126.000$ értékű bitcoin-forgalom egy nap alatt

2014-01-11

Szerző: Mary Beth Quirk

Ennyi lett az Overstock.com első napjának mérlege onnantól kezdve, hogy élesítette a bitcoinos fizetéselfogadási opcióját, újabb fényes cáfolatát szolgáltatva így annak, mennyire nincs igazuk azoknak, akik azzal érvelnek, hogy a bitcoint mindenki csak felhalmozza és ül rajta az idők végezetéig, mert ebből akar meggazdagodni és soha el nem költené. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy a vásárlók szokványos, hétköznapi dolgokra költötték a bitcoinjaikat, nem pedig Tesla Model S-jellegű nagyberuházásokra.

A Wired.com ezzel együtt arra is rámutat, hogy még ha a 126.000$ nem is tűnik olyan soknak, akkor is fontos lépést jelent ama távolság áthidalása felé, ami befektetés-jelleggel páncélszekrénybe zárt virtuális érmék, illetve a tényleges pénzként, hétköznapi vásárlásokkal összefüggő adásvételi tranzakciók lebonyolítására használatos virtuális érmék között terül el.

Az Overstock.com illetékeseinek elmondása szerint az első 22 óra alatt mintegy 800 bitcoinos rendelést fogadtak – és ezen belül csak az első 30 percben is mintegy 5.000$ összértékben. És hogy pontosan mit is vásároltak az emberek? Volt, aki saját elmondása szerint már tavaly március óta használ bitcoint és egyszerűen csak ki akarta próbálni az új rendszert, és ennek jegyében vett egy új tokot az okostelefonjához. Megjegyezte továbbá azt is, hogy szívesen támogatja a bitcoint és lehetőségeihez képest igyekszik hozzájárulni annak a felfuttatásához – és hogy szeretné, ha minél több üzlet fogadna el bitcoinos fizetést.

Az Overstock.com lépését követően egyre valószínűbb, hogy már csak idő kérdése, mikor állnak be mögéjük a sorba a többiek is. Végtére is egyre egyértelműbb lehet mindenki előtt, hogy bizony jó sokan vannak odakint komoly bitcoin-vagyonnal, amit szívest-örömest el is költenek szinte bármire – a kereskedőknek így nem is nagyon van más dolguk, mint kitűzni a bitcoin-lobogót és fogadni a fizetéseket.

“Eddig nem voltam rendszeres bitcoinos vásárló, de ez a helyzet egyre inkább kezd megváltozni” – mesélt az Overstock.com egy másik vásárlója a friss élményeiről. – “Az erősödő árfolyam persze némileg meg is nehezíti a bitcoin-vásárlást, de ez csak átmeneti probléma.”

Hallottad ezt a kis neszt? Ez annak a hangja volt, ahogy az online értékesítők elkezdték hegyezni a fülüket, mivel ők mindebből csak annyit hallottak, hogy “Van pénzem és szeretném elkölteni. Bárcsak több lehetőségem lenne erre…”

Forrás: Consumerist

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.