Litecoin: a legújabb, CPU-barát versenyző

2011-10-20

Szerző: colbee

A Litecoin egy IRC-s megbeszélés és összefogás eredménye: egy olyan robusztus, alternatív pénzt akartunk létrehozni a Bitcoin mellé, ami valóban meg tud állni a saját lábán. Mondhatnánk úgy is, hogy az aranynak megfeleltethető Bitcoin mellett a Litecoint szeretnénk megtenni ezüstnek. Igyekeztünk tanulni a korábbi – többségükben el is füstölt – alternatívák tapasztalataiból:

* ixcoin: – Nasakioto 580.000 érmét bányászott elő. Ez túl sok volt, és a Bitcoinnal versengett a GPU-erőforrásokért. Elfüstölt. (~2 gh/s)
* i0coin – Lényegében ugyanaz, mint az ixcoin, csak az előbányászás nélkül. A beindítását követően gyakorlatilag nem is foglalkoztak vele. Elfüstölt. (~5 gh/s)
* SolidCoin – Innovatív, gyors, azonban biztonsági aggályok és kiforratlan fórumjelenlét miatt maga az alkotója, CoinHunter állította le, tehát ez is elfüstölt.
* GeistGeld – Lolcust 7,7 millió érmét bányászott elő. A 15 perces blokkidő már elég erős túlzás. Még működik, de sántít. (~15 gh/s)
* Tenebrix – Lolcust 7,7 millió érmét bányászott elő. Innovatív, CPU-barát Scryptes munkabizonyíték-rendszer. Tűrhetően áll az árfolyama a btc-e.com-on. Még működik. (~0,003 gh/s)
* Fairbrix – Lényegében ugyanaz, mint a Tenebrix, csak az előbányászás nélkül. Konfigurációs problémák miatt az első indulása kudarcba fulladt, majd az újraindítás után meg is támadták. Pillanatnyilag jól működik, de egyelőre nincs hozzá váltó; sántít. (~0,0001 gh/s)

A Litecoin megalkotásával az volt a célunk, hogy egybegyúrjuk a Bitcoin és a fent említett más alternatívák legjobb ötleteit és fejlesztéseit egy olyan új rendszerbe, ami egyesíti magában ezek valamennyi előnyét, miközben kiküszöböli az összes – vagy legalábbis a legtöbb hibájukat.

Munkabizonyíték

Mindannyian elismeréssel adózunk a Tenebrix Scrypt munkabizonyíték-rendszerének; ezzel egyszerre lehet bányászni Bitcoint és Litecoint is. Ezúton is szívből jövő köszönetünket küldjük ArtForznak a munkájáért és segítségéért.

Előbányászás

A Litecoin 150 előbányászott érmével indul – az ősblokkal és az annak a valódiságát megerősítő további kettővel. Hiszünk a méltányos kibocsátás elvében; nézetünk szerint a Bitcoin decentralizáltság-eszményét nagyban rontja az, ha egyvalaki – vagy akár egy szűk elit – birtokolja a rendelkezésre álló érmék egy igen jelentős hányadát, és kedve szerint manipulálhatja azokkal a piacot. Igen, igaz ugyan, hogy egy tekintélyes előbányászott érmehalom nélkül jutalmakat sem tudunk majd fizetni, de hisszük, hogy az emberek felismerik majd ennek az új rendszernek az előnyét, csatlakoznak hozzá, fektetnek bele energiát és erőforrásokat – és természetesen időt is a megfelelő szolgáltatások kifejlesztéséhez, hogy még jobbá tehessük a rendszert.

Gyors tranzakciók

Nagy benyomást tett ránk a SolidCoin gyors tranzakciói által biztosított kényelem. És bár tudjuk ugyan, hogy a gyors megerősítések nem feltétlenül olyan biztonságosak is egyben, mint a Bitcoin lassabb megerősítései, hiperbiztonságosságot nem igénylő kiskereskedőknek így is rendkívül hasznosak. A Litecoin hálózata átlagosan 2,5 percenként generál le egy új blokkot, tehát a Bitcoin 10 percének negyede alatt. Így ha egy kereskedő ugyanannyit akar várni, mint a Bitcoin esetében, akkor ugyanannyi idő alatt egy helyett négy megerősítést is kaphat. A legtöbben azonban nyugodtan elfogadhatnak már egy megerősítéses tranzakciókat is – kis összegek esetében mindenképp.

Nehézség-újracélzás

A Bitcoinhoz hasonlóan a blokk-újracélzást meghagyjuk 2016-ra, viszont a 4x gyorsabb blokkgenerálás miatt a nehézséget 3,5 naponta célozza be újra a rendszer. A gyors újracélzás és a Scrypt-munkabizonyíték-rendszer miatt (miáltal a Litecoinnak nem kell a Bitcoinnal versenyeznie a bányászkapacitásért) várhatóan nem kell majd attól tartanunk, amit a Namecoin már megszenvedett – vagyis hogy hirtelen jött plusz hashkapacitás hirtelen távozása esetén a továbbra is a rendszerben maradók ottragadnak a magasra tornászott nehézséggel.

Érmegenerálás

A bányászok jutalma itt is 50 érme blokkonként. Ahhoz azonban, hogy a gyorsabb blokkgenerálás mellett is tarthassuk a Bitcoin irányvonalát, az ott megszokott 210.000 helyett itt 840.000 blokkonként felezi meg a rendszer a blokkokért járó jutalmat. Amiből pedig némi gyors kalkulációval bárki megállapíthatja, hogy a Litecoin összesen mintegy négyszerannyi érmét fog kibocsátani, mint a Bitcoin, vagyis megközelítőleg 82 millió litecoint.

Méltányosság

Igyekeztünk a lehető legméltányosabb rendszert kidolgozni – élesen elhatárolódva egyes korábbi rendszerektől, amelyeket lefordított Windows-változat vagy forráskód nélkül adtak közre; ezt a gyakorlatot nem találjuk sem méltányosnak, sem pedig kellően biztonságosnak.

Ezért tehát mind a lefordított verziót, mind pedig a forráskódot mindössze három nappal az indulás előtt adtuk közre. Így mindenkinek volt ideje fordítani és tesztelni is a klienst a Litecoin tesztneten, megbizonyosodva így még az indulás előtt arról, hogy minden a helyén van és megfelelően működik. Szavazást is tartottunk arról, hogy mikor induljon a rendszer – így született meg a közmegegyezéses október 12., 03:00 GMT időpont. Ekkor adtuk közre az ősblokk hashét, és mindenki egyszerre kezdhetett bányászni. Mindössze egyetlen apró módosítást kellett megejteni a konfig-fájlban ahhoz, hogy a tesztnet helyett immár az aktív, éles hálózaton bányásszon a kliens.

51%-os támadás

Az alternatív pénzek legnagyobb gondja az, hogy az új hálózat indulásakor általában még igen alacsony a hashráta, és így könnyű célpontot jelent a potenciális 51%-os támadóknak. Egy kis reménnyel, egy kis imával, rengeteg és nagy felhajtással, valamint az általunk elkövetett innovációkkal sikerült elérnünk, hogy már az első perctől fogva kellően tekintélyes hashrátával indulhassunk. Úgy tűnik, ez valóban el is riasztotta az esetlegesen lesben álló támadókat a szándékuktól. Ahogy azonban arra számítani is lehetett, így rengeteg elárvult blokk keletkezett az induláskor a sok bányász miatt. A minden egyes nehézségátállításnál végrehajtott blokklezárással is tovább fokoztuk a hálózat biztonságát az esetleges támadókkal szemben.

Letöltések

Gavin Andersen Bitcoin-főfejlesztő intelmei az alternatív -coin-rendszerekhez

Forrás: Bitcoin Media

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.