A bitcoin-bányászat jövője

2012-01-29

Szerző: Mike

Rögös volt a bitcoin-bányászok útja az elmúlt néhány hónap során. 2011 utolsó negyedévében az árfolyam egészen 1,21$-ig zuhant, és semmi jel nem utalt egy esetleges újbóli felemelkedésre. Az új év azonban mégis meghozta azt, így most már nem ritkaság a 6$-os ár sem. De még ez is elég messze van a júniusi 32$-os csúcstól! Ha azonban ennek ellenére is érdeklődsz a bányászat iránt, úgy van egy-két olyan technológia, ami rendkívül kevés áramot fogyaszt, viszont mégis igen hathatósan fejeli meg a Mh/s értékedet!

Jelenleg ugyebár a GPU-s bányászat a legelterjedtebb, és érmekitermelés terén valóban felülmúlhatatlan is egyben. A baj csak az, hogy ezzel együtt viszont zabálja az áramot is. Ha például egy AM3+ alaplappal és három ATI 6990-essel bányásznál, úgy biztosíthatnál ugyan magadnak egy igen impresszív 2,1 Gh/s értéket, viszont közel 1,3 kWh áramot fogyasztanál óránként. Ahol én lakom, ott ez nagyjából 12 centre jön ki óránként, így megközelítőleg 1,62$-ba kerül számomra egy teljes napi bányászat – jelen árfolyam szerint pedig mintegy 10,50$-nyi bitcoint tudok kitermelni ennyi idő alatt, ennyi ráfordítással. Így összesen kb. 8,88$-os profittal számolhatok.

Nekem tehát ez összeségében nagyon is megéri, tekintve, hogy igen szép tiszta hasznot könyvelhetek el még az áramköltség levonása után is. Azonban nem mindenki ilyen szerencsés; sokhelyütt a világban igen drága az áram: kétszerese vagy akár háromszorosa is lehet annak, amit az előbb itt leírtam. És bár mai árfolyam szerint ugyan még ezeken a helyeken is nyereséges a bányászat (épp csak hogy), viszont az esetleges jelentősebb árfolyamingadozások máris ráfizetésessé tehetik. Aki pedig ilyen helyzetben van, annak bizony jól jöhet valami alternatív megoldás a GPU-s bányászat helyett.

Ebben az esetben jelenleg a legjobb választás az, ha kerít magának az ember egy FPGA-t (Field-Programmable Gate Array). Az FPGA nem más, mint egy utólag (már a legyártása után) programozható chip. Az első, bányászatra “szakosított” chip tavaly májusban látta meg a napvilágot; mindössze 80 Mh/s-ot teljesített, viszont áramból is csak 12 wattot fogyasztott. A legnagyobb hátránya azonban az ára volt: nem kevesebb, mint 600$-ba került! Szerencsére azóta fejlődött a technológia, és valamelyest az árak is lejjebb mentek. Az eddigi legjobb ilyen rendszer, amit találtam, a ZTEX-féle 1.15x USB-FPGA modul, ami nem kevesebb, mint 200 mH/s teljesítményre képes, mindössze 8 wattos fogyasztással! Ha tehát összeraksz 10 ilyet egy USB-hubba, úgy máris ugyanolyan hashkapacitással rendelkezel, mintha három ATI 6990-est használnál, de mégis csak 80 wattot fogyasztasz! No persze azért ez a megoldás sem fenékig tejfel, mivel ezeknek az egységeknek darabja 276,30$-ba kerül, és február végéig már ki is ürítették a raktárkészletet. Összehasonlításban azonban még így sem olyan vészes a helyzet, már amennyiben valahogyan mégis sikerül beszerezned tíz ilyet. Ugyanis:

A 3×6990-es rendszerhez szükséged lesz egy 3 PCI-E-s alaprendszerre, értelemszerűen a 3 ATI 6990-es kártyára, valamint egy 1200+ wattos tápegységre. Mindez így együtt nagyjából 2.800$-ra jön ki. Míg az FPGA-rendszerhez használhatod a meglévő gépedet, egy 1×10-es, az áramot a portból szedő USB hubra és magára a 10 FPGA-ra, amelyek együtt 2.788$-ra jönnek ki.

Ha tehát egy bányagép összeállításán töröd a fejed, úgy akár gondolkodhatsz már eleve is FPGA-kban. És mivel ezek végeznek minden szükséges adatfeldolgozást, ezért különösebben cifra gépre sem lesz szükséged. Nem kell erőmű-osztályú tápegységet és három videókártyát is elbíró alaplapot használnod, valamint hűtőrendszerekkel bajlódnod. Egy közönséges USB 3.0-képes rendszer egy USB 3.0-képes hubbal könnyedén elbír 10 ilyen egységgel, neked pedig ügyet sem kell vetned rá, és nyugodtan járhatsz a napi teendőid után. És mindennek az üzemeltetéséért mindössze tizenkettedannyit kell fizetned, mint a 3×6990-es rendszeréért. A jelenlegi árfolyam alapján így akár 11 hónap alatt vagy hamarabb (áramköltség függvényében) is behozhatja az árát a rendszer, onnantól pedig már tiszta hasznot termel. GPU-s rendszer esetén ugyanez a megtérülés akár 4 hónappal is tovább tarthat.

De ha nem sietsz a dologgal, és tudsz még várni egy darabig, akkor érdemes lehet figyelemmel kísérned a fejleményeket a Largecoinnál, mivel ők jelenleg is az eddigi legjobb GPU-alternatíva fejlesztésén dolgoznak – egész pontosan egy alkalmazásspecifikus integrált áramkörön (ASIC – application-specific integrated circuit). A hivatalos bejelentésük szerint ez lesz az eddigi legmegfizethetőbb megoldás. A várhatóan idén ősszel piacra kerülő alkotásaik nem csak hogy felülmúlják majd a GPU-k teljesítőképességét, de drámai átammegtakarítást is ígérnek – és mindezt megfizethető áron. Konkrétabb részleteket egyelőre ugyan nem árultak el, de az biztos, hogy ha kihoznának mondjuk valami 1 Gh/s körüli értékkel dolgozó vasat mondjuk egy ATI 6990-es árából, úgy azt pillanatok alatt elkapkodnák tőlük. Néhány ilyet összestócolva könnyen elérhetnénk akár a 20 Gh/s-et is (ami mondjuk a jelenlegi legjobb GPU-s bányagépek teljesítményének tízszeresével lenne egyenértékű) – ami pedig más szóval azt jelenti, hogy már az egyszeri hobbibányász is olyan kapacitással dolgozhatna, amit eddig csak a nagyiparosok engedhettek meg maguknak.

Ez utóbbi megoldás gyors elterjedése és általános használatúvá válása pedig már csak azért is tekinthető igen valószínűnek, mert ugyebár mindannyian hallottuk már a pusmogást, miszerint az év vége felé kerül majd sor a blokkok legenerálásáért járó jutalom első megfelezésére.

Forrás: Techtrify.com

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.