Electrum – az új pehelysúlyú Bitcoin-kliens

2011-11-12

Jellegzetességei:

* Kódolt tárca: a bitcoin-kulcsaidat tartalmazó fájl jelszóval védhető a tolvajoktól.

* Determinisztikus kulcsgenerálás: ha el is veszted a tárcádat, a seedjéből (lásd lejjebb) visszanyerheted. Ezáltal védve vagy a saját hibáidtól is.

* A kliens nem tölti le a blokkláncot, hanem egy szervertől kéri le mindig a legfrissebb adatokat. Nincs késlekedés, csak precíz aktualitás.

* A kliens helyben írja alá a tranzakciókat – vagyis nem osztja meg a kulcsaidat a szerverrel, így a pénzedet sem kell rábíznod senki másra.

* Adatvédelem: Nem vagy hozzákötve egyetlen szerverhez sem. Senki nem ismerheti meg és nem is tárolhatja el az adataidat.

* A kliens nem tölt le kódot. A javascriptet használó böngészőkkel ellentétben az Electrum önálló alkalmazás, ami semmiféle szkriptet nem tölt le. Egy kompromittálódott szerver sem küldhet tehát olyan kódot a kliensednek, amellyel ellophatná a bitcoinjaidat.

* Nincs sebezhető pont: a szerver forráskódja nyílt, bárki működtethet szervert.

* Tűzfalbarát: a kliensnek nem kell portot nyitnia, csak egyszerűen lekéri a frissítéseket a szervertől.

* Gnu GPL v3-as nyílt, Pythonban írt, rövid forráskód, bárki könnyen ellenőrizheti.

Letöltés:

* A projekt a https://gitorious.org/electrum címen érhető el.

* Linuxos telepítés a gitorious-ról:

sudo easy_install ecdsa
sudo easy_install pycrypto
git clone git://gitorious.org/electrum/electrum.git
python ./electrum/client/electrum.py

* Tar-archívum: Electrum-0.22.tar.gz. Zip-archívum: Electrum-0.22.zip

* Windows-felhasználók: szükségetek lesz a pygtk-ra és a pycrypto-ra is. A Windows-os pycrypto-t itt találhatjátok meg.

A seedről:

Az Electrum Bitcoin-kliens 128 bites random seeddel generálja a titkos kulcsait. A seedek 12 szavas memoriter-kódokká is leképzehetőek. Például:

(“A tárcageneráló seeded a következő: 521566b6ebfe0ab8ff7b8110b92c57d4 . Kérjük, mentsd el és/vagy írd fel egy biztos helyre. Ha elveszíted, nem fogod tudni helyreállítani a tárcádat.

Alternatívaként használhatod a következő memoriter-kódot is a tárcaseeded tárolására és visszanyerésére: ‘pain apologize tired bar change think off outside clear fear hit stir’ “)

Ha elveszted a tárcádat, a seeddel vagy a memoriter-kóddal bármikor helyreállíthatod. És máris nem kell többé aggódnod a tárcád biztonsági mentegetése miatt – elég csak megjegyezned 12 szót a megfelelő sorrendben:

Forrás: ELECTRUM

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.