Ne utazz bitcoinnal az USÁba!

2011-07-31

Szerző: Sara Yin

A “bomba” és a “friss gyümölcs” mellett immár a “bitcoin”-t is feljegyezhetjük az USA vámosai előtt semmi körülmények között ki nem ejtendő szavak listájára.

Nefario

Ezt a Global Bitcoin Stock Exchange “Nefario” kódnéven ismert alapítója a saját kárán tanulhatta meg. Készpénzben ugyanis mindössze 600$-t vitt magával egy két hónaposra tervezett látogatásra, és hiába volt nála még további 1.500$ értékű bitcoin, a seattle-i vámosok ezzel már több órai vallatást követően sem tudtak mit kezdeni, így inkább visszaküldték Kínába.

A saját elmondása szerint “brit és ír” származású Nefario a vízummentességi program keretében utazott az USA-ba, és július 19-én ért földet a Seattle-Tacoma Reptéren. Amint arról a tőzsdéje weboldalán indított blogja első bejegyzésében is beszámol, Mike Koss és Peter Vessenes vállalkozókkal találkozott volna a Startpad.orgtól, hogy megbeszéljenek bizonyos “Bitcoin-projekteket”.

A vámosok természetesen feltették neki az ilyenkor szokásos, az utazása céljára és a magával hozott értékekre vonatkozó kérdéseket – majd sürgősen félrevonták, miután nem találták kielégítőnek a válaszait. Az illetékes hivatalnokok ugyanis szerették volna tisztázni vele azt a kérdést, hogy mégis pontosan hogyan szándékozik mindössze 600$-ból finanszírozni egy két hónapos utazást San Franciscóba és New Yorkba.

Saját elmondása szerint Nefario bőven elég bitcoinnal rendelkezett az utazása és a szállása minden költségének fedezésére annak ellenére is, hogy készpénze valóban csak elég kevés volt. Aznap találkozott volna ugyanis bitoptionnel Seattle-ben, aki 1.500$-t fizetett volna neki készpénzben a bitcoinjaiért; ezt el is magyarázta a vámosoknak – miután pedig már kezdhette is magának a Bitcoin rendszerének az ismertetését.

Jó egy órás kiselőadást rögtönzött nekik ott helyben, de ez is csak arra volt elég, hogy minden adatot lemásoljanak a telefonjáról és az iPadjéről, hogy alaposabban átvizsgálhassák azoknak a tartalmát. Átkutatták őt magát és a csomagjait is, majd újabb órákon át faggatták arról, hogy kiket látogatna meg, mit csinálna, és hogyan váltja dollárra vagy szolgáltatásokra a bitcoinjait és hogyan jut hozzá azokhoz egyáltalán. Végül pedig közölték vele, hogy bár aznap ugyan nem engedik be az USÁba, de a későbbiekben jelentkezhet újra vízumért, és ha megkapja, akkor visszatérhet.

Nefario tanácsai az USÁba utazó bitcoinosoknak a saját esetből okulva:

– Mindenképp legyen nálad annyi készpénz – vagy kellő fedezetű hitelkártya -, amiből az utazásod minden költségét fedezni tudod, és semmiképp ne hagyatkozz arra, hogy majd az USÁban dollárra váltod a bitcoinjaidat, mivel ezt láthatólag nem fogadják el.

– Még jobb, ha még csak ki sem ejted a szádon azt a szót, hogy “bitcoin”.

– Legyen egy “barátod” abban a városban, ahol le fog szállni a géped, legyen nálad a telefonszáma, és jó előre, még indulás előtt dolgozzatok ki vele egy megfelelő történetet.

– Ha nem vagy kanadai, akkor menj be egy amerikai nagykövetségre és igényelj vízumot még akkor is, ha egyébként beleférnél a vízummentességi programba. Ha ugyanis van vízumod, akkor jogilag máris csak sokkal nehezebben utasíthatnak vissza.

– Végül, de nem utolsósorban, SEMMIKÉPP SE HAZUDJ, mert le fogsz bukni, és akkor nagy valószínűséggel örök életedre kitiltanak az USÁból.

Forrás: PCMAG.COM és GLBSE BLOG

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.