Medici, a decentralizált tőzsde

2014-10-07
Overstock.com

Overstock.com

Az Inside Bitcoin konferenciasorozat legutóbbi állomása október 5-7 között, Los Angelesben került megrendezésre. Az eseménysorozat egyik legérdekesebb bejelentése az Overstock.com vezérigazgatójához, Patrick Byrne-hez köthető.

Az e-kereskedelmi cégóriás gyakori szereplője a híreknek, hiszen az elsők között integrálta a kriptopénzes fizetési rendszert, majd nemzetközi terjeszkedésének köszönhetően, többek között Magyarországra is kiterjesztette szolgáltatásait.

Az Inside Bitcoin utolsó napján Byrne egy újabb ütős hírrel hívta fel magára a közönség figyelmét. Cége, az Overstock.com felbérelte a CounterParty vezető fejlesztőit, hogy dolgozzanak ki egy olyan, bitcoin technológián alapuló decentralizált tőzsdei kereskedői platformot, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára (többek között az Overstock.com számára is) pénzügyi biztosítékok biztonságos webes kibocsájtását.

Az új kereskedői platform célja tehát, hogy a blokklánc technológiáját felhasználva, túllépjen napjaink központosított tőzsdei rendszerén.

A projekt a „Medici” nevet kapta, és a bejelentés szerint, az egykori CounterParty alapítók, Adam Krellenstein, Robby Dermody és Evan Wager mostantól csak a Medici platform fejlesztésén fognak dolgozni.

A Counterparty egy olyan bitcoinra illesztett protokoll, amely fizetőeszközök, decentralizált kereskedhető eszközök, pénzügyi instrumentumok cseréinek, illetve egyéb speciális alkalmazásainak a gyűjtőtára.

A Counterparty természetesen nem az egyetlen olyan protokoll, amely a bitcoin technológiájára épül. Byrne több fejlesztőcsoport munkáját is tanulmányozta, és választása azért esett a Counterparty csapatra, mert filozófiájuk, szakértelmük, felfogásuk a leginkább harmonizál a bitcoin, illetve a nyílt forráskód elveivel.

A tervek szerint, miután a fejlesztők elkészülnek a Medici projekttel, Byrne fogja kérelmezni a működéshez szükséges szabályozói jóváhagyásokat. Az engedélyeztetésben a Perkins Coie ügyvédi iroda nyújt majd segítséget az Overstock.com-nak. (A Perkins Coie közel 40 bitcoin startup jogi képviseletét látja el, többek között olyan nagyágyúkét is, mint a Xapo, a Kraken, vagy a Coinsetter.)

Amennyiben a Medici megkapja a működéséhez szükséges engedélyeket, úgy minden jegyzett vállalkozás számára lehetővé teszi a nyilvános részvénykibocsátást, ráadásul a mostani eljáráshoz képest közel 20 %-kal kevesebb költségért.

Byrne névválasztása is utal nagyszabású terveire: Firenze egyik legtehetősebb bankárcsaládja volt a Medici. Bankjuk, a Medici-bank Európa legnagyobb pénzintézetének számított a 15. század folyamán.