Bitcoinos szerződések a láthatáron

2011-10-25

Szerző: Jim

Hamarosan egy egészen új fázisba léphet a Bitcoin fejlődése, meghaladva a pusztán pénzjellegű funkcionalitást; a fejlesztők jelenleg is azon munkálkodnak, hogy megteremtsék bizonyos új típusú tranzakciók támogatásának alapfeltételeit. És hogy pontosan miről is van szó?

Úgynevezett multitranzakciókról, amelyek “szerződések” megkötésére és érvénybe léptetésére adnak lehetőséget. A Bitcoin Wiki definíciója szerint “az elosztott szerződések arra adnak lehetőséget, hogy a Bitcoin blokkláncába foglaljunk különböző megállapodásokat. A szerződések semmi olyasmit nem tesznek lehetővé, ami ne lett volna lehetséges eddig is, csupán a lehető legminimálisabb bizalomszükséglettel adnak lehetőséget bizonyos gyakori problémák megoldására.

Ami tehát azt jelenti, hogy rövidesen lehetőségünk lesz olyan kriptográfiai bizalmon alapuló szolgáltatások beindítására is, amit előzőleg csak papír, toll és aláírás útján volt kivitelezhető. Így lehetőség nyílhat egyebek mellett zálogszolgáltatások, védett betétek, vitamediáció, árubiztosítás, okos tulajdon (a Bitcoin blokkláncában rögzített tulajdonviszony) és más hasonló megállapodások leszervezésére is, számos különböző ágazatban számolva le így végleg a papíralapú szerződések szükségességével.

A bankrendszer mellett ez érintheti egyebek mellett a zárószervezeteket, a kölcsönzőket, a számla- és fizetéskezelőket, bármilyen digitális komponenssel is rendelkező holmi (érts: okostelefonoktól számítógépeken át autókig gyakorlatilag bármi) tulajdonjogának kezelését, lakás- és autóhiteleket, és még sok minden mást. Az ilyen Bitcoin-szerződések megkötése gyakorlatilag teljesen ingyenes lesz.

Ha mondjuk van három fél, A, B és C, akkor akkor az új tranzakciókkal például ilyesféle kombinációk is lehetségessé válnak (A és B) / (A vagy B) / (A és B) vagy C . A Bitcoin így már nem csupán egy globális, digitális pénz lesz, és nem csak a hagyományos pénzeket válthatja le, hanem a hagyományos szerződéseket is. A Bitcoin válhat a világ első globális kriptográfiai szerződéskezelő rendszerévé, melynek segítségével abszolút megbízható kriptográfiai úton köthet üzletet bárki bárkivel, bárhol a világon.

Forrás: Bitcoin Blogger

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.