Bevásárlás Berlinben, virtuális valutával

2013-07-10

Szerző: Kate Connolly és Guy Grandjean

Valósággal meghódította Berlin egy kerületét – Kreuzberget – a netes fizetőeszköz, átformálva a helyezi gazdaságot.

Jól emlékszik az első bitcoinos vásárlóira Nadim Chebli, a Long Player lemezbolt 36 éves tulajdonosa. Mint mondta, épp csak hogy megkezdte a bitcoin-elfogadást, és szinte azon nyomban fel is bukkant egy nagyjából korabeli srác, aki Tom Waits The Big Time albumát vette meg, valamint egy fiatal nő, aki egy 1967-es Beatles-összeállítást. Kártya vagy készpénz helyett mindkettejüknek a bitcoin volt a választott fizetőeszközük.

Bár immár több hónapja használja az elektronikus, P2P fizetőrendszert, Chebli a mai napig nem vett észre semmiféle “tipikus” jelleget a – ahogy ő fogalmazott – “bakelit-nappalijába” betérő bitcoinosokon. “Nincs semmiféle jellegzetesség se nem vagy korcsoport terén; egyszerűen hétköznapi emberek.”

Hasonló tapasztalatokról számolt be Florentina Martens is két hónappal azután, hogy két utcával odébb megnyitotta “Floor’s” párizsi stílusú kávézóját. Mint mondta, nincs olyan, hogy “tipikus bitcoinos. Csak hétköznapi emberek. Vagy mondhatnám úgy is, hogy egyáltalán nem csak számítógép-fanatikusok.”

Martens, akinek a szülővárosából, Maatstrichtből “magával hozott” Kersenvlaai-it (cseresznyetortáit) egyébként magasan a környék legkiválóbb gasztronómiai ajánlataként értékelik, azt mondta, a maga részéről azért döntött a bitcoin-elfogadás mellett, mert rendkívül olcsónak, könnyen kezelhetőnek és teljes egészében átláthatónak találta ezt a fizetőrendszert; messze könnyebbnek és olcsóbbnak például a hitelkártyáknál, amelyekkel évek óta kénytelen együtt élni, holott rengeteg pénzét viszik el.

Chebli és Martens persze csak kettő Graefekiez (Berlin déli részén, Kreuzberg kerületben még a 19. században kialakított városrész) jó egy tucatnyi bitcoinos kereskedője közül – ezzel pedig jelenleg itt a legmagasabb a bitcoinos kereskedők “népsűrűsége” az egész világon. Az itt működő bitcoinos létesítmények között található egyebek mellett étterem, nyomda, bár és butik is.

A közösség elöljáróinak meglátása szerint a világ más részein meglehetős szkepticizmussal szemlélt Bitcoin étosza kiválóan illeszkedik Kreuzberg általános politikai öntudatához. Ez ugyanis mindig is egy lázadó, társadalomkritikus, baloldali közösség volt, melynek tagjai soha nem szégyelltek tiltakozni a kapitalizmus rohamos térhódítása ellen – különös tekintettel a berlini ingatlanrobbanás nyomán a körzetet egyre jobban fenyegető “gentrifikációra”.

A 47 éves Jörg Patzer – a Bitcoin lelkes népszerűsítője a közösségben – is megerősítette, hogy “Kreuzberg lakosai mindig is erőteljes politikai öntudattal rendelkeztek, kritikusan viszonyultak a fennálló rendszerekhez és folyamatosan keresik azoknak a lehetséges alternatíváit, így kiváló táptalajként szolgálnak a Bitcoin meggyökeresedéséhez is.”

Patzer, aki jellemzően éjszaka üzletel, nappal pedig alszik, a Room 77 bár tulajdonosa, amely nem csak a környéken népszerű, hanem egész Berlinből is mágnesként vonzza a bitcoinosokat – így például Jeff Gallas joghallgatót is, aki néhány ezer eurónak megfelelő értékű bitcoinnal rendelkezik, és aki épp egy jazztrió hangulatzenéje, valamint egy szép adag marhaburger mellett beszélt a virtuális pénz iránti lelkesedéséről.

Megjegyezte, hogy a bitcoin a világ első, valóban globális pénze, valamint hogy bár abszolút sci-fibe illő, mégis itt van a jelen valóságunkban, működik és remekül használható. Mint mondta, ő maga már számos különböző holmit vásárolt bitcoinért, thaiföldi méztől régi amerikai zászlókon és koncertjegyeken át aranyig, ezüstig, és persze a jelenleg is épp fogyasztott söréig és burgereiig – hathatósan szemléltetve, hogy bármit is mondjanak egyesek, a Bitcoin messze nem csak drogokról és más sötét holmikról szól, még ha egyesek valóban használják ilyesmik beszerzésére is.

Természetesen itteni fogyasztását is bitcoinban fizeti az Androidos telefonján keresztül, a bár saját készülékén megjelenített kód beolvasásával és egy szimpla gombnyomással. Egy diszkrét hang nyugtázza a fizetés lebonyolítását, Gallas pedig szélesen elmosolyodik. “Ennél már tényleg nehezen lehetne egyszerűbb” – jegyzi meg.

Heidi Leyton brit idegenvezető, aki üzletembereket navigál Berlinben. Mint mondta, őt két spanyol barátja vezette be a bitcoin világába, akik annyira megbíztak ebben a digitális pénzben, hogy az egész, mintegy 30.000 euró értékű örökségüket bitcoinba fektették – mivel komolyan aggasztotta őket a spanyol gazdaság állapota. Leyton nem habozik bevallani, hogy ezt először rendkívül merész, kockázatos lépésnek vélte. Ennek azonban, teszi aztán hozzá rögtön, immár három éve, és az akkor befektetett 30.000 eurójuk azóta már több, mint 600.000-ret ér, így vitathatatlanul jól döntöttek. Ez pedig végül őt is meggyőzte arról, hogy érdemes bitcoint vásárolni és el is fogadni azt fizetségül a szolgáltatásaiért.

Mint mondta, a gazdaság állapotát és az arra adott válaszokat tekintve – lásd Ciprus -, a legkevésbé sem szeretne a feltétlenül szükségesnél többet bízni a bankokra a pénzéből.

Természetesen a bitcoin esetében is kulcsfontosságú, hogy az emberek bízzanak benne, a kereskedők pedig elfogadják; ezen múlik minden pénz sikere vagy kudarca. Ez pedig sokkal jobban meg is figyelhető a Graefekeiz-hoz hasonló kis közösségekben, mint bárhol másutt.

Patzer a közeli Rollberg sörfőzdéből szerzi be a Room 77 sörkészletét; a Rollberg tulajdonosa és üzemeltetője az okleveles sörfőző- és malátamester, Wilko Bereit, aki, bár saját bevallása szerint nem érti ugyan teljes egészében a fizetőrendszer működési elvét, de hajlandó megbízni benne, maga is elfogadja, és így Patzer is rendezheti nála ily módon a számláját. “Nincsenek közvetítők a rendszerben” – jegyezte meg komlóillatú főzőterme fénylő rézüstjei között, majd nem sokkal később hasonlóan mellékes részletként említette meg azt is, hogy Angela Merkelt is a vásárlói között tudhatja.

Bár persze Merkel nem bitcoinnal fizet; erről egyelőre csak Jörggel állapodtak meg. Bereit nyitott magának egy Easy Walletet és azóta fogadja Jörg utalásait ebben a formában – amely, mint mondja, még az emailezésnél is egyszerűbb.

Nem zavartatta magát Bereit a bitcoin közelmúltbeli, alig hat órán belül, a rohamosan elharapózó pánikeladások miatt bekövetkezett értékfeleződése miatt sem. “Ahogy nagyanyám mondta mindig, ez csak pénz és nem fogok belehalni, ha nem működik” – mondta. – “Igazság szerint egyszerűen hiszek benne. És tetszik, hogy összecsinálják tőle magukat az öltönykék. És minden okuk meg is van rá, mert ha ez valóban beindul, akkor rengeteg bankár fog csődbe menni.”

Az említett értékfeleződésre Patzer és már bitcoin-szakik is szívesebben hivatkoznak inkább korrekcióként, semmint összeomlásként. Meglátásuk szerint mindössze annyi történt, hogy a bitcoin visszatért a reális árfolyam-szintjéhez, megőrizve közben az eredeti, saját értékét is.

Mike Gogulski, Bitcoin-fejlesztő is leginkább csak egy teljesen új rendszer szülési fájdalmaiként értékeli ezeket a hirtelen árfolyam-felfutásokat és az azokat követő korrekciókat. Mint mondta, a Bitcoin nem kevesebbre ad lehetőséget, mint hogy teljes egészében átformálhassuk a vagyon és az emberi energia áramlásáról eddig alkotott fogalmainkat.

Forrás: The Guardian

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.