A Bitcoin nem veszíthet

2011-09-27

Szerző: Paco Ahlgren

bitcoin a jövőA Bitcoin az első igazán sikeres digitális kriptopénz – és az első igazi fenyegetés a versenyellenes, monopolizált állami pénzekre nézve. És napról napra egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Bár az USA kezét-lábát törte a már amúgyis rendkívül nagylelkű adósságplafon megemelése érdekében, az eladósodottság csak egyre fokozódik, a dollár pedig egyre csak zuhan. Mi több, a kormány állításaival ellentétben az elmúlt évek során a kereskedelmi és az energiaárak is töretlen tempóval emelkedtek – és nem azért, mert egyre nagyobb lenne a kereslet egyre csökkenő kínálatra, hanem azért, mert egyre gyengülnek a világ pénzei. Világszerte mindenütt példátlan ütemben és mennyiségben nyomtatják a pénzt, ez pedig folyamatosan hajtja fölfelé az árakat. Sok esetben a kereskedelmi árak egyenesen megduplázódtak az elmúlt 15-18 hónap alatt.

2009-ben azonban egy, csak a Satoshi Nakamoto (szinte biztosan) álnéven ismert programozó összeállított egy olyan algoritmust, amiből aztán kialakult egy új pénz, név szerint a Bitcoin – ami pedig (és az esetleges utódai vagy örökösei) meglátásom szerint a következő okok miatt fog elkerülhetetlenül és végleg leszámolni az állami papírpénzekkel:

1.) Az USA (és feltehetőleg más országok is) nagy valószínűséggel rövid úton törvényen kívül helyezik a Bitcoint. Elvégre a FED részben magánvállalkozás, a tulajdonosai pedig óriási hasznot húznak a dollár folyamatos forgalmából. Őket is a saját érdekük vezérli, és meglehetősen valószínűtlen, hogy karba tett kézzel végignéznék, ahogyan egy magánpénz felszámolja a monopóliumukat. Bármennyire is kriminalizálja azonban az USA a Bitcoint, senkit sem gátolhat meg abban, hogy a határokon túlra vigye (vagy küldje) a bitcoinjait, és zavartalanul felhasználja őket olyan helyeken, ahol szívesen fogadják azokat. Ami pedig szépen át is vezet minket a második ponthoz.

2.) Soha ezelőtt nem volt senkinek lehetősége arra, hogy minden vagyonát összepakolja egy digitális tárolóeszközre (laptopra, mobiltelefonra, pendrive-ra, miegyébre) és egyszerűen kisétáljon vele az országból. Meg akartok állítani? Akkor meg kell semmisítenetek minden digitális tárolóeszközömet, mert máshogy nem fog menni. És amíg az USÁban bárki is elfogad bitcoint, addig abban sem gátolhat meg senki, hogy fel is használjam – vagy hogy elhagyjam az országot. Betiltanátok a váltókat? Nos, betiltottátok a drogokat, a kubai szivarokat és a prostitúciót is, de ettől még egyik sem tűnt el végleg az országból. A Bitcoin – vagy általában a kriptopénzek – betiltása sem lesz eredményesebb.

3.) A Bitcoin csak a kezdet. Emlékeztek a Napsterre? És arra, hogy kiakasztott mindenkit a zenekalózkodás? Hogy hogyan lett lekapcsolva a Napster és a hozzá hasonlók? Véget vetett ez a digitális zene ingyenes terjesztésének? Nem, a kormány – a maga bölcsességében – csak dörzsöltebbé tette a leendő fájlcserélőket, akik a Napster-féle centralizált modellről rövid úton át is álltak a decentralizált, P2P-modellre. Így a kormánynak egy ellenfél helyett már milliókkal kell szembeszállnia a győzelem leghalványabb reménye nélkül.

Vagy ott van az online póker esete. Washington géniuszai úgy döntöttek, hogy törvényen kívül helyezik a netes szerencsejátékokat – nem mellesleg többmilliárd dollártól fosztva meg így az USA küszködő gazdaságát. És mit értek el ezzel? A szerencsejáték-oldalak egyszerűen átálltak offshore szerverekre, ahonnan nyugodtan kiszolgálhatják az USA-beli játékosaikat – a bitcoin segítségével pedig még egyszerűbben kezelhetik a pénzügyeiket is, még könnyebben szivattyúzva ki az USA pénzét az országból. Zseniális húzás, Washington, tényleg. Ez történik akkor, ha ostoba és dilettáns egyéneket választanak meg “hivatalos gondolkodónak”.

4.) Egyesek szerint a Bitcoin nem több egy szabályozatlan, beválthatatlan és fedezetlen magánpénznél. Véleményem szerint azonban itt ennél sokkal többről van szó. A papírpénzeket ugyanis mindeddig monopolhelyzetben lévő, bürokratikus kormányok bocsátották ki; még az aranyfedezetű pénzekből rendelkezésre álló készlet mértéke is csak egy maroknyi ember szeszélyeitől függött (ráadásul aranyfedezetet már szinte sehol nem is használnak). Az esetek többségében a pénzek adóssághalmokat rejtenek, valamint az eszközök egyre növekvő értékének enyhe infláció útján fenntartott illúzióját.

Mivel azonban a bitcoin szigorúan P2P alapú (és most jól figyelj, mert ez különösen fontos), annak a kibocsátásában lényegében bárki részt vehet. 21 milliónál több bitcoin soha nem is kerülhet forgalomba – e mennyiségnek pedig már több, mint az egyharmada kibocsátásra is került. Ebből pedig az következik, hogy a bitcoin iránti kereslet fokozódásával az csak egyre értékesebbé válik; ez tehát egy minden eddiginél reálisabb, deflációs pénz. Mivel pedig decentralizált is egyben, ezért minden egyes bitcoin pontosan annyit ér, amennyiben a tranzakcióban érintett felek megállapodnak egymással annak a lebonyolításakor. Minden bitcoin csak és kizárólag a tulajdonosáé; nincs semmilyen bürokratikus harmadik fél, aki beleszólhatna a tranzakcióba a pénzkészlet manipulálásával. Így tehát a bitcoinokat a piac összes résztvevőjének teljes vagyona és/vagy adóssága fedezi. Engem ez a legkevésbé sem emlékeztet egy hagyományos pénzre.

Míg tehát az USA (és minden más ország) nyakig úszik az adósságban, addig a pénze sem lesz jobb – főleg, ahogy egyre többet nyomtatnak belőle. A bitcoint azonban egyetlen ilyen entitás sem manipulálja; csak és kizárólag a felhasználóié, ebből következően pedig maximálisan megbízható.

5.) Mi történik akkor, ha az USA törvényen kívül helyezi a bitcoint? Esni fog az árfolyam? Valószínűleg igen, de nem a végtelenségig, mivel a Bitcoin mindenféleképpen valami olyasmi, amihez foghatót soha azelőtt nem láttunk. A közvetlen, abszolút privát pénzmozgatás eszköze. Soha azelőtt nem helyezhetett el senki egymillió dollárt a mobiltelefonján, és hagyhatta el vele az országot. De amíg talál az ember egy olyan bankot, amelyik elfogad bitcoint is – márpedig egyre több az ilyen -, addig még csak el sem kell hagynia az országot. Bárhova elküldheted a pénzed. Hosszú idő óta – vagy talán valaha is – most először lehet ténylegesen és teljesen a tiéd a pénzed. Többé senki nem írhatja elő neked, hogy mit csinálj vele, nem kényszeríthetnek rád szabályokat. Ez pedig komolyan meg is ijeszti őket.

Tetszés szerint lehet vitatkozni az ebből fakadó morális kérdésekről, de az emberek attól még a saját érdekeiknek megfelelően fognak eljárni, a magam részéről pedig komolyan kétlem, hogy bárki tehetne bármit is az ellen, hogy éljenek a lehetőségeikkel. Lesznek persze erre irányuló próbálkozások, de az autoritariánusok ezúttal hoppon fognak maradni. Nem azért, mert nem elég ravaszak, hanem mert nem lesznek megfelelő lehetőségeik. A Bitcoint ugyanis túl könnyű elrejteni, túl könnyű mozgatni, így pedig nem is lehet csak úgy levadászni és kiiktatni.

Egyesek szerint az emberi civilizáció legnagyobb alkotása az internet, és ez még akár igaz is lehet. Azonban bármennyire is forradalmi dolog a világháló, a pénzek privatizálása még ennél is nagyobb változásokat fog előidézni. A pénzkészlet feletti hatalmuk elvesztésével a kormányok elvesztik a vezető szerepüket. Nem kizárt, hogy a demokrácia valaha is létezett legeslegtisztább formájának a hajnala felé tartunk épp – aminek pedig öröm lesz figyelni a kibontakozását.

Forrás: PacoAhlgren.com

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.