Bitcoin? Gyerekjáték!

2011-10-16

Szerző: GoWest

Nem tudom, gondolt-e magára valaha is marketing-zseniként Satoshi Nakamoto, de nem kizárt, hogy valóban az. Nemrégiben elgondolkodtam rajta, hogy vajon megfoghatja-e az ifjabb nemzedéket a Bitcoin, és arra jutottam, hogy kétségkívül igen, nagyon is, mégpedig a következő okok miatt:

1.) A gyerekek és a tinik imádják a technikát – Fél pillanatig sem kell győzködnöd egy gyereket arról, hogy milyen jó is az éppen aktuális legújabb okostelefon vagy más kütyü, mivel maguktól is mindig a legújabbat akarják. Akarhatják is – könnyű nekik, elvégre nagy valószínűséggel nem a saját pénzüket költik, a szüleik pedig általában hajlamosak is teljesíteni a kívánságaikat. A fiatalság hihetetlen technikai affinitást tud kölcsönözni az embernek; emlékszem, annak idején magam is nyomban intézkedtem, ha a videó kijelzője villogó “12:00”-t mutatott. A “mai fiatalok” alapfelszerelésének szerves része az okostelefon – a bitcoin igazán rugalmas használatához és elterjeszteséhez pedig pontosan erre is van szükség.

2.) A bitcoinok ritkák – A gyerekek imádnak mindenféle dolgokat gyűjtögetni, főleg akkor, ha azok valóban ritkák – márpedig a bitcoinok valóban ritkák: soha nem lesz belőlük 21 milliónál több. Képzeld csak el, hogy gyerek vagy, van egy bitcoinod, és tudod, hogy a világ többi gyerekének csak egy töredéke juthat valaha is egy teljes bitcoinhoz; ennek tudatában még inkább égni fogsz a vágytól, hogy olyan sokat gyűjts össze belőlük, amennyit csak tudsz.

3.) A gyerekek imádnak pénzt keresni és gyűjteni – Emlékszem, milyen elvarázsoltan figyeltem az idővel apránként növekvő összegeket az egyenlegemen, amikor az apukám megnyitotta nekem az első bankszámlámat. Ha ma újra tízéves lehetnék és lenne egy bitcoin-tárcám az okostelefonomon, mindent megtennék az egyenlegem növelése érdekében. Annyi házimunkát végeznék, hogy jó eséllyel kétszer is kitakarítanám egymás után az egész házat padlótól plafonig, csak hogy gyarapodni láthassam a bitcoin-egyenlegemet a tárcámban.

4.) A gyerekek imádnak SMS-ezni – Emlékszel azokra az időkre, amikor az emberek még ténylegesen telefonáltak? És ma mit csinálnak? SMS-eznek. Hihetetlenül népszerűvé vált a kommunikációnak ez aformája, mivel így nem kell azon aggódnod, hogy épp jókor hívod-e a másikat, kéznél van-e a telefonja, fel van-e töltve, nem zavarod, stb. – megkapja az üzenetet és válaszol, amint odajut. A kommunikációs eszköztárunk tehát szépen bővül és egyre hatékonyabbá válik, azonban a pénzátvitel terén még van hova fejlődnünk: a Bitcoin ugyanolyan előrelépést jelent a hagyományos átutalásokhoz képest, mint az SMS a tényleges telefonáláshoz képest. És ahogyan az SMS-re is a gyerekek kattantak rá először, úgy nagy valószínűséggel a bitcoinos pénzküldésnek is ők lesznek az első tömeges zászlóvivői. Kismillió okból fizethetnek egymásnak: fogadások, gyűjtögetős kártyák, játékok, mindenféle holmik kölcsönzése, titkok, stb. – és ami még jobb, még titokban is tarthatják az egészet a szüleik és a tanáraik elől. Ez pedig megint csak egy olyan lehetőség, amit imádnak a gyerekek. Mi több, aki még fiatal a vezetéshez és ahhoz, hogy saját autója legyen, az a legközelebbi bankautomatához sem feltétlenül jut el egykönnyen, hogy pénzt vehessen fel; a bitcoin esetében azonban emiatt sem kell aggódnia.

Amint letisztulnak tehát az okostelefonos Bitcoin-alkalmazások, gyakorlatilag borítékolhatónak tűnik, hogy az ifjabb nemzedék egy tekintélyes hányada már jóval a felnőttek előtt rá fog állni a Bitcoinra. Nem lepne meg az sem, ha kiderülne, hogy számos fejlesztő már most is kifejezetten a fiataloknak célzott alkalmazásokon dolgozik – ha pedig még nem teszik, akkor legfőbb ideje nekilátniuk, mielőtt lemaradnak egy óriási lehetőségről.

Forrás: Bitcoin Trader

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.