgatója, Thomas McCabe által még júliusban alapított Get-Bitcoin.com. Mivel amikor maga keresett hasonlóan egyszerű és gyors vásárlási lehetőséget kínáló oldalt, egyet sem talált, ezért úgy döntött, hogy akkor majd alapít ő egyet, és így is tett. Elmondása szerint az oldal forgalma napról napra nő; volt olyan nap is, amikor 8.500$-nál is több árbevételt termelt.

Persze az USA-ban még mindig kérdéses a Bitcoin sorsa. Egyeseket – szenátorokat is – aggasztanak ugyan a lehetőségei, viszont tényleges törvényt vagy szabályozást kifejezetten és név szerint a Bitcoinra még nem hoztak, de nem zárható ki, hogy valamikor a jövőben bizonyos követelményeket határoznak majd meg, így például az árukereskedelemhez is előírt engedélyek, igazolások és jogosítványok beszerzését. Ettől a bizonytalansági tényezőtől függetlenül azonban a Bitcoin-piac dinamikusan fejlődik; egyre több vállalat fogadja el fizetségként, köztük egyebek mellett szállodák és videójáték-kölcsönzők is.

McCabe elmondása szerint a bitcoin olyan a virtuális világban, mint az arany a fizikaiban: az arany is csak egy darab fém, de mégis értékes, mert az emberek bíznak benne. Mivel pedig bíznak a bitcoinban is, ezért ugyanígy értékes az is. Meglátása szerint “elhanyagolható” az esélye annak, hogy a kormány akár szabályozni, akár tiltani próbálná a bitcoin-kereskedelemet, mivel úgy véli, az első alkotmánykiegészítés (First Amendment) védi az emberek bitcoin-kereskedelemhez való jogát éppúgy, ahogy az információcseréhez valót is. De mivel ő is szeretne teljesen biztosra menni, ezért 50.000$-ra biztosította az eszközeit jövőbeli állami, banki vagy polgári perek esetére.

Doug Feigelson, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) hallgatója egy másik bitcoinos oldalt hozott létre, név szerint a bitbills.com-ot, és ő sem lát semmiféle jogalapot a bitcoin törvényen kívül helyezésére. A rendszer anonimitásában azonban lát egy bizonyos fajta sebezhetőséget. Ha ugyanis valaki egyszer már megvett egy bitcoint, úgy azt már nem lehet elszedni tőle, ezért “aljas vásárlók” könnyen visszaélhetnek a különböző hagyományos fizetéskezelők által biztosított visszatérítési lehetőséggel. Éppen ezért nem fogad el McCabe sem hitelkártyás vagy PayPales fizetést, hogy a legkönnyebb csalási lehetőségektől eleve megvédje magát, és Feigelson is “lépéseket tesz” a potenciális csalások ellehetetlenítésére vagy leaglábbis megnehezítésére.

“Drámaian meg fog változni a fizetések világa” – állította Feigelson az online pénz használatára utalva. – “Amiből pedig az következik, hogy nagy valószínűséggel jó ideig megmaradhatok én is a Bitcoin-bizniszben.”

Szeptemberben a WeUseCoins.com, a kezdő bitcoinosok egyik legfőbb információs központja is ajánlotta látogatói figyelmébe McCabe oldalát, aminek köszönhetően abban a hónapban meg is négyszereződött a forgalma. A megugrott kereslet miatt be is kellett szüntetnie a népszerű MoneyPak fizetéskezelő használatát, mivel túlságosan is leterhelték azt az ügyfelei. McCabe elmondása szerint a MoneyPaket üzemeltető GreenDot azt kérte tőle, hogy legalább 2012. januárjáig ne küldjenek több pénzt rajtuk keresztül.

McCabe bitcoin-rendelései azonban az elmúlt két hét alatt így is megnégyszereződtek. Mi több, USA-beli bankokból már közvetlen átutalást is tud fogadni az oldal, és a továbbiakban is várható a lehetséges fizetőeszközök és médiumok palettájának bővülése, hogy minél többen és minél egyszerűbben vehessék igénybe a szolgáltatást.

Forrás: Yale Daily News

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.