A Ripple mégsem decentralizált!

2015-05-01
ripplelabs

Ripple Labs

A Ripple fejlesztői előszeretettel hivatkoznak hálózatukra, mint egy teljesen decentralizált fizetésfeldolgozó rendszerre, ám az elmúlt hetek eseményei mindennek az ellenkezőjéről tanúskodnak.

A Ripple lényege, hogy a hálózaton keresztül a felhasználók bármilyen virtuális valutát küldhetnek egymásnak, a különböző fizetőeszközök elszámolása pedig a Ripple nemzetközi könyvelési egységében, az XRP-ben zajlik. Az elszámolást a hálózat hozzáférési pontjai végzik; a hitelesített hozzáférési pontok között különböző pénzügyi intézetek, fizetésfeldolgozó szolgáltatók és tőzsdék is megtalálhatóak.

Tavaly augusztusban egy új tulajdonságot implementáltak a Ripple protokolljába, amely lehetőséget ad a hozzáférési pontnak arra, hogy zárolják a rajtuk áthaladó anyagi eszközöket. A zárolásra kétféle eljárás létezik: az úgynevezett globális zárolás, amely az adott hozzáférési pont által kibocsátott összes pénzügyi eszközre vonatkozik (arra az esetre ha például veszélynek van kitéve az adott hozzáférési pont elektronikus pénztárcája); illetve az egyéni eszközök zárolása, amely eljárás csak adott felhasználó pénzügyi eszközeit tiltja ki a kereskedésből (amennyiben például gyanús, vagy szokatlan tevékenységet tapasztalnak a folyószámlán.)

A Ripple Labs (a Ripple hálózat mögött álló vállalat) nagy visszhangot kiváltott lépése az volt, hogy befolyását felhasználva, meggyőzte egyik prominens hozzáférési pontját, a Bitstamp-et, hogy zárolja egyik felhasználójának közel 1 millió dollár értékű anyagi eszközét.

Az érintett felhasználó egyébként a Ripple Labs egykori társalapítója, Jed McCaleb, a zárolás hátterében pedig a McCaleb és a Ripple Labs közötti nézeteltérés áll. Cikkünk szempontjából a nézeteltérés oka lényegtelen, ami fontos, hogy az egyéni eszközök befagyasztásának a lehetősége, illetve annak ténye, alapjaiban cáfolja meg a Ripple decentralizált jellegét.

A vita, illetve a közvetítői szerep a Bitstamps számára is kínos, így a platform a kaliforniai kerületi bírósághoz fordult igazságtétel ügyében. Mindez persze nem sokat változtat azon a tényen, hogy a történtek hatására a Ripple hitelessége alapjaiban rendült meg.